$
בורסת ת"א

השורה התחתונה

מניות הפארמה בדרך להחלמה משנה של ירידות

2016 היתה שנה של ביצועי חסר עבור המניות המובילות בענף הפארמה. התמחור הנוכחי, הנמוך בראייה היסטורית, והביקוש הקשיח באופן יחסי רומזים כי הן מהוות הזדמנות השקעה מצוינת בטווח הארוך

שמוליק קרפף 07:1208.11.16
בעלי מניות בחברות פארמה גלובליות ישמחו לשכוח את 2016. מתחילת השנה הציגו מניות אלה ביצועי חסר משמעותיים בהשוואה למדדי המניות המובילים. כך, תעודת הסל Vaneck Vectors Pharmaceutical (PPH US), העוקבת אחר סל מניות פארמה מובילות, רשמה ירידה של יותר מ־19% ב־12 החודשים האחרונים לעומת עלייה של 3.8% במדד 500 S&P.

 

הירידות בהחלט מפתיעות, במיוחד נוכח עוצמתן. מקובל לחשוב כי ענף הפארמה נתמך בעלייה בביקוש לתרופות בשל הזדקנות האוכלוסייה ההדרגתית. חברות הפארמה המובילות בעולם נהנות מכריות מזומנים דשנות, מרמות מינוף נמוכות ומשולי רווח תפעולי גבוהים בהשוואה לענפים אחרים. זאת בין היתר בשל חסמי כניסה משמעותיים לתחום, בדמות קניין רוחני ופטנטים. אז מדוע ענף הפארמה מפגר אחר המדדים מתחילת שנה?

 

הסיבה הראשונה נעוצה ברטוריקה פוליטית על רקע הבחירות בארה"ב. קמפיין הבחירות לווה בביקורת ציבורית נוקבת על חברות תרופות בטענה שמחיריהן מופקעים. חברות כמו וליאנט ומיילן זכו לתהודה ציבורית שלילית בשל העלות הגבוהה של המוצרים שהן מציעות. הביקורת השלילית צפויה לרסן מהותית את יכולתן של החברות להעלות מחירים בזמן הקרוב.

 

פארמה פארמה צילום: בלומברג

 

הסיבה השנייה לביצועי החסר בענף נוגעת לעסקאות רכש שכשלו, בהן הניסיון של פייזר לרכוש את אלרגן ושל מיילן לרכוש את פריגו. מיזוגים ורכישות הם חלק חיוני מהצמיחה בענף, ואי־ההצלחה להגיע לעסקה מוגמרת העיבה על סנטימנט המשקיעים בענף.

 

בעקבות הירידות נסחרות מניות הפארמה בתמחור זול הן ביחס להיסטוריה הענפית והן ביחס לתמחור של S&P 500. מניות של חברות תרופות תרופות מקור מובילות נסחרות לפי מכפיל של 14 על הרווח הנקי השנתי הממוצע, בעוד חברות פארמה גנריות נסחרות במכפיל רווח 9 בלבד, המשקפת תחרות עזה בתחום הגנרי.

 

יותר עסקאות נסגרות

הענף צפוי להתאושש בקרוב מהסיבות הבאות: ראשית, העלייה ההדרגתית והעקבית בעסקאות המיזוגים והרכישות המגיעות לכלל סיום מוצלח. העסקה שבמסגרתה רכשה מיילן את מדה השבדית זכתה לאישור הרגולטור, כמו גם הרכישה של החטיבה הגנרית של אלרגן על ידי טבע. עסקאות אלה ישפרו משמעותית את סנטימנט המשקיעים על פני זמן ויספקו רוח גבית לענף.

 

השילוב בין יתרות מזומן ניכרות במאזני החברות לבין סביבה רגולטורית נוחה לביצוע מיזוגים צפוי לייצר גל עסקאות כאלה בשנה הקרובה, ולתמוך בעלייה בתמחור המניות בענף.

