$
בורסת ת"א

סיכון מוגבר לצעירי דיסקונט: הפנסיה חשופה 60% למניות

החודש יחלו המוסדיים להתאים את תמהיל ההשקעות בתיקי הפנסיה למודל הצ'יליאני ויפרסמו את שיעור החשיפה של החוסכים הצעירים והמבוגרים למניות. בקופת הגמל דיסקונט החשיפה של הצעירים הוכפלה ובגמל של עובדי ההוראה החשיפה היא 45%

רחלי בינדמן 08:0612.01.16

כניסתו לתוקף של המודל הצ'יליאני בתחילת ינואר מחייבת את גופי הפנסיה והגמל לבצע שינויים דרמטיים במדיניות ההשקעה שלהם ל־2016. המודל, שקידמה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, מחייב את הגופים להציע מסלולי חיסכון מותאמי הגיל שחוסכים חדשים שמצטרפים לחיסכון פנסיוני משויכים אליהם באופן אוטומטי.

 

לפי המודל, רמת הסיכון לחוסכים צעירים (עד גיל 50) צריכה להיות גבוהה בהשוואה לחוסכים מבוגרים (בגילי 50–60) ולחוסכים פנסיונרים (מעל גיל 60) — כלומר על מנהלי ההשקעות להתאים את רמת הסיכון של החוסכים בהתאם לגילם.

 

גופי הפנסיה והגמל צפויים לפרסם עד סוף החודש את מדיניות ההשקעה שלהם לשנה הקרובה. בעוד גופי הפנסיה מתמהמהים בפרסום המדיניות, כך שציבור החוסכים שהצטרף מתחילת החודש לחיסכון בקרנות פנסיה יתקשה לדעת את רמת הסיכון בתיק החיסכון, קופות הגמל המפעליות, ששייכות לארגוני עובדים ומנוהלות על ידיהם (בחלק מהמקרים באופן עצמאי על ידי מנהלים שכירים ובחלק מהמקרים על ידי מנהלים חיצוניים), החלו לפרסם את המדיניות של המסלולים החדשים באתרים שלהן.

 

 צילום: עומר מסינגר

 

פסגות מנהל במיקור־חוץ את ההשקעות

פרסום מדיניות ההשקעה מספק הצצה ראשונה לגישות השונות של מנהלים בנוגע למהי רמת הסיכון "הנכונה" לחוסכים הצעירים. כך, למשל, מתברר כי קופת הגמל של 6,000 עובדי בנק דיסקונט, שמנהלת כ־2.5 מיליארד שקל, דיווחה כי שיעור החשיפה למניות במסלול של העובדים הצעירים (עד 50) יעמוד על 60%. מדיניות ההשקעה של קופת הגמל של עובדי דיסקונט עד כה, בטרם כניסת המודל הצ'יליאני לתוקף, הגדירה חשיפה של 30% למניות לכלל העובדים ללא קשר לגילם — כלומר מדובר בחשיפה מנייתית גבוהה פי שניים.

 

ביחס לחוסכים מעל גיל 50 ועד גיל 60 שיעור המניות יורד במדיניות ההשקעה החדשה ל־30% (ולאחר מכן ל־10% לחוסכים פנסיונרים). עם זאת, לקופת גמל מפעלית אין מצטרפים חדשים רבים ורוב העמיתים בה נמצאים מעל גיל 50. מי שמחליט על הקצאת הסיכון של כספי החוסכים בקופת דיסקונט היא ועדת ההשקעות של קופת דיסקונט, שכוללת את יונתן כץ, שכיהן כיו"ר הוועדה עד סוף 2015, שמואל בג'א ורו"ח יוסף כהן. כשלפי המדיניות, את ההשקעות בפועל מבצע במיקור־חוץ בית ההשקעות פסגות.

 

גישות שונות להקצאת רמת סיכון לצעירים

עד כה רמות החשיפה ברוב תיקי הפנסיה של המתחרים נוהלו באופן די דומה, אך כעת ישנן גישות שונות להקצאת רמת סיכון לחוסכים צעירים בקרב הגופים השונים. כך, בעוד קופת דיסקונט מתכננת חשיפה של 60% למניות לחוסכים הצעירים, קופת הגמל גל, קופה מפעלית לעובדי הוראה, הקצתה חשיפה של 45% למסלול החוסכים הצעירים. הקופה המפעלית הגומל, שאף היא שייכת לעובדי הוראה, הגדירה מדיניות חשיפה של 44% למניות לחוסכים צעירים ו־ 36% לחוסכים בני 50–60. כלומר, ועדות השקעה של גופים שונים רואות אחרת לגמרי את רמת החשיפה הרצויה לחוסכים צעירים.

 

200 אלף עובדים חדשים מדי שנה

בעוד בקופות המפעליות מדובר בסוגיה שולית, מדיניות ההשקעה שיפרסמו קרנות הפנסיה הגדולות, שעליהן מצטרפים מדי שנה מאות אלפי חוסכים, למסלולים מותאמי הגיל היא בעלת השלכות דרמטיות. החוסכים הצעירים שמצטרפים לשוק העבודה החל מינואר 2016 (לפי הערכות, כ־200 אלף איש מצטרפים לשוק העבודה מדי שנה) וחוסכים שצפויים להחליף מקום עבודה ולהחליף קרן פנסיה יצטרפו למסלול מותאם הגיל אוטומטית, אלא אם יבחרו אחרת. כך, למשל, אדם בן 30 שהחל לעבוד במקום עבודה חדש והצטרף לקרן פנסיה ישויך אוטומטית למסלול המותאם לחוסכים עד גיל 50. בעוד עד כה רוב גופי הפנסיה החזיקו בחשיפה מנייתית שנעה בין 30% ל־40% לכלל ציבור החוסכים, מנהלי ההשקעות של קרנות הפנסיה יהיו חייבים להעניק לחוסכים הצעירים מניות בשיעור גבוה משמעותית מ־30%, כדי להצדיק את ההבחנה והבידול בין המסלולים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x