$
בורסת ת"א

ועדת שטרום תמליץ על הפחתת דרישות הלימות ההון מחברות האשראי

הוועדה לעידוד התחרותיות באשראי תגיש מחר את המלצותיה, בהן הפחתת ההון הנדרש לאחר פיצול חברות האשראי מהבנקים - מ-2.5 מילארד שקל לכחצי מיליארד שקל

רעות שפיגלמן 19:4613.12.15
בהתאם לרמיזות של המפקחת על הבנקים, חדוה בר, לפני כמה שבועות, מסקנות וועדת שטרום שיפורסמו מחר צפויות לכלול הורדה משמעותית של דרישות הלימות ההון מחברות כרטיסי האשראי, ביום שלאחר פיצולן מהבנקים. הוועדה, בראשותו של דרור שטרום, לעידוד התחרותיות באשראי, תגיש מחר את המלצותיה לשר האוצר משה כחלון ולנגידת בנק ישראל קרנית פלוג. זאת לאחר שפרסום המסקנות כבר נדחה כמה פעמים.

 

 

לאומי-קארד בבעלות בנק לאומי וישראכרט בבעלות בנק הפועלים יפוצלו מהבנקים וצפויים להירכש בידי קרנות הפרייבט אקוויטי. זאת לאחר הודעת בנק ישראל בחודש שעבר על הנמכת הדרישות הרגולטוריות מהשחקנים החדשים בשוק הסליקה - הורדת גרעין השליטה מ-50.1% ל-20%. הבעיה העיקרית היא שבעקבות הפיצול, שתי חברות האשראי יהיו עצמאיות, ללא תמיכת הבנקים וללא ההון העצמי הנדרש מהן כדי להעמיד אשראי ללקוחותיהם. הבנקים במערכת הפיננסית מעמידים אשראי של עשרות מיליארדי שקלים ולחברות שיפוצלו יהיה קשה לגייס את ההון העצמי הדרוש כדי להעמיד מסגרות כאלה.

 

כיום הדרישה היא להעמדת הון בהיקף של 10% ביחס לנכסי הסיכון. לכן, ועדת שטרום תמליץ על הפחתה משמעותית בדרישות ההון.

 

חברות כרטיסי האשראי לא מחזיקות בפיקדונות של לקוחות, בניגוד למודל הפעילות של הבנקים, ולכן ניתן לדרוש מהן כרית הון נמוכה יותר באופן יחסי בהשוואה לבנקים. הוועדה תמליץ על הפחתה של ההון הנדרש, מ-2.5 מילארד שקל לכחצי מיליארד שקל.

  

חדווה בר חדווה בר צילום: אריאל שרוסטר
כאמור, תמליץ הוועדה על כך שבנק לאומי ובנק הפועלים יחויבו למכור את חברות כרטיסי האשראי שלהן, ועל הנמכת דרישות ההון מהחברות שיימכרו. עוד צפויה להמליץ הוועדה בהקשר זה על קבלת מימון מהמוסדיים ולא רק מהבנקים - כצעד משלים ליישום מסקנות הוועדה ולמניעת פגיעה בייקור האשראי הצרכני. עד היום חברות כרטיסי האשראי לא יכלו לקבל מימון מגופים מוסדיים. חיזוק ההון העצמי שיידרש מחברות כרטיסי האשראי בתוספת העובדה כי מי שירכוש אותן יהיו ככל הנראה קרנות הפרייבט אקוויטי, צפויים להביא לפגיעה בייקור עלויות המימון. קרנות הפרייבט באות "לגזור קופון" וצפויות למכור את אחזקותיהן לאחר כמה שנים ולכן הקלה והרחבה של אפשרויות המימון לחברות כרטיסי האשראי העצמאיות נועדו לתמוך בהן. המהלך יאפשר לאמר לקבל מימון מוסדי מה שאומר שכספי הפנסיה שלנו יושקעו בחברות כרטיסי האשראי.

  

כמו כן, תמליץ הוועדה על בחינת האפשרות של מכירת ויזה-כאל בתוך ארבע שנים. כאל מוחזקת כיום על ידי בנק דיסקונט והבנק הבינלאומי - ולא תימכר באופן מיידי מאחר שנתח השוק שלה נמוך מ-20% . בנוסף, הבנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי במשך ארבע שנים - למרות התנגדותו של בנק ישראל לנושא זה. למרות זאת יוכלו הבנקים להמשיך להפיץ כרטיסי אשראי, והפיקוח על חברות כרטיסי האשראי יישאר בידי בנק ישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x