$
בורסת ת"א

האוזר: "יש לשקול ביטול הטיית המס לטובת נדל"ן כדי לעודד השקעות בבורסה"

יו"ר רשות ני"ע הגיש לשר האוצר את דוח 2015 ויצא נגד עודף הרגולציה: "האווירה האנטי עסקית כלפי אנשי עסקים בישראל ממשיכה ופוגעת ברצון של יזמים להיכנס למגרש הציבורי"

רחלי בינדמן 14:0527.06.16

פרופ' שמואל האוזר הגיש הבוקר לשר האוצר משה כחלון את הדוח השנתי לשנת 2015 של רשות ני"ע, המציג את הפעילות של הרשות במהלך השנה.  

האוזר אמר עם מסירת הדו"ח כי "שוק ההון והבורסה הם מנועי צמיחה חשובים לצמיחה כלכלית, לתעסוקה, להגברת התחרות ולהורדת יוקר המחיה. בשלוש השנים האחרונות, לאחר תקופת שפל, גדלו נפחי המסחר בעשרות אחוזים, ושווי השוק של החברות הציבוריות עלה בשיעור קרוב ל-50% – לכ-850 מיליארד ש"ח. למרות זאת, בשנים האחרונות שוק ההון והבורסה אינם ממצים את הפוטנציאל הגלום בהם כמקום המזמן מפגש בין משקיעים ליזמים למימון פעילות כלכלית ולגיוון ערוצי החיסכון וההשקעה לכלל הציבור".

 

לדבריו, מן הצד האחד, פחות ופחות יזמים מעוניינים לגייס הון מהציבור - בין היתר, בשל דרישות הרגולציה המוטלות על חברות הנסחרות בבורסה. "המגבלות הוטלו בתגובה למשבר הפיננסי של 2008 פגעו בין היתר בחברות הקטנות והבינוניות, שאינן יכולות להרשות לעצמן לשאת בעלויות הרגולציה".

 

יו"ר הרשות אמר עוד כי ההכבדה ברגולציה והמשבר הכלכלי העולמי התבטאו בירידה בהיקף ההנפקות הראשונות לציבור בבורסה בתל אביב ובירידה במחזורי המסחר בבורסה. "תופעה זו אינה ייחודית לישראל, והיא משותפת לשוקי הון רבים במדינות המערב המתקדמות". ביקורת נוסף שהציג יו"ר הרשות נוגעת למה שתיאר כאי וודאות הרגולטורית שנוצרה בעקבות שינויים רגולטוריים תכופים, המקשים על חברות לתכנן צעדיהן מראש. 

 

האוזר הציע לשנות את מודל המיסוי כדי לעודד השקעה בשוק ההון, לצד הקלות ברגולציה שיכוונו למטרה דומה, לדבריו, צריך לשנות את כללי המיסוי על שוק ההון ולהתאים אותם לאלו בשוק הנדל"ן. "יש מקום לשקול לעודד את שוק ההון באמצעות ביטול הטיות המס המעודדות את הציבור להעדיף השקעה פיננסית בנדל"ן על פני השקעה בשוק ההון. חלק ניכר מציבור המשקיעים בישראל נוטה לפעול בשוק הדיור על להשקעה בשוק חשבון שוק ההון. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא חוקי המס, היוצרים עדיפות הדיור על פני השקעה בשוק ההון. מוצע לטפל בהטיית מיסוי זו ולעודד את ההשקעה בשוק ההון", אמר האוזר, שוהסיף כי "אחד הרעיונות הוא לתת פטור על רווחי הון של עד 5,500 שקלים בשנה כפי שיש פטור ממס למשקיעי נדל"ן", אמר האוזר.

 

יו"ר הרשות ביקר את היחס העוין כלפי בעלי ההון. "האווירה האנטי עסקית כלפי אנשי עסקים בישראל ממשיכה ופוגעת ברצון של יזמים להיכנס למגרש הציבורי, וגורמת להם להדיר רגליהם משוק ההון. אמנם הבורסה מציעה יתרונות מובהקים –הנזילות והאפשרות לגייס הון זול, לצד המוניטין שמקנה הנוכחות בבורסה. אולם היום החשיפה לציבור נחשבת חיסרון ואף מובילה לידי כך, שגם חברות שניירות הערך שלהן כבר רשומים למסחר בבורסה שוקלות להימחק מהבורסה ולהפוך לחברות פרטיות, הרחק מכיכר השוק".

 

שמואל האוזר שמואל האוזר צילום: נמרוד גליקמן

 

האוזר הוסיף "מן הצד האחר, חלק גדל והולך של כספי כלל המשקיעים, ובייחוד המשקיעים שבאמצעותם מתבצע החיסכון לטווח קצר וארוך של כלל הציבור, מתועל לאפיקי השקעה מחוץ לבורסה המקומית ומחוץ לישראל. שכן, הצטברות סכומי עתק בידי הגופים המוסדיים הגדולים מובילה לכך שהשוק המקומי קטן למידותיהם, והם מעדיפים השקעות בחברות ענק זרות על פני הפניית משאבים להשקעות בחברות ישראליות. זאת למעשה על חשבון הצמיחה והתעסוקה בישראל".

  

האוזר התייחס לאתגרי הרשות. הראשון שבהם הוא השבת העניין של חברות יצרניות איכותיות במימון פעילותן הכלכלית על ידי שוק ההון והבורסה בתל אביב. "עניין כזה יושג רק כאשר בעיני החברה השוקלת הנפקה תעלה התועלת מהגיוס מן הציבור על העלות הכרוכה בהפיכה לתאגיד מדווח".

 

האתגר השני הוא הגברת העניין של ציבור המשקיעים בישראל בהשקעות בשוק המקומי, בין היתר, על פי יו"ר הרשות, תוך פיתוח השוק והגדלת היצע ואיכות המוצרים שעומדים לרשותם.

 

בה בעת, אמר האוזר, יש להתייחס בכובד ראש להשפעות השליליות האפשריות של העדר יציבות רגולטורית ושל האווירה האנטי עסקית. ג"ורמים אלה תורמים לסנטימנט השלילי בשוק ההון, והאתגר הוא ליצור סנטימנט חיובי, בדגש על יצירת סביבה רגולטורית אטרקטיבית לחברות בכלל ולחברות טכנולוגיה בפרט, על מנת שיעדיפו לגייס הון בבורסה בת"א במקום לגייסו בחו"ל". 

 

בעניין ההחלטה הבריטית במשאל העם והשפעתה על השווקים אמר יו"ר רשות ני"ע כי "הבעיה המרכזית היא חוסר הוודאות וההשפעה על מדינות אחרות. אני חושב אבל שאין מקום להיסטריה או פאניקה". 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x