$
המלצות ואזהרות

הקופה המתרוקנת לוחצת על מניית כת"ב

למרות פורטפוליו השקעות מגוון ובעל פוטנציאל גבוה יחסית, ההערכות בשוק הן כי הנפקת זכויות מהותית בכת"ב, שבקופתה 70 מיליון שקל בלבד, היא עניין של זמן

אורי טל טנא 07:0613.10.15

הודעתו של מנכ"ל כלל ביוטכנולוגיה(כת"ב) ראובן קרופיק מחודש יולי, שלפיה יפרוש מהחברה בסוף השנה, חותמת עידן בחברה. התקופה תיזכר בעיקר בגלל כישלונות מפוארים של החברות־הבנות אנדרומדה ודי־פארם, שמהן היו ציפיות גבוהות, ומנגד יצירת ערך בעיקר מחברת מדיוונד.

 

הסכמי מסחור נוספים התבצעו בחברות המצויות בשלבי פיתוח מוקדמים יותר. כת"ב הונפקה בבורסה ביוני 2007, כשגייסה 200 מיליון שקל לפי שווי של כ־900 מיליון שקל אחרי הכסף. מאז גייסה 80 מיליון שקל נוספים בהנפקת מניות לחברת מגדל, 124 מיליון שקל בהנפקת זכויות ו־160 מיליון שקל שנבעו ממימוש אופציות. מאז ההנפקה הראשונית איבדה מניית החברה כ־70% מערכה. בתום המסחר אתמול ירדה מניית כת"ב בכאחוז.

מה דעתך על מניית כלל ביוטכנו:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

קופת המזומנים של כת"ב מכילה כעת כ־70 מיליון שקל בלבד. בתום הרבעון השני היו בידיה אמצעים נזילים בהיקף 44 מיליון שקל, והיא קיבלה כ־38 מיליון שקל ממכירת מניות היפריון שהיו בידיה. מנגד היא השקיעה כ־6 מיליון שקל במימון הקמת Neon, שתפתח תרופות לסרטן מבוססות אימונותרפיה.

 

החברה שורפת כ־100 מיליון שקל בשנה, תלוי בהיקף ההשקעות ובדרישות ההון של החברות בפורטפוליו שלה. אם לא יושג הסכם מסחור מהותי לאחת האחזקות העיקריות שלה, סביר שהיא תפנה שוב לציבור לגיוס הון. לכן, ההערכות של השוק להנפקת זכויות קרובה יוצרות לחץ שלילי על מניית כת"ב.

 

 

מדיוונד - עיקר הערך של כת"ב

הנכס העיקרי שנותר לכת"ב הוא 45% ממדיוונד, הנסחרת בנאסד"ק. ערך השוק של אחזקת כת"ב הוא 280 מיליון שקל, בעוד ערך השוק הכולל של כת"ב - 384 מיליון שקל. מדיוונד מייצרת את NexoBrid, תרופה לזירוז החלמה מכוויות המקצרת מאוד את משך האשפוז של החולים. זו קיבלה אישור לשיווק באירופה ועושה מאמצים להגיע לנתח שוק מהותי שם, אך היקף המכירות עדיין נמוך: 165 אלף דולר ברבעון השני.

 

בסוף ספטמבר סיפקה מדיוונד חדשות מצוינות — זכייתה במכרז של הרשות האמריקאית למחקר ולפיתוח ביו־רפואי מתקדם. נוכח הזכייה, הרשות תיקח חלק במימון הפיתוח והייצור של NexoBrid בארה"ב בהיקף 24 מיליון דולר, ותרכוש מהתרופה ב־16 מיליון דולר לאחר קבלת האישור לשיווק. לרשות תפקיד חשוב בהיערכות לאסון רב־נפגעים, ולכן לקיצור משך האשפוז חשיבות רבה עבורה.

 

במחצית הראשונה של 2017 מדיוונד צפויה להשלים ניסוי שלב 3 לצורך אישור התרופה בארה"ב, ומימון הניסוי יגיע מהרשות האמריקאית. סיכויי הצלחת הניסוי גבוהים מאוד בזכות המובהקות הגבוהה שהשיגה התרופה בניסוי המקביל שבוצע באיחוד האירופי. ההסכם כולל אופציות למימון של 22 מיליון דולר לפיתוח התרופה להתוויות נוספות, וכן אופציה לרכישה נוספת של התרופה ב־50 מיליון דולר, אך קשה להעריך את הסיכוי למימושן. ההסכם מבטיח למדיוונד מכירות מהותיות כבר עם אישור לשיווק התרופה בארה"ב, אם יתקבל.