 

שנית, הביקורת הציבורית השלילית בעניין תמחור התרופות בארה"ב מגולמת היטב ברמות מחירי המניות בענף כיום. ההודעה של הרשויות בארה"ב על פתיחת חקירה מחשש לתיאום מחירים בחברות הגנריות בהחלט הוסיפה אש למדורה, והובילה לירידות נוספות של מניות אלה. אולם, הקנסות שיושתו לבסוף על החברות, אם אכן יושתו, צפויים להיות נמוכים בהרבה משווי השוק שהתאדה במהלך שבוע זה.

 

תעודת הסל העוקבת אחר מניות הפארמה צונחת לעומת S&P 500 תעודת הסל העוקבת אחר מניות הפארמה צונחת לעומת S&P 500 צילום: בלומברג

 

יתרות נזילות גבוהות

הלחץ הנוכחי על מניות הפארמה מזכיר מאוד את הלחץ בענף השבבים בתחילת 2016. בשני המקרים ירידות מחירים של המוצרים המוצעים — שבבים או תרופות — הובילו לירידות שערים חדות בענף וגררו מסחר בתמחור שפל. בדומה לפארמה, גם ענף השבבים מורכב מחברות ענק שנהנות משולי רווח גבוהים, ממאזנים פיננסיים יציבים ומתיאבון מוגבר לביצוע רכישות, שיציפו ערך לבעלי המניות בטווח הארוך. מאז המלצנו על מניות ענף השבבים במרץ 2016, הן זינקו ב־30% בממוצע. הדמיון בין הענפים רב על השוני, ובנוסף ענף הפארמה דפנסיבי יותר בהשוואה לענף השבבים המחזורי מטבעו.

 

ההיסטוריה מלמדת כי הביקוש לתרופות קשיח יחסית, ולפיכך ירידות שערים בענף עשויות להוות הזדמנות השקעה לטווח הארוך. כיום, החברות בענף מאופיינות ביתרות נזילות גבוהות במיוחד, שסביר שיתועלו לרכישה עצמית של מניות ולביצוע רכישות בשנה הקרובה. המטרה היא לחזק את צנרת התרופות בפיתוח ולתמוך בצמיחה בשורת ההכנסות והרווח הנקי בעתיד.

 

אלרגן: החברה, הנסחרת לפי שווי שוק של 73 מיליארד דולר, רשמה בשנה שחלפה הכנסות של 15 מיליארד דולר ותזרים מפעילות של 4.5 מיליארד דולר. היא מתמחה בפתרונות רפואיים למחלות עצבים, מחלות נשימה ורפואת נשים, ופתרונות הדגל שלה כוללים בוטוקס לרפואה אסתטית. בחודש יולי הושלמה מכירת החטיבה הגנרית לטבע. כיום לחברה חוב פיננסי של כ־40 מיליארד דולר.

 

Gilead Sciences: חברת הפארמה המובילה בעולם בטיפול בצהבת הכבד ובאיידס נסחרת לפי שווי שוק של 95 מיליארד דולר. בשנה שחלפה רשמה החברה הכנסות של 32 מיליארד דולר ותזרים פנוי של 19.5 מיליארד דולר. יותר מ־90% מהכנסותיה מגיעים מ־Sovaldi ו־Harvoni לטיפול בצהבת C. החברה ספגה ביקורת בשל תמחורן הגבוה. 

 

Bristol-Myers Squibb: אחת החברות המובילות בתחום האונקולוגיה נסחרת לפי שווי שוק של 85 מיליארד דולר. בשנה שחלפה רשמה הכנסות של 18.5 מיליארד דולר ותזרים מפעילות של 2.5 מיליארד דולר. החברה מתמחה בפתרונות רפואיים למחלות עצבים, למחלות נשימה ולב וכן לסוכרת. היא ידועה בעיקר בשל צנרת תרופות עשירה בתחום האונקולוגיה.


 

הכותב הוא אנליסט מניות חו"ל במערך ייעוץ ההשקעות בבנק לאומי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x