$
בורסת ת"א

חיים כץ הצליח לפגוע בעצמאות רשות שוק ההון

שר האוצר נתקל בהתקפה מצד נתניהו והשרים כץ ושטייניץ בדיון אתמול בממשלה לאישור הקמת רשות שוק ההון. תיקון שהכניס כץ ויאושר בהמשך יחייב אישור בוועדת הכספים לכל שינוי בתקנון של קרנות הפנסיה ויפגע משמעותית בחופש הפעולה של הרשות

רוני זינגר, שאול אמסטרדמסקי, מיקי פלד ורחלי בינדמן 08:0214.03.16

בתום דיון סוער אישרה אתמול הממשלה את הצעתם של שר האוצר, משה כחלון וסגנו, יצחק כהן, להקים את רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. הרשות תפעל כיחידה ממשלתית עצמאית ונפרדת כאשר השר הממונה יהיה שר האוצר. זאת בשונה מהמצב היום שהאגף האמון על הפיקוח בשוק ההון, החסכון ארוך הטווח והביטוח, הוא אגף בתוך האוצר, ולכן עצמאותו מוגבלת.

 

הדיון הפך לסוער לאור התנגדותם של כמה שרים למתכונת החוק שהוצעה בפניהם. באופן מפתיע גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע תחילה התנגדות בשל כך שהצעת המחליטים קבעה כי הרשות עצמאית לחלוטין וכי לממשלה לא תהיה הסמכות לאשר או לבטל שינויים. במהלך הדיון הביע נתניהו את הסתייגותו מכך ואמר כי היה מעוניין שכל שינוי שתבקש הרשות לבצע יובא לאישור הממשלה.

 

לכך הצטרף המתנגד הנחרץ ביותר של הקמת הרשות, שר הרווחה חיים כץ שדרש בדומה לנתניהו פיקוח, אך לא של הממשלה כי אם של הכנסת ודרש כי כל שינוי שתבקש הרשות החדשה לבצע יובא לאישור ועדת עבודה, רווחה ובריאות בכנסת. גם השר יובל שטייניץ הסתייג מנטילת סמכויות משרים והשווה את הדבר לתהליך שקרה עם אישור מתווה הגז. הוא הוסיף כי הפורמט הטוב ביותר הוא זה של רשות החשמל החדשה שכפופה עדיין לשר הממונה עליה.

 

שר האוצר משה כחלון השיב לראש הממשלה ולשרים, "איפה הייתם עד היום, למה לא דיברתם? החוק נמצא בשימוע ציבורי כבר שלושה חודשים". לבסוף אושרה ההצעה פה אחד, אך הוכנסו בה שינויים לאור דרישותיו של השר כץ: כל שינוי בתקנון האחיד של קרנות הפנסיה וקופות הגמל החדשות יצטרך להיות מאושר בוועדת הכספים, וכן נמסר כי ייערך דיון מחודש על נושא הביטוח הסיעודי הקולקטיבי. במהלך הדיון דרש גם שר הבריאות יעקב ליצמן דיון מחודש בנושא ביטוחי הבריאות אך חזר בו.

 

הדרישה של חיים כץ אמנם לא התקבלה בשלב זה שכן הממשלה אישרה את הצעת החוק כמו שהיא, אולם היא צפויה לעבור דיון סוער בכנסת, מכיוון ששר האוצר נתן לו את הסכמתו כי יגיעו לעמק השווה. ההצעה של כץ מהווה כאב ראש משמעותי לרשות שוק ההון החדשה, שהיתה מעדיפה מאוד שלא להידרש לבוא לכנסת בכל פעם שהיא רוצה לשנות את התקנון של קרנות הפנסיה.

 

מימין: חיים כץ, בנימין נתניהו ומשה כחלון. רה"מ דרש שכל שינוי שתבקש הרשות לבצע יובא לאישור הממשלה מימין: חיים כץ, בנימין נתניהו ומשה כחלון. רה"מ דרש שכל שינוי שתבקש הרשות לבצע יובא לאישור הממשלה צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי, מרק ישראל סלם / ג'רוזלם פוסט

 

ייחשפו למעורבות פוליטית

 

התיקון של כץ משמעותי מאוד שכן הממונה על שוק ההון פועלת בימים אלה כדי להעביר את קרנות הפנסיה לעולם של חיסכון פנסיוני אחיד, שיבוא לידי ביטוי בתקנון אחיד לכל הקרנות. הדבר דומה לביטוח רכב חובה, שאחיד לחלוטין לכל חברות הביטוח ונקבע מתחילתו ועד סופו – למעט המחיר – על ידי משרד האוצר.

