$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

חברות הביטוח שוקלות הגשת בג"ץ נגד איסור שימור לקוחות

טיוטת תקנות חדשה מונעת מהחברות לשמר לקוחות העוברים לגוף פנסיה מתחרה. בכך היא פוגעת בתוכנית של קרנות הפנסיה הגדולות, שבבעלות חברות הביטוח, לסכל את רפורמת קרנות פנסיית ברירת המחדל של משרד האוצר

רחלי בינדמן 07:1321.09.16

לא פחות מ־19 עתירות לבג"ץ הוגשו נגד אגף שוק ההון בתקופת כהונת המפקחת על הביטוח דורית סלינגר — וייתכן שעתירה נוספת בדרך.

 

ל"כלכליסט" נודע כי חברות הביטוח בוחנות בימים אלה אפשרות להגשת בג"ץ נגד תקנות שמוגדרות בשלב זה כטיוטה, המחסלות את יכולת שימור הלקוחות שלהן בקרנות הפנסיה. התקנות מקצרות את משך התקופה שבה יש להעביר כספים של לקוח שמבקש לעבור מקרן פנסיה אחת לאחרת מעשרה ימים לחמישה ימים, ומונעות מהגוף הנעזב לנסות ולשמר את העמית. 

לכאורה, התקנות נועדו לעודד את גופי הפנסיה להציע דמי ניהול ותנאים תחרותיים ללקוח בכל שלב, ולא להמתין ללקוח שיממש איומי עזיבה. אלא שמאחורי הקלעים, התקנות נועדו לסכל את תוכניות חברות הביטוח להתמודד מול האיום הגדול ביותר על פעילות הפנסיה שלהן — קרנות פנסיית ברירת המחדל. מנובמבר הקרוב יוכלו חוסכים להצטרף לשתי קרנות פנסיה שבחר משרד האוצר במכרז, האחת של הלמן־אלדובי והשנייה של מיטב דש. השתיים יציעו לכל חוסך שיצטרף בשנתיים הקרובות, תוך התחייבות לעשר שנים, דמי ניהול נמוכים במיוחד: 0.1% מהצבירה ו־1.3% מההפקדות החודשיות – בערך שישית מדמי הניהול המקסימליים הקבועים בחוק ושליש מהממוצע בתעשייה.

 

כבר ניסו לפגוע ברפורמה

 חברות הביטוח כבר ניסו לחסל את קרנות ברירת המחדל, כשהגישו בג"ץ נגד המפקחת בטענה כי הרפורמה בנושא עברה בחוסר סמכות, שלא דרך חקיקה ראשית בכנסת. לטענתן, הרפורמה עלולה לגרום לקריסת קרנות פנסיה נוכח הפחתה תלולה של דמי הניהול. אלא שבג"ץ נתן אור ירוק לרפורמה, אם כי קיצר את תקופת הזכייה של הקרנות משלוש שנים לשנתיים, והמליץ כי עד המכרז הבא לבחירת קרנות חדשות הרפורמה תעבור הליך חקיקה מסודר.

 

בעקבות התבוסה, מנהלי קרנות הפנסיה של חברות הביטוח הגדולות החלו לגבש תוכניות פעולה. המטרה: לפגוע ברפורמה תוך גיוס סוכני הביטוח והמשווקים הישירים שלהן כדי להניא לקוחות מלהצטרף לקרנות הזוכות. חלק מהקרנות אף הכינו דף מסרים למשווקים, המזהיר מפני הניסיון הלוקה בחסר של הקרנות הזוכות בניהול כספי פנסיה, מפני היעדר הפיזור בהיותן קטנות מדי, ומתשואות לא טובות שהשיגו בשנים האחרונות.

 

הקרנות כמובן לא מציינות כי גם אם התשואות של הקרנות הזוכות יהיו מתחת לממוצע בשנים הקרובות, דמי הניהול הנמוכים שהן גובות יאפילו על כך, במיוחד ביחס לחוסכים שמשלמים דמי ניהול הקרובים למקסימום בחוק (6% מההפקדות השוטפות ו־0.5% מהצבירה).

 

התקנות החדשות של האוצר עלולות לסכל את תוכניות הפעולה הללו, שכן הן מונעות מגופי הפנסיה אפשרות לעצור עזיבת לקוח שכבר מילא טופסי העברה לאחת משתי הקרנות החדשות.

 

דרושה הסכמה רחבה

בפגישה שקיים איגוד חברות הביטוח בנושא, בראשות המנכ"ל גיא רוטקופף, הוחלט בשלב ראשון לנסות ולשכנע את הפיקוח לסגת מהתקנות. אם יתברר כי אין אוזן קשבת, השלב הבא יהיה הגשת בג"ץ. בדרכן של חברות הביטוח להגשת הבג"ץ ניצב מכשול: דרושה הסכמה רחבה של חברות הביטוח להגשתו.

 

כפי שנחשף בתחילת השבוע ב"כלכליסט", חברות הביטוח קיבלו רוח גבית מבתי ההשקעות הגדולים, ובכללם מיטב דש. זאת משום שבתי ההשקעות מחזיקים גם בפעילות גמל גדולה שחוסה תחת התקנות, ואם התקנות ייצאו לפועל — תיפגע יכולת שימור הלקוחות גם ביחס לחוסכים שעוברים בין גופים בגמל.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: ישראל הדרי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x