$
בורסת ת"א

כלל ביטוח: שוק הון חלש טשטש את השיפור ברווחיות החיתומית שהוביל איזי כהן

הרווח הכולל של כלל ב-2015: 285 מיליון שקל, 20% פחות מ-2014. משה טרי, הנאמן המחזיק במניות כלל נכח בישיבת דירקטוריון אחת בשנת 2015

רחלי בינדמן 10:1123.03.16

כלל ביטוח שבשליטת קונצרן אי.די.בי ובניהולו של איזי כהן מסכמת את 2015 עם רווח כולל של 285 מיליון שקל, ירידה של כ-21% לעומת 2014. הקיטון ברווח הוא תולדה של שוק הון חלש שפגע ברווחי תיק הנוסטרו של כלל וכן בירידה בדמי הניהול שנגבו בפוליסות ביטוחי המנהלים המשתתף ברווחים שם חברת הביטוח משתתפת עם המבוטח בתשואה שהיא משיגה לו (בשיעור של 15% מהתשואה הריאלית).

 

ההכנסות מדמי ניהול משתנים ב-2015 עמדו על 168 מיליון שקל, 55 מיליון שקל פחות מ-2014. במקביל, בתקופת הדוח חוזקו עתודות הביטוח של כלל ב-265 מיליון שקל לאור הקיטון בשיעור התשואה המוערכת בתיק הנכסים המוחזק כנגד ההתחייבויות למבוטחים – חברות הביטוח נדרשות בשנתיים האחרונות להגדיל את עתודות הביטוח למול ההתחייבויות שלהן על רקע ההנחה כי העתודות שנועדו להבטיח עמידה מלאה בהתחייבויות, ייצרו תשואה נמוכה יותר בסביבת הריבית הנמוכה. בשנת 2014 הגדלת העתודות הייתה גבוהה יותר ועמדה על 309 מיליון שקל.

 

בתוצאות פעילות הביטוח הכללי כלל מציגה שיפור ברווחיות החיתומית (עודף פרמיות על תביעות ששולמו) כאשר היחס בין התביעות לפרמיות בשקלול הוצאות עמד על 93% בביטוח הכללי, בדומה ל-2014 ויחס של 105% ב-2013. גם בביטוח הבריאות נרשם שיפור ברווחיות החיתומית – יחס משולב של 90% בביטוח בריאות לעומת 95% ב-2014 ו-97% ב-2013.

 

הרווח הכולל מתחום הפנסיה עמד על 39 מיליון שקל, ירידה של מיליון שקל לעומת 2014, קיטון שמקורו בגידול בעלויות המיכון שקוזז מעליה בדמי הניהול כתוצאה מעלייה בהיקף הנכסים. פעילות הגמל של כלל חטפה ירידה של 9% לעומת 2014 ל-71 מיליון שקל שמקורה בקיטון מהכנסות מדמי ניהול כתוצאה מהתחרות בתחום.

 

ההון העצמי של כלל ביטוח עמד על 7.3 מיליארד שקל – אחד האתגרים המרכזיים של חברות הביטוח בתקופה הנוכחית היא היערכות למשטר ההון החדש שמציבה להם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר – הסולבנסי 2 במסגרתו דרישות ההון מחברות הביטוח צריכות לגדול משמעותית. כלל מציינת כי לפי תחשיבים שביצעה היא עומדת בדרישות ההון החדשות שצפויות להיכנס לתוקף ב-2017.

 

בכלל המנוהלת על ידי איזי כהן מעדכנים כי בתקופה שלאחר מועד הדוח חלו ירידות בשוק ההון שהשפיעו לרעה על תיק הנוסטרו שלה וכי אמדן התשואה השלילית הריאלית בפוליסות ביטוחי המנהלים נכון ל-16 במרץ עומדת על 0.42% וכתוצאה מכך לא נגבו דמי ניהול משתנים כך שאובדן ההכנסה הפוטנציאלי מאי גבייתם מוערך ב-30 מיליון שקל.

 

 כמו כן לאחר תאריך הדוח נרשמה ירידה בשיעורי הריבית (ירידה בעקום הריבית חסרת הסיכון) מה שעלול לגרום לגידול בהתחייבויות בביטוח הכללי בענפי החבויות וכן בתיק ביטוחי החיים – שוב כאמור כתוצאה מהצורך לחזק עתודות.

 

מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן צילם: אוראל כהן

 

לדברי אנליסט הביטוח והבנקים של בנק ירושלים מאיר סלייטר "נקודת הפתיחה של השנה הקרובה, של תשואה נמוכה מאוד בשוקי האג"ח ומדד שירד ברבעון אך צפוי לעלות בהמשך, מציבה אתגר גדול בשמירה על הרווחיות. במקביל, הרגולציה, אשר נוגעת כמעט בכל תחום אפשרי – הרפורמות הרלוונטיות הנוכחיות הן בבריאות, בפנסיה ובביטוח רכב חובה, מקשה עוד יותר על היכולת לשמור על הרווחיות שהושגה בשנים האחרונות.

 

"עם זאת, כלל ביטוח רושמת שיפור משמעותי בפעילויות הביטוח, בין היתר הודות לאסטרטגיית הרווח על חשבון נתח שוק אותה הכניס מנכ"ל החברה, איזי כהן, מאז נכנס לתפקידו לפני כשלוש שנים. שיפור זה ברווחיות עשוי לעזור לכלל לשמור על תשואה להון יחסית גבוהה ליתר החברות בשוק" הוסיף.

 

עלות שכרו של איזי כהן עמדה בשנת 2015 על 6.8 מיליון שקל וכללה בונוס של 3.5 מיליון שקל. עלות שכרה של ענת לוין, לשעבר יו"ר מגדל והיום מנהלת ההשקעות הראשית של כלל עמדה על 3.6 מיליון שקל. באוגוסט 2015 הוקצו ללוין כתבי אופציה הניתנים למימוש למניות כלל לפי מחיר מימוש מדורג.

 

סך הפרמיות שגבתה כלל בשנת 2015 עמדו על 9 מיליארד שקל, ללא שינוי למול 2014. הסכם השכר של כהן אמור לפוג בסוף 2017 ועולה השאלה אם מגבלת שכר הבכירים הצפויה תחול גם על הסכמים קיימים, שאז לא בטוח שכהן ימשיך בתפקידו.

 

 

מי שמחזיק במניות השליטה בכלל בנאמנות הוא משה טרי, לשעבר יו"ר רשות ני"ע שמונה לתפקיד על ידי המפקח לשעבר על הביטוח פרופ' עודד שריג, לאחר שבפיקוח סירבו להעניק לאדוארדו אלשטיין , בעל השליטה באידיבי היתר שליטה בכלל. מהדוחות עולה כי טרי נכח בשנת 2015 בישיבת דירקטוריון אחת בלבד שבה נכחה גם המפקחת על הביטוח דורית סלינגר.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר כהן "אנחנו מתמודדים עם שחיקה מתמדת ברווחיות כתוצאה משחיקת תעריפים ודמי ניהול שכן הרגולציה לא נותנת לנו מנוח ונוגעת בכל הענפים – בפנסיה, בבריאות, בביטוחי הרכב". כהן הוסיף "הכי כואב לי שכל הרפורמות הללו שמובילים באגף שוק ההון מגיעות במקביל להגדלת דרישות ההון. אני לא מעריך שהבעלים של כלל יזרימו לה כסף וכל החברות כבר קרובות למיצוי יכולת גיוס שטרי הון בשוק ולכן חיזוק ההון יוכל להגיע רק דרך רווחיות שלצערי נשחקת ותמשיך להישחק".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x