$
בורסת ת"א

תושבי חיפה, זה הסעיף שאתם חייבים לקרוא בדוחות בזן

הביאור בדוחות בזן שמפרט את החריגה בזיהום האוויר שנוצרה ע"י ידי חברת הבת, ניתן למשקיעים בכדי להתריע מהוצאות עתידיות; על פי הדוח, ייקח לפחות עוד חמש שנים עד שבז"ן יפחיתו את הזיהום בצורה משמעותית

דרור רייך ואורי טל טנא 16:4423.03.16

חברת בזן שבבעלות החברה לישראל (37%) ופטרוכימיים (20%), דיווחה אמש לקראת תום המסחר בת"א על הדוחות הכספיים לשנת 2015, שהציגו סיום די מאכזב לשנה מאוד חזקה.  

חריגה בזיהום האוויר ע"י חברת הבת של בזן

לתושבי אזור מפרץ חיפה כדאי לקרוא את ביאור 31א בדוחות בזן שמפרט את החריגה בזיהום האוויר שנוצרה ע"י ידי חברת הבת, כאו"ל. הביאור כמובן ניתן למשקיעים בכדי להתריע מהוצאות עתידיות. על פי הדוח, ייקח לפחות עוד חמש שנים עד שבז"ן יפחיתו את הזיהום בצורה משמעותית. אלה הדברים:

 

"בפברואר 2016 קיים המשרד להגנת הסביבה שימוע לכאו"ל, טרם החלטה על נקיטת צעדים נגדה, לרבות הוצאת צו למניעה או לצמצום זיהום אוויר מכוח סעיף 45 לחוק אוויר נקי, התשס"ח-2008, בגין עליה משמעותית בפליטות לאוויר של תרכובות אורגניות נדיפות מרכיבי ציוד במפעלי כאו"ל. במסגרת זו הציעה כאו"ל תוכנית דו שלבית להפחתת פליטות לאוויר של תרכובות אורגניות נדיפות מרכיבי ציוד. השלב הראשון, שייחל מפברואר 2016 כולל פעולות הצפויות להביא להפחתת פליטות אלה לרמה דומה לזו של שנת 2014 ואילו השלב השני, אשר יבוצע בעת הדממת מתקן המונומרים של כאו"ל לצורך הטיפול התקופתי, ויביא את הפליטות לרמה נמוכה מזו שדווחה בשנת 2014.

 

"במסגרת המגעים עם המשרד להגנת הסביבה, נדרשה כאו"ל להתחיל בביצוע בשלב הראשון של התכנית והיא אכן ביצעה אותו בהצלחה. כמו כן, נדרשה כאו"ל, במסגרת השלב השני, לרדת ברמת הפליטות מתחת לרמה שהוצעה על ידה ולבצע, במהלך הטיפול התקופתי המתוכנן בשנת 2021 החלפה של כמות גדולה של פריטי ציוד, בין אם יהיו מהם דליפות בין אם לאו, על מנת להתאימם לטכנולוגיה הטובה ביותר הזמינה ולהבטיח שרמת הפליטות הלא מוקדיות לא תעלה על רמה שנקבעה ע"י המשרד. להערכת כאו"ל, הדרישה להחליף כמות גדולה של פריטי ציוד במהלך הטיפול התקופתי בשנת 2021, עשויה – לרבות ביחד עם דרישות נוספות העשויות להיכלל בהיתר הפליטה שיוצא לכאו"ל - להיות כרוכה בעלויות מהותיות לכאו"ל".

 

בשפה פשוטה יותר, בז"ן הודיעה על חרידה בזיהום ב 2015. משרד איכות הסביבה דרש מבז"ן לתקן זאת. בז"ן בצעה את הנדרש כדי לחזור לרמת הזיהום שהייתה ב 2014.

אך טיפול מהותי שיכול להפחית מהותית את הזיהום, כזה שיכלול החלפת חלקים ועדכון הטכנולוגיה, יתבצע רק בשנת 2021. עד אז צפוי זיהום האוויר שיוצרת כאו"ל להישאר פחות או יותר ברמתו הנוכחית. כלומר, לתושבי מפרץ חיפה צפויות חמש שנים נוספות של אוויר עם אותה רמת זיהום.

