$
שווקי חו"ל

כולנו מקלט מס: חברות אמריקאיות מחזיקות 2.5 טריליון דולר מחוץ לארה"ב

על פי מחקר שיוצא בארה"ב, סכום העתק שמעבירות החברות המקומיות מעבר לים על מנת להתחמק מתשלום מס החברות הגבוה גדל בתוך שנתיים ב-400 מיליארד דולר. "הסיכוי שהכסף יחזור הביתה נמוך מאד"

מיקי גרינפלד 15:1220.09.16

היקף המזומן שחברות אמריקאיות מחזיקות מעבר לים עמד בסוף שנת 2015 על 2.5 טריליון דולר. כך על פי ההערכה המוצגת במחקר חדש של חברת היעוץ קפיטל אקונומיקס (Capital Economics).

 

הסכום האמור משקף עלייה של 400 מיליארד דולר בשנתיים - במחקר הקודם שהוציאה חברת היעוץ שהתייחס לנתוני סוף 2013 עמד הסכום על 2.1 טריליון דולר.

כותבי המחקר מבהירים כי ספק רב אם חלק מהסכום יועבר אי פעם לתוך גבולות ארה"ב. "הערמה הענקית הזו של כסף מזומן יכול היה לתת דחיפה משמעותית לתוצר המקומי של ארה"ב, אם אי פעם הוא היה חוזר הביתה. אך הסיכוי שזה יקרה תחת הכללים של משטר המס הנוכחי הוא נמוך מאד", אומר אנדרו האנטר (Andrew Hunter), כלכלן בקפיטל אקונומיקס, שותף לכתיבת המחקר.

 

על פי מערכת המס האמריקאית, החברות המקומיות נדרשות לשלם מס של 35% על רווחיהן – שיעור המס הגבוה ביותר במדינות המפותחות. כל עוד הן שומרות על המזומן מחוץ לארצן, משטר המס האמריקאי לא חל עליהן. "השיטה מספקת תמריץ ברור לשמור על הרווח שלהן מעבר לים", אמר האנטר.

 

לשיטת המס האמריקאית יש השלכות לא רק על הסכומים שנשארים בחו"ל אלא גם על שיטת הרכישות והמיזוגים בתוך ארה"ב. תאגיד אמריקאי שרוכש חברה ושמחזיק סכום גדול בחו"ל לא יכול לעשות שימוש בסכום זה לטובת רכישות פנים אמריקאיות, שכן מייד עם ביצוע העסקה תידרש בתשלום מס על הסכום שהעבירה לחברה

הנרכשת. התוצאה היא שלצורך ביצוע הרכישות מעדיפות חברות אמריקאיות לבצע גיוס חוב ולשלם על ההלוואה את הריבית על פני תשלום במזומן.

 

בארה"ב מתנהל דיון נוקב על שיטת מסוי החברות ובשבשנים האחרונות מתרחבת התמיכה בהורדת שיעור מס. אחד הטיעונים המושמעים בעניין זה הוא כי הורדת שיעור המס תוביל לצמצום חד של היקף המזומן שמותירות החברות בבנקים בחו"ל. בקמפיין לבחירות לנשיאות הושמעה התחייבות לצמצום המס הן מצד הילארי קלינטון והן מצד דונלד טראמפ.

 

הדוגמה המוכרת ביותר של חברה השומרת על מזומן מחוץ לארה"ב היא אפל, שמיקמה בדיוק מסיבה זו את מרכז עסקיה באירלנד ובסך הכול נכון לסוף 2015 החזיקה סכום המשוער בכ-200 מיליארד דולר בחשבונות בחו"ל.

 

רק לפני שלושה שבועות החליטה הנציבות האירופית לחייב את אירלנד לגבות מאפל מס של 14.5 מיליארד דולר, אותו לשיטתה היתה נדרשת לגבות על פי חוקי האיחוד. אירלנד צפויה לערער על ההחלטה, שזכתה לביקורת חריפה לא רק מצד אפל אלא גם מצד גורמים בכירים בארה"ב עצמה.

 

במחקר של קפיטל אקונומיקס נטען כי אפל השקיעה עד כה 91 מיליארד דולר מרווחיה בעסקאות בחו"ל, סכום שלא יוכל "לחזור" גם אם תשונה שיטת המס האמריקאית. במקרה של מיקרוסופט וג'נרל אלקריק עומד סכום ההשקעות בחו"ל ששלא ניתן להחזר על כ-100 מיליארד דולר (כל אחת).

 

טים קוק מנכ"ל אפל טים קוק מנכ"ל אפל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x