 

באופן דומה, גם התקנון של קרנות הפנסיה צפוי להפוך בקרוב לתקנון אחיד, כך שקרנות הפנסיה יתחרו זו בזו רק על המחיר ועל התשואה, ולא על הבדלים בטיב המוצר עצמו. זאת מכיוון שבמשרד האוצר הגיעו למסקנה כי ההבדלים בין התקנונים של הקרנות הם זניחים כבר היום, ואולם הבדלים זניחים אלה מאפשרים לקרנות לבלבל את הלקוחות שמאיימים לעזוב לקרן אחרת, ובכך מהווים חסם לתחרות.

 

ברגע שעולם קרנות הפנסיה עובר למתכונת של תקנון אחיד, ישנה חשיבות הרבה יותר גדולה לשינויים שהרשות החדשה תבקש להכניס בתקנון הזה מדי פעם, כפי שמדי פעם היא משנה את ביטוח רכב חובה ואת מה שהוא כולל.

 

ברשות החדשה היו מעדיפים מאוד שהסמכות הבלעדית לבצע את השינויים והתיקונים האלה תישאר אצלה מבלי שהדבר ייחשף למעורבות פוליטית כלשהי, ואולם התערבותו של השר כץ צפויה לטרפד את השאיפה הזו. אם ההצעה של כץ תתקבל, כל אימת שהרשות תבקש לבצע שינוי היא תצטרך לבוא לקבל לכך את אישור הכנסת, היכן שהאינטרסים המסחריים של חברות הביטוח וקרנות הפנסיה חוגגים.

 

תחום ביטוח הרכב חובה מהווה עדות חיה למה שקורה כשאינטרסים פוליטים פוגשים את הצורך בשינויים מקצועיים: שני סבבים של שינויים שמשרד האוצר ביקש להביא במרכיבי פוליסת ביטוח רכב חובה בחודשים האחרונים נדחו על ידי ועדה משותפת לוועדת הכספים וועדת החוקה משיקולים פוליטיים לחלוטין. אם ההצעה של כץ תתקבל, דבר דומה צפוי לקרות מעתה גם בתחום החיסכון הפנסיוני.

 

למעשה, סביר מאוד להניח שחברי הכנסת לא יסתפקו רק בהצעה של חיים כץ. אם החרוצים שבהם יחרשו את הצעת החוק להקמת הרשות החדשה, ימפו איזה סמכויות יינתנו באופן בלעדי לרשות כך שלא תצטרך יותר את אישור הכנסת, וישוו זאת אל מול המצב הקיים, ייתכן שידרשו לבצע שינויים מרחיקי לכת נוספים בהצעת החוק, כך שהעצמאות של הרשות החדשה תקטן עוד יותר.

 

ולמרות זאת, גם אחרי שינויים אלה, עצם העובדה שהרשות תוכל לנהל את התקציב שלה בעצמה מבלי להיות חשופה לאינטרסים התקציביים השונים של משרד האוצר, תוכל לקלוט את עובדיה בעצמה ולפטר את אלה שהיא אינה מעוניינת בהם, ותהיה בעלת לשכה משפטית עצמאית שתהיה רק שלה, תעניק לרשות גמישות ויכולות שאין לה כיום.

הממונה על הביטוח דורית סלינגר. שמירה על עניינם של המבוטחים הממונה על הביטוח דורית סלינגר. שמירה על עניינם של המבוטחים צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

ויש גם מכשול בהסתדרות

 

תפקידיה של הרשות העצמאית כפי שהוגדר בהצעת האוצר יהיו שמירה על עניינם של המבוטחים, העמיתים ולקוחות הגופים המפוקחים; הבטחת יציבותם וניהולם התקין של הגופים המפוקחים, על מנת לקיים את התחייבויותיהם ללקוחותיהם; קידום התחרות בשוק ההון, הביטוח והחיסכון ובמערכת הפיננסית; ועידוד חדשנות טכנולוגית ועסקית. אולם עד להקמתה של הרשות צריך האוצר גם לצלוח מכשול בדמות ההסתדרות. עובדי אגף שוק ההון התאגדו לאחרונה בדרישה להסכם קיבוצי שיבטיח את תנאי העבודה שלהם לאחר הקמת הרשות. מדובר בעיקר על שמירה על תנאים שהיו להם באוצר כמו אפיקי קידום מקצועי, ארוחות, חניות וכדומה.

 

השר כחלון מסר לאחר אישור ההחלטה: "אנו מוציאים לפועל את הרפורמה שתוזיל את דמי הניהול ותגביר את התחרות בשוק הפנסיוני. אי אפשר לקבל מצב שבו העובדים החלשים שמרוויחים פחות ישלמו הרבה יותר דמי ניהול מהעובדים החזקים והמאוגדים".

 

שר הרווחה חיים כץ: "אני מברך על נכונותו של שר האוצר משה כחלון לחזק את הפיקוח על החלטות עתידיות של הרשות. הפנסיה והביטוח הם נושאים מהותיים שנוגעים לכלל אזרחי ישראל. יש לנקוט משנה זהירות בהכרעות בתחומים אלו ואין אנו יכולים להעניק לגורם אחד סמכות הכרעה ללא כל בקרה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x