 

תוצאות בזן

נעם פינקו, אנליסט בכיר במחלקת מחקר בפסגות סיכם את דוחות בזן ואמר כי "על אף סביבה עסקית חיובית לצד פעולות נכונות שביצעה החברה תוצאות הרבעון היו מאכזבות. בעוד שמרווח הסולר התאושש בתחילת 2015 ותקלות זה משהו שמידי פעם קורה, העובדה שהגז הטבעי פחות תורם למרווח במחירי נפט נמוכים מטרידה".

 

ההכנסות של בז"ן בשנת 2015 הסתכמו בכ-5.5 מיליארד דולר, לעומת הכנסות של כ-9.3 מיליארד דולר בשנת 2014. ברבעון הרביעי של שנת 2015 הסתכמו הכנסות החברה בכ-1.2 מיליארד דולר, לעומת הכנסות של כ-2.2 מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

 

בתעשיית הזיקוק שבה פועלת החברה הגורם העיקרי המשפיע על תוצאות פעילות הדלקים (החלק העיקרי של ההכנסות) הוא מרווח הזיקוק - כלומר המרווח בין ההכנסות ממכירת סל המוצרים לבין עלות חומרי הגלם שהחברה רוכשת.

 

מרווח הייחוס ברבעון הרביעי עמד על 3.5 דולר לחבית, לעומת 4.9 דולר ברבעון השלישי ו-3.9 דולר ברבעון המקביל. בדרך כלל הרבעון הרביעי קצת חלש יותר בשל עונתיות, כאשר השנה נתווסף לכך העובדה שלא היה חורף אמיתי באירופה, מה שהשפיע מאוד לרעה על מרווחי הסולר .

 

"בזן השיגה מרווח הגבוה ב-2.5 דולר בלבד ממרווח האורל (המרווח התיאורטי של זיקוק הנפט באזור בים התיכון, המהווה בנצ'מרק)" מסביר פינקו, ומוסיף: "בז"ן יודעת במצב רגיל לייצר מרווח הגבוה בכ-4.5 דולר ממרווח הייחוס, לאחר השלמת ההשקעות בפרויקט המידן (הפצחן המימני), הזרמת הגז הטבעי והמשך התייעלות וניצול הזדמנויות בשוק.  אך בפסגות הנחנו שהחברה תציג מרווח הגבוה ב-4 דולר הואיל ובז"ן יותר מוטת סולר".

 

מורידים מחיר יעד

בבית ההשקעות פסגות מסבירים כי המרווח הנמוך המאכזב ונבע מ-3 סיבות - מרווח הסולר הנמוך, תקלות במתקני המשך שהפחיתו תפוקה ושחיקה משמעותית בתרומת הגז הטבעי על רקע הירידה שחלה במחיר המזוט המהווה אנרגיה חליפית לגז טבעי.

 

"הסיבה השלישית היא המטרידה ביותר", מציין פינקו "שכן מסתבר שככל שמחיר הנפט נמוך (ובעקבותיו גם המזוט), היכולת של החברה להשיג מרווח גבוה יותר מהייחוס נמוכה יותר. נזכיר כי כל דולר במרווח תורם כ-17 דולר דולר ל-EBITDA (הרווח התזרימי) הרבעוני".

 

ה-EBITDA של בז"ן בשנת 2015 הסתכם בכ-677 מיליון דולר, בהשוואה לכ-421 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. ה-EBITDA ברבעון הרביעי הסתכם בכ-109 מיליון דולר, לעומת כ-160 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

 

בשורה התחתונה רשמה בז"ן רווח נקי שנתי של 340 מיליון דולר, בהשוואה לכ-115 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. הרווח הנקי ברבעון הרביעי הסתכם בכ-35 מיליון דולר, בהשוואה לכ-79 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

 

בפסגות הפחיתו את מחיר היעד על מניית בז"ן מ-1.85 שקלים ל- 1.75 שקלים, עדין גבוה 20% ממחיר המניה בשוק. "על אף האכזבה מהדוח המניה די זולה ואנו נשארים בהמלצת תשואת ייתר", אומרים בפסגות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x