$
שווקי חו"ל

עוד משבר הגירה: בנקים, ברקזיט ופוליטיקה הבריחו משקיעים מאירופה

קרנות ההשקעה מכרו מאז סוף מרץ כ־10% מתעודות הסל שעוקבות אחר מניות אירופיות. הסיבות: שחיקה ברווחי הבנקים, חשש מברקזיט ועתידם המעורפל של מנהיגי צרפת וגרמניה. המפלט: אג"ח של כלכלות מתפתחות

שירות כלכליסט 22:0323.05.16

היעדר יציבות פוליטית, בנקים חלשים והאפשרות ליציאת בריטניה מהאיחוד האירופי מרחיקים את המשקיעים מאירופה.

 

 

 

לראשונה מאז 2008, משך הזמן שקרנות מעדיפות למכור תעודות סל שעוקבות אחר מניות אירופיות מאשר לקנותן, עולה על 15 חודשים - כך לפי דו"ח של בנק UBS.

 

במקביל, מידע של הבנק המרכזי האירופי מלמד כי נכון לסוף מרץ מכרו המשקיעים אג"ח של מדינות גוש היורו בשווי של יותר מחצי טריליון יורו. הם מעדיפים לנתב את כספם לאג"ח של ממשלת ארה"ב ושל ממשלות מדינות מתפתחות. הנתונים מלמדים על שינוי מגמה חד מ־2015, אז תוכנית התמריצים של הבנק האירופי וסימנים להתאוששות הכלכלה ביבשת דחפו את מדד Stoxx Europe 600, המקיף את מניות החברות האירופיות הגדולות, ב־6.8%. לשם השוואה, מדד S&P 500 האמריקאי ירד בכ־1% באותה השנה.

 

 

מה יקרה אם בריטניה תפרוש מהאיחוד? מה יקרה אם בריטניה תפרוש מהאיחוד? צילום: globalriskinsights

 

אלא שמתחילת השנה ירד מדד Stoxx Europe 600 בכ־8% בשעה שמדד S&P 500 שמר פחות או יותר על אותה הרמה. לאור המגמה, שוויין הכולל של תעודות הסל שעוקבות אחר מניות אירופיות שקרנות ההשקעה מכרו מאז סוף מרץ מגיע ל־22.6 מיליארד דולר, השקולים ל9.4% מכלל תעודות הסל מסוג זה.

 

מניות הבנקים האירופיים, שחסינותם מעוררת דאגה בקרב המשקיעים, איבדו 19% ממחירן מאז תחילת השנה. הריביות הנמוכות במיוחד על הלוואות ועל פיקדונות שקבע הבנק האירופי כדי לעודד את הבנקים להלוות מכרסמות בשולי הרווח, שכן פערי הריביות הם מקור ההכנסה העיקרי של בנקים. בד בבד, מדינות דרום היבשת, ובמיוחד איטליה, ממשיכות להתמודד עם שיעור גבוה במיוחד של הלוואות רעילות - כלומר, הלוואות שאבד הסיכוי שהלווים יפרעו. שיעור ההלוואות הרעילות ביחס לכלל ההלוואות במשק האיטלקי הוא הגבוה באירופה ועומד על כ־20%. עם זאת, בחודש שעבר סיכמה ממשלת איטליה עם האיחוד האירופי על הקמת קרן חירום לחילוץ הבנקים, בגובה של 5.7 מיליארד יורו. הממשלה גם הכריזה על שורת רפורמות שאמורה להגדיל את חסינות הבנקים.

 

המשבר בבנקים, שאחראים למימון של כ־75% מהפעילות הכלכלית באיחוד, מכביד על חברות אחרות במשק, שדיווחו על צמיחה חלשה. קארן אולני, אסטרטגית נכסים אירופיים ב־UBS, אמרה ל"וול סטריט ג'ורנל" כי "שנה אחרי שנה המשקיעים חיכו לקפיצה ברווחי החברות האירופיות, ושנה אחרי שנה הם התאכזבו".

 

 

 

כאמור, גם חוסר יציבות פוליטית פוגע באופק הכלכלי. בספרד ילכו ביוני לבחירות, לאחר שנציגי המפלגות שנבחרו בדצמבר לא הצליחו להסכים על קואליציה. בשנה הבאה צפויות בחירות גם בצרפת, שם מתמודד הנשיא פרנסואה הולנד עם שפל חסר תקדים בפופולריות. גם בגרמניה, שנחשבה ליציבה יחסית, מסתמנת ירידה במעמדה של הקנצלרית אנגלה מרקל בעקבות אופן התמודדותה עם יותר ממיליון מהגרים שהגיעו לגרמניה מהמזה"ת ומאפריקה ב־2015.

 

סיבה אחרת שבגינה עוזבים המשקיעים היא התשואות הנמוכות על אג"ח של ממשלות היבשת - תוצאה של הריבית השלילית שקבע הבנק האירופי. לפי נתוני בנק אוף אמריקה מריל לינץ', כ־54% מהאג"ח האירופיות נמכרות כיום בתשואה שלילית.

 

 

 

גם משאל העם שייערך בבריטניה ב־23 ביוני על עתיד הממלכה כחלק מהאיחוד אינו תורם לאטרקטיביות של היבשת. ברקזיט עלול להנחית מכה נוספת על כלכלת בריטניה לנוכח התפקיד המרכזי שלונדון ממלאת בעולם הפיננסים. בתוך כך הזהירו היום (ב') ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ושר האוצר ג'ורג' אוסבורן כי פרישה מהאיחוד תעמיד את בריטניה בסכנת מיתון. "אלפים יאבדו את משרותיהם, הליש"ט תצנח והתמ"ג ייפול בשיעור של עד 6%", כך לפי ניתוח שנוי במחלוקת שפרסם משרד האוצר. התחזית הזאת צפויה למתקפת נגד מצד תומכי העזיבה, שכן מדובר באזהרות הדרמטיות ביותר שהשמיעה הממשלה עד כה במסגרת סדר יום שזכה לכינוי "פרויקט פחד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x