$
שווקי חו"ל

לראשונה זה 7 שנים: הבנק הבריטי הוריד את הריבית - ב-0.25%

חודשיים לאחר ההכרעה הבריטית על הפרידה מאירופה החליט הבנק על הורדת הריבית - לרמה של 0.25%. תוכנית הרכישות הורחבה ב-60 מיליארד ליש"ט. המושל מארק קרני: "המדיניות המוניטרית תצמצם את השפעת הברקזיט על כלכלת בריטניה"

מיקי גרינפלד 14:2804.08.16

בפגישתו השנייה מאז ההכרעה הבריטית על הברקזיט החליט הבנק הבריטי לעשות מעשה: הבנק המרכזי של הממלכה, בראשות המושל מארק קרני, הודיע על הורדת הריבית ב-0.25% לרמה של 0.25%.

 

זוהי הורדת הריבית הראשונה שמבצע הבנק המרכזי האנגלי מאז מרץ 2009. כל תשעת חברי הוועדה המוניטאית הצביעו בעד השינוי.

 

הבנק רמז בהודעתו כי עד סוף השנה צפויה הורדה נוספת של הריבית, שתתקרב או תגיע לרמה אפסית. כמו כן, הבנק הרחיב את תוכנית הרכישות ב-60 מיליארד ליש"ט - היא תעמוד מעתה על 435 מיליארד ליש"ט.  

 

למסיבת העיתונאים עם מושל הבנק מארק קרני לחצו כאן

 

קרני פתח את מסיבת העיתונאים ואמר כי "בריטניה יכולה להתמודד עם השינוי, אך המדיניות המוניטרית יכולה לסייע לה במיתון רמת ההאטה הכלכלית שצפויה לאחר הברקזיט".

 

בה בעת, הדגיש מושל הבנק, המדיניות המוניטרית לבדה אינה יכולה לבטל את השפעת הניתוק מאירופה על כלכלת המדינה.

 

במהלך מסיבת העיתונאים יצא קרני במסר ברור לבנקים הבריטים: "אין כל סיבה שלא לגלגל את הורדת הריבית הזו ללקוחות. הם צריכים לכתוב על כך ללקוחות שלהם ולהבהיר להם שכך נעשה", אמר קרני.

 

קרני פסל את האפשרות של ריבית שלילית בהמשך הדרך, לנוכח ההשלכות הבעייתיות של ריבית שלילית על הבנקים ועל החוסכים - כפי שנצפה, כך טוען קרני, ביפן ובאיחוד האירופי, שם מונהגת ריבית שלילית. "אני לא אוהד של ריביות שלילית. יש לנו אפשרויות אחרות אם יתעורר צורך בהרחבה נוספת", אמר המושל.

 

הבנק צופה על פי קרני כי שיעור האינפלציה יעמוד בעוד שנתיים על 2.4%. "הנפילה בערך השטרלינג תאיץ את היבוא ואת רמת המחירים לצרכן בשלוש השנים הקרובות, כך שלמרות תחזית הצמיחה החלשה, שיעור האינפלציה בעוד כשנתיים יהיה גבוה מכפי שצפינו בתחזית הקודמת".

 

הבנק חתך באופן חד את תחזית הצמיחה שלו לבריטניה, על רקע החלטת הברקזיט: הבנק צופה עתה לבריטנציה צמיחה של 0.8% בלבד ב-2017, מול 2.3% בתחזית קודמת. זאת לנוכח "אי הוודאות העמוקה" שנוצרה בעקבות משאל העם. הבנק מפרסם תחזית צמיחה מדי רבעון, ומעולם לא הוריד באופן חד כל כך את תחזיתו לעומת הנתונים שהציג ברבעון הקודם. עם זאת, קרני הדגיש במסיבת העיתונאים כי אנגליה לא צפויה להיכנס למיתון בשנה הבאה.

 

הבנק ציין בהודעתו כי הוא צופה ששיעור האבטלה באנגליה ברבעון השלישי של 2017 יעמוד על 5.4%, מול תחזיתו המוקדמת שעמדה על 4.9% - שכר העובדים צפוי גם הוא לרדת, ומחירי הבתים יציגו ירידה קלה. כמו כן, על פי הבנק, האינפלציה צפויה לעלות במהירות גבוהה יותר ותגיע ליעד של 2% כבר בתחילת 2018. 

 

תגובת אנליסטים ראשונה להחלטת הבנק: "ההחלטה תואמת את התחזית הרווחת של הכלכלנים. תוכנית הרחבה גדולה יותר היתה עלולה לעורר פחד בשווקים, שכן המשקיעים היו חושבים שהנתונים הכלכליים חמורים עוד יותר מכפי שהם", אמר בתגובה פיטר אלסטון (Peter Elston), מנהל ההשקעות הראשי ב-Seneca Investment.

 

בפגישתו הקודמת מאמצע יולי הפתיע הבנק, כשבניגוד לתחזיות הכלכלנים נמנע מלהוריד את גובה הריבית. גם תוכנית רכישות הני"ע לא הורחבה בישיבה של יולי. בה בעת, הבנק יותר מרמז כי ישקול בחיוב צעדים מרחיבים, ככל שהנתונים לא יציגו תמונה מעודדת באופן יוצאת מן הכלל.

 

מרטין ווייל (Martin Weale), חבר הוועדה המוניטארית של הבנק הבריטי, אמר בשבוע שעבר בראיון לפיינשל טיימס כי נתוני המאקרו הם "גרועים בהרבה ממה שחשבתי". בין היתר דווח בשבועות האחרונים כי מדד מנהלי הרכש בשירותים נפל מ-52.3 ל-47.4 נק', מדד המנהלים בתעשייה ירד מ-52.4 ל-48.2 נק'.

 

לאחר משאל העם אמר קרני כי  "הבנק המרכזי התכונן מראש לאפשרות שבריטניה תעזוב את האיחוד, ולא נהסס לנקוט בכל הצעדים הדרושים בכדי לעמוד באחריותנו להוביל את בריטניה קדימה".

  

מושל הבנק האנגלי מארק קרני מושל הבנק האנגלי מארק קרני צילום: בלומברג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x