$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

"אין מקום להחיל את הוראות האוצר החדשות על הגמל"

האוצר פרסם טיוטת תקנות שתמנע ממנהלי הגמל לשמר, באמצעות הפחתת דמי ניהול, לקוחות שיבקשו לעבור לגוף מתחרה. הגופים הגדולים טוענים כי מדובר במהלך אנטי־תחרותי, אבל בגלל חילוקי דעות איגוד בתי ההשקעות לא יוביל את המאבק

רחלי בינדמן 07:1218.09.16

בתי ההשקעות הגדולים נערכים למאבק במהלך חדש של האוצר שיבטל את היכולת של גופי הפנסיה לשמר לקוחות שייתנו הוראת העברה לגוף מתחרה — כך נודע ל"כלכליסט". בשבוע שעבר פרסם האוצר טיוטת תקנות חדשה שתקשה מאוד על יכולת השימור של חוסכים שיבקשו להעביר את חסכונותיהם לגוף מתחרה.  

לפי נתוני האוצר, רק 2% מהחוסכים מבקשים לנייד את החיסכון בין קרנות הפנסיה ו־80% מתוכם לא מבצעים את הניוד בפועל. בשל כך הודיע האוצר כי יחייב את גופי הפנסיה לאפשר ניוד של החוסכים בתוך חמישה ימי עסקים מרגע ההוראה, במקום עשרה ימי עסקים כיום, ולמנוע במהלך התקופה מהגוף שממנו עוברים הכספים לשמר את העמית, כפי שהיה נהוג עד כה, כך שהלקוח יכול היה לבטל את בקשת ההעברה.

 

באוצר טוענים כי גופי הפנסיה נמנעים מלהיענות לבקשות להפחית את דמי הניהול בעת שהן מופנות על ידי החוסך, ורק כאשר ישנו טופס העברה חתום לגוף מתחרה, הם מתעוררים ומציעים לו הפחתה בדמי הניהול. באוצר מקווים כי אם המהלך יצליח, קרנות הפנסיה ייענו לבקשות להפחתת דמי ניהול או יציעו מלכתחילה דמי ניהול טובים, בידיעה שאם לא יספקו את הסחורה, החוסך יעבור לגוף מתחרה. אלא שהסיבה העיקרית למהלך נעוצה ברפורמת פנסיית ברירת המחדל, שבמסגרתה יחלו לפעול בשוק החל מנובמבר שתי קרנות פנסיה שזכו במכרז האוצר — של מיטב דש ושל הלמן־אלדובי — המציעות דמי ניהול מוזלים לכלל הציבור. באוצר חוששים כי קרנות הפנסיה הגדולות ינסו למנוע מחוסכים שיבקשו לעבור לקרנות החדשות מלעשות זאת תוך הפחדת הלקוח מהמעבר.

 

 

בענף הגמל, שרובו מרוכז בבתי ההשקעות וגם עליו תחול הרפורמה, מאוד לא מרוצים מהתקנות החדשות. עם זאת, מתברר כי אין תמימות דעים בין בתי ההשקעות בעניין, ולפיכך הוא לא יטופל על ידי איגוד בתי ההשקעות, בראשותה של יוליה מרוז, אלא באופן פרטני על ידי בתי ההשקעות. כך, לדוגמה, בתי השקעות גדולים כמו פסגות, מיטב דש ואקסלנס לא אוהבים את המהלך, ואילו אלה שממילא לא משתמשים במשחק השימור דרך הפחתת דמי הניהול, כמו ילין לפידות ואלטשולר שחם, דווקא מרוצים ממנו. שני האחרונים גובים דמי ניהול הגבוהים מהממוצע הענפי וגם טופס העברה לגוף מתחרה לא גורם להם להפחתה מהותית.

 

עם זאת, בתי ההשקעות הגדולים שאצלם יש חשיבות ליתרון לגודל שבאה לידי ביטוי בנכונות רבה יותר לגמישות בדמי הניהול, במיוחד כשהתוצאות של ביצועי ההשקעות פחות טובות, טוענים כי בניגוד לפנסיה שם התחרות מאוד נמוכה, ענף הגמל נהנה מתחרות גבוהה שבמסגרתה מאות מיליוני שקלים עוברים בין גוף לגוף על בסיס חודשי. אותם בתי השקעות מתכננים לפעול נגד המהלך שאותו הם מגדירים כאנטי־תחרותי. לטענת גורמים בסביבת אחד מבתי ההשקעות הגדולים, "מדי שנה מיליארדי שקלים עוברים מגוף לגוף בענף הגמל ואין מקום להחיל את ההוראות החדשות על התחום הזה".

 

לדברי אותם גורמים, "גם אם בפועל החוסכים שביקשו לעבור לא עוברים זה לא דבר רע, כי סביר להניח שהסיבה לכך היא שהפחיתו להם את דמי הניהול וזה דבר טוב. הנתונים שהאוצר מדבר עליהם מתייחסים בעיקר לשוק הפנסיה ולא לשוק הגמל ולכן צריך להחריג את התחולה של התקנות ביחס לגמל".

 

 

המפקחת על הביטוח והחיסכון באוצר דורית סלינגר המפקחת על הביטוח והחיסכון באוצר דורית סלינגר צילום: ישראל הדרי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x