$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

העסקה מתקרבת: ויסמן ירכוש את סונול בכ־450 מיליון שקל

המנכ"ל המודח של קבוצת אלון צפוי לממן את הרכישה באמצעות הלוואה מקבוצת עזריאלי שמוכרת לו את החברה, והלוואה שסונול תיקח מהבנקים. פעילות הנדל"ן של סונול לא נכללת בעסקה. ויסמן ינסה לצרף שותף, כשבין המועמדים שלמה נחמה

גולן חזני 06:3726.10.15

דודי ויסמן קרוב מאוד לרכישת חברת סונול מידי קבוצת עזריאלי בראשות דנה עזריאלי. ל"כלכליסט" נודע כי המו"מ בין השניים נמצא בשלבים סופיים, סביב מחיר של כ־450 מיליון שקל עבור החברה. המו"מ בין ויסמן לעזריאלי פורסם לראשונה ב"כלכליסט" עם תחילתו ביוני.

 

 

עם פרסום המו"מ הועלו הערכות שוויסמן יתקשה לבצע את העסקה, אולם מאז הוא קידם את ביצועה באופן משמעותי. ויסמן פנה לרשות ההגבלים העסקיים כדי לקבל היתר לרכישת סונול לאור אחזקותיו העקיפות בדור אלון, ובמקביל הוא נמצא בשלבים סופיים של ארגון המימון לעסקה. אחת האפשרויות היא שקבוצת עזריאלי תעניק לוויסמן הלוואת מוכר עבור חלק מהסכום, ואילו נתח אחר יילקח בהלוואה שסונול תיקח מאחד הבנקים הגדולים - צעד שכבר מצוי בהליכים.

 

ויסמן חותם על העסקה לבדו, אולם הוא צפוי לנסות לצרף שותפים בהמשך. הוא נעזר בשירותי הייעוץ של יו"ר בנק דיסקונט לשעבר שלמה זוהר, שעשוי להצטרף לעסקה באחוזים אחדים. מועמד נוסף המנהל מגעים עם ויסמן בנוגע להצטרפות כשותף הוא שלמה נחמה, בעל השליטה בקבוצת האנרגיה אלומיי קפיטל.

 

עד סוף 2014 היה ויסמן המנכ"ל והרוח החיה בקבוצת אלון שבה החזיק בשליטה עם שרגא בירן (53%), בשותפות עם ארגוני הקיבוצים. בירן הדיח את ויסמן מהקבוצה ומתפקיד המנכ"ל, וכיום אין לוויסמן תפקיד בקבוצת אלון. עם זאת, הוא נשאר שותף בביילסול שדרכה מחזיקים השניים במניות קבוצת אלון. ויסמן מחזיק ב־20% ממניות החברה, ובירן ביתר המניות. אלון מחזיקה בחברות הדלק דור אלון, אלון ריבוע נדל"ן, רשת מגה, נתח בחברת כרטיסי האשראי דיינרס וכן במניות של דלק US ואלון גז.

 

עם עזיבתו פתח ויסמן משרדים חדשים בהרצליה בשמו ובשם רעייתו ברוריה. על הכוונת הציב רכישה של חברה בינונית־גדולה, וכמי שהחל את דרכו כמתדלק, סונול מתאימה לו ככפפה ליד.

 

סונול המתינה לרוכש

 

החברה, שאותה מחזיקה קבוצת עזריאלי באופן מלא באמצעות החברה־הבת גרנית הכרמל, ממתינה לרוכש כבר יותר משנתיים. בין המתעניינים בה היו ענקית האנרגיה השוויצרית טרפיגורה, אלי אלעזרא וקבוצת קנדה ישראל. ביוני 2014 סוכמה עסקה למכירת החברה לקבוצת שמלצר של שלמה שמלצר ב־450 מיליון שקל, אך ביולי הלכו לעולמם בתוך יממה שמלצר ודוד עזריאלי, ויורשיו של שמלצר החליטו לבטל את העסקה.

 

דנה עזריאלי, בעלי קבוצת עזריאלי דנה עזריאלי, בעלי קבוצת עזריאלי צילום: עמית שעל

 

הצעתו המקורית של ויסמן עמדה גם היא על כ־450 מיליון שקל, אולם בתו של דוד עזריאלי, דנה, שנטלה לידיה את הובלת המכירה, העלתה את המחיר ל־500 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי חלק מהפעילויות של סונול - ככל הנראה הקרקעות - יופרדו מהחברה ולכן המחיר חזר לרמה של כ־450 מיליון שקל.

 

זו לא הפעם הראשונה שוויסמן מנסה לרכוש את סונול. בספטמבר 2005, כשהיה בעל השליטה בדור אלון, הציעה החברה 155 מיליון דולר תמורת סונול, והצעתה התקבלה. אלא שהממונה על הגבלים עסקיים דאז רונית קן סירבה לאשר את העסקה. ויסמן פנה לבית הדין להגבלים עסקיים, שהפך את ההחלטה ואישר את המיזוג בתנאים מגבילים. קן לא ויתרה, וערעורה לבית המשפט העליון התקבל.

 

בתקופה שבה ניהל את קבוצת אלון צבר ויסמן הון לא מבוטל, שנאמד ב־350 מיליון שקל. הוא צבר שכר של עשרות מיליוני שקלים, ומחזיק מלבד המניות בביילסול גם ב־5% ממניות אלון USA, ששוויין בשוק 62 מיליון דולר (כ־240 מיליון שקל), וכן ב־4% ממניות אלון חיפושי גז בשווי כ־40 מיליון שקל.

 

64 דונם בפי גלילות

 

סונול, שמעסיקה 1,900 עובדים. פועלת בענף הדלק בשני תחומים. הראשון הוא שיווק ישיר של מכירת תזקיקי נפט למוסדות, תחום שב־2014 הכניס לחברה 1.1 מיליארד שקל, כ־27% מההכנסות השנתיות. שאר ההכנסות מגיעות מהתחום העיקרי - מתחמי הפעילות והמסחר שכוללים את 231 התחנות של החברה וכן את חנויות הנוחות של סונול, אפיק שהכניס לחברה 2.9 מיליארד שקל.

 

בנוסף לפעילות הדלק, סונול מחזיקה גם בנכסי נדל”ן, שהבולט שבהם הוא קרקע בשטח 64 דונם בפי גלילות, ששווייה מוערך בספרי החברה ב־32 מיליון שקל, וקרקע של 3 דונם בנתניה בשווי 11.2 מיליון שקל, נכון לסוף 2014.

 

סונול סיימה את המחצית הראשונה של 2015 ברווח נקי של 22 מיליון שקל, לעומת רווח של 53 מיליון שקל במחצית המקבילה ב־2014. הבעיה העיקרית של החברה היא חוב לבנקים בהיקף של 900 מיליון שקל. החברה מקבלת מהבנקים מסגרות אשראי בהיקף 1.7 מיליארד שקל.

 

עבור קבוצת עזריאלי מכירת סונול היא המשך לאסטרטגיה של התמקדות בנדל"ן מניב, שבמסגרתה היא מוכרת את מרבית אחזקותיה האחרות. החברה מכרה את טמבור וחתמה על עסקה למכירת חברת ההתפלה שלה, דרך הים. היא גם חתמה על מזכר הבנות למכירת סופרגז לתדיראן גרופ תמורת 250 מיליון שקל, אך תדיראן נסוגה מהרכישה אף שבעזריאלי היו מוכנים להעניק לה הנחה משמעותית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x