$
בורסת ת"א

השת"פ של טבע ויבמ: "דמיינו קבלת התרעה שעות מראש על התקף אסטמה"

ענקיות הגנריקה והטכנולוגיה חשפו פרטים לגבי שיתוף הפעולה ביניהן, שייקל על טבע את ההליך המסובך של הבאת טיפולים חדשים לשוק. הדגש המרכזי: שינוי ייעוד של תרופות שכבר אושרו

דרור רייך 08:0527.10.16

טבעהכריזה אתמול על העמקת שיתוף הפעולה עם יבמ. החברות יתמקדו בשני אתגרים: גילוי אפשרויות טיפול חדשות ושיפור יכולות הניהול של מחלות כרוניות. כך חשפו אתמול יו"ר טבע פרופ' יצחק פטרבורג ויו"רית, נשיאת ומנכ"לית יבמ וירג'יניה (ג'יני) רומטי, בכנס World of Watson בלאס וגאס. החברות הודיעו למשקיעים כבר בספטמבר 2015 על כוונתן לשתף פעולה כדי ליצור שירותי בריאות מותאמים אישית באמצעות מחשב־העל ווטסון (Watson).

 

יבמ מפתחת מזה כעשור את המחשב, המבוסס על בינה מלאכותית ומסוגל להשיב על שאלות בשפה טבעית. מחשב העל, שקרוי על שם המנכ"ל האגדי של החברה תומאס ג' ווטסון, תוכנן למלא פונציה פשוטה - מכונת שאלות ותשובות. זו התאימה מאוד לתחום ה־eHealth הצומח, שאליו ענקית התרופות הגנרית רוצה לחדור. מדובר בטיפול רפואי הנתמך בתקשורת ותהליכים אלקטרוניים.

 

מעל הבמה המרכזית, בכנס שנערך אתמול, חשפו שני הבכירים את התחומים שבהם יתמקד שיתוף הפעולה וכן כי הפרויקטים יופעלו באמצעות Watson Health Cloud של יבמ. הפעילות לגילוי אפשרויות טיפול חדשות תתבצע בעיקר באמצעות ייעוד מחדש של תרופות קיימות, שכבר קיבלו את האישורים הנחוצים והוכיחו את עצמן מבחינת פרופילי בטיחות ויעילות. עד היום, ייעוד מחדש של תרופות נעשה באופן מקרי או בסיוע מחקר מבודד. כעת טבע ויבמ רוצות לייצר שיטה מכוונת שתאפשר להגיע לתוצאה זו, כדי לחשוף קשרים שלא היו ידועים בין מולקולות תרופות למצבים רפואיים שונים.

 

ארז ויגודמן מנכ"ל טבע ארז ויגודמן מנכ"ל טבע צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

 

שיתוף הפעולה המחקרי בנושא זה של טבע ויבמ יימשך שלוש שנים, ויוכל לספק נתונים בהיקף חסר תקדים לגילוי שימושים חדשים לתרופות קיימות. 30% מהאישורים הרגולטוריים שנתן ה־FDA בשנים האחרונות נכנסים תחת הקטגוריה של ייעוד מחדש.

 

המהלך של טבע ויבמ יוכל גם לייעל את התהליך המסובך של הבאת טיפולים חדשים לשוק, ולחסוך מיליארדים בכספי מו"פ, שכן משך הפיתוח, האישור והרישום של טיפול חדש עשוי להימשך עד 20 שנה ולעלות עד 2.5 מיליארד דולר.

 

לעזור לחולים למנוע גיחות מיותרות לבית החולים

שיתוף הפעולה השני, לשיפור יכולות הניהול של מחלות כרוניות, יתמקד במחלות של מערכת הנשימה ומערכת העצבים המרכזית. היוזמה תשלב טכנולוגיות של אפליקציות ומעקב אחר נטילת תרופות באמצעות חיבור לענן. השאיפה היא שבאמצעות יכולות העיבוד של ווטסון יחושב הסיכון האפשרי לאירועים הכרוכים במצב בריאותי, כמו התקפי אסטמה. "תארו לעצמכם שיכולנו להתריע לחולה אסטמה מראש שיש לו סיכון גבוה לחוות התקפה ב־12 השעות הקרובות", הסביר פטרבורג ל"כלכליסט". "יחד עם יבמ, נוכל לאפשר לחולים לבצע את הפעולה הנכונה כדי לעזור להם למנוע התקפת אסטמה, למנוע נסיעות מיותרות לרופא או בתי חולים והכי חשוב - לאפשר להם להמשיך בחיי היומיום שלהם".

 

שיתוף הפעולה ישפיע רק בטווח הרחוק

האנליסטים המסקרים את טבע סבורים שהשפעת המהלך שלה ושל יבמ תבוא לידי ביטוי רק בטווח הארוך, ולא מיידית. בנוסף סבורים האנליסטים כי ההתפתחות חיובית ותואמת את השקפת העולם של מנכ"ל טבע ארז ויגודמן, שרואה בטבע מעבר ליצרנית תרופות. ויגודמן שם לעצמו יעד - להפוך את טבע לחברה שתמנף את התקדמות הטכנולוגיה ותשפר את איכות החיים של החולים.

 

ביולי אשתקד דיבר פטרבורג על המתחרים האמיתיים של תעשיית הפארמה. "מה שמאיים עלינו הוא חברות כגון גוגל, אינטל, אמזון, סמסונג ו־וולמארט. אמזון יודעת לעשות משלוחים ולנהל מלאים, אז למה לא גם תרופות? מי ידע לעשות העברה זריזה יותר לצרכן, טבע או אמזון? מה מונע מאמזון לרכז את כל הרפואה הגנרית בעולם?", הסביר פטרבורג. "רשת וולמארט פתחה מרכזים של רפואה ראשונית בסניפים שלה. אם היא מכניסה 245 מיליון לקוחות בשבוע לחנויות, מה הבעיה שלה להכניס תרופות או לתת הנחה בקניית תרופות ללקוח שירכוש מוצר נוסף בחנות?".

 

עוד הוסיף יו"ר טבע: "באפל יודעים שהסמרטפונים עומדים להיות מרכז הבריאות של כל אדם. לא רק שעונים חכמים שיגידו מתי ואיך לקחת תרופות, גוגל מפתחת עדשה שמטרתה לבדוק את רמת הסוכר לפי העין, והצהירה שברצונה לטפל בהארכת חיים. זה לא ממש קשור למה שהיא עושה, אבל העולמות מתערבבים".

 

פרופ' יצחק פטרבורג יו"ר טבע פרופ' יצחק פטרבורג יו"ר טבע צילום: יונתן בלום

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x