$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מצאו את הזהב: רובינשטיין תשקיע בדיור מוגן 2 מיליארד שקל

חברת ייזום הנדל"ן רכשה משאול אלוביץ' קרקע בגבעתיים לפרויקט דיור מוגן שבו יושקעו 800 מיליון שקל, ומקדמת גם פרויקטים בחולון ובהרצליה. רבד כבר תקעה יתד בפרויקטים כאלה בבריטניה ובעזריאלי רואים בענף מנוע צמיחה עתידי

אורן פרוינד 06:5626.04.16

התארכות החיים מושכת לתחום הדיור המוגן יותר ויותר חברות נדל"ן שמחפשות אחר אפיק צמיחה חדש. ל"כלכליסט" נודע כי חברת רובינשטיין, שמפעילה היום ארבעה בתי דיור מוגן תחת המותג אחוזת רובינשטיין, רכשה לפני כמה ימים משאול אלוביץ' קרקע בגבעתיים עם תב"ע מאושרת לבניית 400 יחידות דיור מוגן. הקרקע נרכשה בתמורה ל־156 מיליון שקל, ורובינשטיין צפויה לבנות עליה בניין בן 35 קומות בהשקעה כוללת של 600–800 מיליון שקל כבר בשנה הקרובה.

 

החברה שבבעלות משפחת רובינשטיין צפויה לבצע בשנה הקרובה השקעה אדירה של 2.4–1.8 מיליארד שקל בשלושה פרויקטים חדשים לדיור מוגן. במקביל למגדל בגבעתיים מקדמת רובינשטיין שני פרויקטים נוספים של דיור מוגן על קרקעות שבבעלותה. האחד להקמת 480 יח"ד בחולון בהשקעה של 900–700 מיליון שקל, והשני להקמה של 320 יח"ד בהרצליה בהשקעה של 700–500 מיליון שקל. שלושת הפרויקטים הללו יכפילו את היקף היח"ד שברשות החברה ל־2,450 יח"ד. כך תהפוך רובינשטיין לרשת דיור המוגן השנייה בגודלה בישראל לאחר רשת משען.

 

רובינשטיין מנוהלת על ידי רמי רובינשטיין ובנו גיל ומצויה בבעלותם המלאה. רמי הוא אחיו של מוטי רובינשטיין, שהוריש לילדיו את אחזקותיו בחברת הדיור המוגן בית הזהב הבורסאית, שמנהל בנו גולן.

 

ארבעת האתרים הפעילים של רובינשטיין בתחום הדיור המוגן מכילים, נכון להיום, 1,250 יח"ד. אלה כוללים את בית צהלה בשכונת צהלה בתל אביב, אחוזת ראשונים בראשון לציון, אחוזת פולג במושב תל יצחק ואחוזת בית כרם בירושלים. בנוסף החברה מחזיקה במגדלי המשרדים רובינשטיין בדרך מנחם בגין בתל אביב, שבו גם ממוקמת הנהלתה. החברה בונה בימים אלה פרויקט להשכרת יח"ד ברעננה שיכלול 238 יח"ד ב־14 בניינים.

 

השוק בישראל: 70 בתי דיור עם 13 אלף יח"ד

 

תחום הדיור המוגן הפך בעשר השנים האחרונות לאבן שואבת ללא מעט אנשי עסקים בישראל. אלו הבינו כי פלח האוכלוסייה של אזרחים מעל גיל 65 עומד על כמעט 11%, והנתון עתיד לעלות ב־53% בתוך 15 שנה וליצור שוק עם פוטנציאל עסקי ניכר. הסיכונים מצומצמים למדי ומסתכמים במשבר כלכלי שיפגע דווקא באוכלוסייה המבוגרת, או בפתיחת בתי דיור מוגן במימון ממשלתי.

 

כיום פועלות בענף הדיור המוגן בישראל 13 חברות, המפעילות 70 בתי דיור מוגן שבהם 13 אלף יחידות דיור. שש השחקניות המרכזיות בתחום הן משען שבבעלות ההסתדרות, המפעילה תשעה אתרים; אחוזות רובינשטיין שבשליטת משפחת רובינשטיין, המפעילה לעת עתה ארבעה אתרים; מגדלי הים התיכון שבשליטת מוטי קירשנבאום, שנסחרת בבורסת תל אביב ומפעילה שבעה אתרים; בית בלב (לשעבר מגדל הזהב) שבשליטת קבוצת מכבי שירותי בריאות, המפעילה חמישה אתרים; בית בכפר, בשליטת משפחת בלושטיין, עם חמישה אתרים; ועד 120, שרכשה הפניקס ב־2007 מיוסי מימן ומפעילה ארבעה אתרים.

 

"ההיצע בדיור המוגן נמוך ביחס לביקושים"

 

לענף נכנסה לאחרונה גם ענקית הקניונים עזריאלי. זו החלה לפני שנתיים לפעול להקמת רשת דיור מוגן תחת המותג פאלאס דיור מוגן בניהול יורם בן פורת, לשעבר מנכ"ל מגדלי הים התיכון. עזריאלי ציינה כמה פעמים כי הדיור המוגן הוא מנוע הצמיחה העתידי שלה.

 

לפני חודש רכשה עזריאלי תמורת 55 מיליון שקל את בית הדיור המוגן אחוזת בית רעננה, שנכנסה לבורסת תל אביב ב־2014 לאחר גיוס חוב של 180 מיליון שקל. בכך השלימה עזריאלי עסקאות בשווי כולל של יותר מ־400 מיליון שקל בתחום הדיור המוגן, כשהעיקרית שבהן היא רכישת בית פאלאס בתל אביב תמורת 270 מיליון שקל לפני כשנה. עזריאלי מקדמת בנייה ושיווק של שני פרויקטים נוספים במודיעין ובלהבים.

 

גם חברת הנדל"ן המניב רבד, שבשליטת איש העסקים יגאל אהובי, רכשה באוקטובר 2014 חמישה פרויקטי דיור מוגן בבריטניה. רבד ביצעה את הרכישה בשותפות עם בית הזהב ואף הודיעה כי תעמיק את פעילותה בענף.

 

החברה הבורסאית הגדולה ביותר היא מגדלי ים התיכון. מנכ"ל החברה דורון ארנון הסביר "לכלכליסט" את גורם המשיכה של החברות הגדולות לתחום. "במאקרו־כלכלה יש דיון עמוק לגבי הכדאיות של נדל"ן למסחר ומשרדים, ולכן החברות מחפשות אפיק צמיחה חדש. תחום הדיור המוגן הוא יציב יותר וההיצע נמוך ביחס לביקושים. כל שנה יוצאות לשוק 1,000–300 יח"ד בלבד, יש חסמים מאוד גבוהים בתחום הזה ולכן הוא מאוד מבוקש". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x