$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אנשי רשות ני"ע חקרו בכירים בדורי בניה והחרימו מסמכים

החוקרים פשטו על משרדי החברה, אספו חומר שקשור לפרשת הסטייה באומדני עלויות של פרויקטים וחקרו את המנכ"ל אסף מור, כמה דירקטורים לשעבר ומנהלי פרויקטים בכירים. מקורבים לדורי בניה העריכו כי בקרוב תיפתח גם חקירה פלילית בנושא

אורן פרוינד 06:5923.02.16

מחדל הסטיות באומדני הערכת עלויות הפרויקטים בחברת דורי בניהעדיין לא הגיע לסיום מבחינת רשות ניירות ערך. ל"כלכליסט" נודע כי חוקרי רשות ני"ע חקרו בשבועות האחרונים בכירים בחברה ואף פשטו על משרדיה ברעננה והחרימו מסמכים ומיילים מעובדי החברה. הרשות מבקשת להבין כיצד התבצעו טעויות בהיקף של 441 מיליון שקל באומדני העלויות שלה, כשהיא מציגה למשקיעים בתל אביב במשך שנה וחצי מצגי שווא לגבי הרווחים שלה. אנשי הרשות חקרו את המנכ"ל אסף מור, כמה דירקטורים לשעבר ומנהלי פרויקטים בכירים.

 

אין מנוס מהטלת קנסות

הרשות לא הסתפקה בדו"ח הפושר שהציג הבודק החיצוני מיכאל ארד במרץ 2015, שבו נמנע ממסקנות אישיות והתרכז בעיקר בבקרה חשבונאית. בעקבות הדו"ח הפושר פתחה הרשות באפריל 2015 בהליך בירור מינהלי שלא ברור אם יגיע לכדי הליך פלילי נגד בכירים בחברה. גורמים מקורבים לחברה העריכו, עם זאת, כי לאחר החקירה והחרמת המסמכים יהפוך הבירור המינהלי בקרוב לחקירה פלילית נגד כמה בכירים בחברה, וכי לא יהיה מנוס מהטלת קנסות הן על נושאי המשרה והן על החברה עצמה. חקירת העובדים ואיסוף המסמכים נמשכו גם לאחר העברת השליטה בדורי בניה לידי עמוס לוזון שרכש את קבוצת דורי מידי גזית גלוב לפני כחודש.

 

המחדל התגלה בסוף 2014 כאשר דורי בניה דיווחה שמצאה טעויות בהיקף של 441 מיליון שקל באומדני עלויות של פרויקטים שלה. בכך למעשה היא הודתה כי במשך שנה וחצי היא דיווחה למשקיעים על רווחים שגויים של 441 מיליון שקל שהם פי 3.1 מכלל הרווחים שלה במהלך שבע השנים האחרונות. כתוצאה מכך נאלצה דורי בניה לבצע צעד מביש של תיקון לאחור (restatement) בדו"חות הכספיים עד הרבעון הרביעי של 2012.

 

מי שחשף את הפרשה היה המנכ"ל אסף מור שהגיע לחברה ביולי 2014. מור אף ישב בעבר על כיסא המנכ"ל של דורי בניה, בשנים 2011–2008, ועזב אותה לטובת קריירה עצמאית — ייעוץ לחברת הביטוח הראל וחברת הנדל"ן תדהר. ייאמר לזכותו כי כלל הטעויות באומדני החברה נעשו בתקופות שבהן מור היה מחוץ לה, אולם מידת מעורבותו בטעויות אינה ברורה. מור, מי שנחשב לתקווה הגדולה ליציאה של דורי בניה מבור ההפסדים, הודיע במפתיע בחודש שעבר על התפטרותו מהחברה ויעזוב אותה ביולי.

מימין: אסף מור ואריאל וילנסקי מימין: אסף מור ואריאל וילנסקי צילומים: אוראל כהן, עמית שעל

 

מור הוא המנכ"ל השלישי שעוזב את דורי בניה בחמש השנים האחרונות. לפניו עזבו המנכ"לים יהודה בר און (דצמבר 2012) ואריק וילנסקי (יולי 2014). במהלך השנה וחצי האחרונות, תחת הנהלתו של מור, הצטברו ההפסדים של דורי בניה ל־275 מיליון שקל ושווי החברה נחתך בחצי ל־121 מיליון שקל בלבד. מאז רכש לוזון את קבוצת דורי, שווייה של דורי בניה המשיך לצנוח והיא נסחרת כיום לפי שווי של פחות מ־28 מיליון שקל, לאחר שמנייתה איבדה כ־77% מערכה מתחילת השנה. בינואר־ספטמבר 2015 רשמה דורי בניה הפסד מצטבר של 183 מיליון שקל ושרפה מזומנים בהיקף של 162 מיליון שקל, וכך הבור של סטיית האומדנים בדורי תפח מ־441 מיליון שקל ל־715 מיליון שקל, זאת מכיוון שבמהלך תקופתו של מור לא נוספו פרויקטים נוספים לחברה מעבר ל־21 הפרויקטים שהיא בונה.

 

פספוס בלתי נתפס

במרבית תקופת הדיווחים הכוזבים כיהן כמנכ"ל דורי בניה אריאל וילנסקי, מנהל הפעילות של החברה־האם קבוצת א.דורי בסלובקיה. לתפקיד מנכ"ל דורי בניה הוא קודם בחודש מרץ 2013. בתקופת כהונתו כמנכ"ל פספס וילנסקי באופן בלתי נתפס סטיות עצומות בהיקף 363 מיליון שקל באומדני העלויות של הפרויקטים שלו. כך, למשל, בשנת 2013 רשמה דורי בניה תחת ניהולו רווח נקי של 17.4 מיליון שקל בעוד בפועל היה עליה לדווח על הפסד של 166 מיליון שקל.

 

את עיקר האשמה במחדל אומדני העלויות הפנו בגזית גלוב כלפי רונן אשכנזי, מנכ"ל גזית ישראל, לשעבר החברה־האם (%85) של קבוצת דורי, וחבר ילדות של דורי סגל, שהיה זה שדחף את גזית גלוב לבצע את עסקת הרכישה של דורי בניה מידי אורי דורי.

 

מחברת דורי בניה נמסר בתגובה: "כל זמן שרשות ניירות ערך חוקרת אין לנו על מה להגיב".

 

אסף מור סירב להתייחס לדברים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x