 

המוצר השני של מדיוונד, EscharEx, מיועד לפצעים כרוניים ומצוי בעיצומו של ניסוי שלב 2, שתוצאותיו צפויות לקראת סוף השנה. הוא נשען על טכנולוגיה דומה לשל NexoBrid אך מכוון לשוק גדול בהרבה, ולכן לתוצאות יש חשיבות רבה עבור מדיוונד. לחברה מזומנים בהיקף 55 מיליון דולר שצפויים להספיק לפעילות עד סוף 2017. ערך החברה יהיה תלוי בעיקר באישור לשיווק NexoBrid בארה"ב ובהתקדמות בפיתוח EscharEx.

 

ראובן קרופיק ראובן קרופיק צילום: אוראל כהן

 

קיורטק וגמידה סל - שתי רגליים על הקרקע

לכת"ב שתי אחזקות מהותיות נוספות — 53% מקיורטק ו־18% מגמידה סל. קיורטק מפתחת נוגדן לעידוד מערכת החיסון בפעולתה נגד סרטן. החברה, שסיימה ניסויי שלב 2 בהתוויות שונות עם תוצאות מעורבות, חתמה על הסכם מסחור עם Medivation. זו האחרונה תמשיך בפיתוח התרופה ותשווק אותה כשתאושר. קיורטק זכאית לאבני דרך של 85 מיליון דולר עם קבלת אישור לשיווק, 245 מיליון דולר לפי יעדי מכירות ותמלוגים של 5%–11% מהן. קיורטק לא יוצרת הוצאות לכת"ב, ואם הפיתוחים שלה יצליחו, היא תיצור לה ערך ניכר.

 

גמידה סל מפתחת טכנולוגיה להעשרת תאי גזע לצורך השתלתם בסובלים ממחלות כמו סרטן הדם. לקראת סוף השנה החברה תפרסם את תוצאות ניסוי שלב 2 בתרופה המובילה שלה, NiCord.

 

נוברטיס, שנכנסה להשקעה בגמידה סל, בחרה שלא לממש את האופציה לרכישת מלוא מניות החברה, אך מנגד חתמה השבוע על הסכם השקעה של 5 מיליון דולר נוספים בתמורה ל־2.5% מגמידה סל (המשקפת לחברה שווי של 200 מיליון דולר). נוברטיס תשקיע 10 מיליון דולר נוספים אם גמידה סל תצליח לגייס את המזומנים לביצוע ניסוי שלב 3.

 

בתום הרבעון השני היו בקופת גמידה סל 27 מיליון דולר. אם תוצאות ניסוי שלב 2 יצדיקו ניסוי שלב 3, סביר שהיא תבצע גיוס הון כדי לממנו. כת"ב תצטרך להחליט אם להשתתף בגיוס או לדלל אחזקותיה בחברה.

 

אחזקות נוספות - תרופות בשלבי פיתוח

לכת"ב כמה אחזקות נוספות בחברות לפיתוח תרופות. הבולטות שבהן:

 

- אחזקה של 43% בפוליהיל, המפתחת תרופה לטיפול בפצעים קשי ריפוי. החברה הגיעה להסכם מסחור עם Praxis שתמשיך את פיתוח התרופה, ופוליהיל תהיה זכאית ל־10% מההכנסות, אם יהיו.

 

- 20% מחברת אברהם, שמבצעת ניסוי שלב 2 בתרופה לעיכוב התפתחות מחלת MCI והידרדרותה לאלצהיימר. התוצאות צפויות ברבעון השלישי של 2016.

 

- 82.6% מביוקנסל, שמפתחת תרופה לטיפול בסרטן שלפוחית השתן. ערך השוק של האחזקה הוא כ־40 מיליון שקל. לביוקנסל 17 מיליון שקל בקופתה, ואם היא תבחר לבצע לבד ניסוי שלב 3 בתרופה, היא תזדקק לגיוס הון משמעותי.

- אחזקה של 62% בדי־פארם, שמפתחת תרופה לטיפול בשבץ מוחי. ערך השוק של האחזקה הוא 12 מיליון שקל. בקופת המזומנים של החברה נותרו 7 מיליון שקל, והמשך הפיתוח תלוי בגיוס נוסף.

 

- 28% מביוקיין, שפיתחה תרופה לטיפול בסרטן. זו העבירה את הפיתוח לחברת ביוליין, והמוצר הפך למוצר המוביל של האחרונה. לביוקיין זכות לתמלוגים של 10%–12% מהמכירות אם המוצר יגיע לשוק, זכות ליותר מ־40% מהתמורה אם יהיה הסכם מסחור לתרופה, ו־50 אלף דולר בחודש כל עוד לא הושג הסכם.

 

- אחזקה של 44% ב־Mnemosyne, המפתחת תרופות לטיפול במחלות נוירו־פסיכיאטריות. לחברה הסכם מסחור עם נוברטיס, שתממן את פיתוח אחת התרופות שלה. Mnemosyne תהיה זכאית לתשלום עבור אבני דרך ולתמלוגים מהמכירות אם התרופה תגיע לשוק.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x