$
שווקי חו"ל

השורה התחתונה

שני האחים הסינים שיגנו על יישובי עוטף עזה

אם מערכת הביטחון תחליט להטמיע את הפלטפורמה שפיתחה ראדא בעוטף עזה, ההזמנות הגדולות יתחילו לזרום והמניה תציג מגמת עלייה

שלומי כהן 08:2204.08.15

לאחרונה הסינים אוספים כאן חברות בקצב מואץ. כימצ'יינה רכשה את אדמה (מכתשים אגן לשעבר), תנובה נרכשה בידי ברייט פוד במאי 2014, פוסון קפצה אף היא על העגלה ושמה ידה על חברת הביטוח הפניקס, ובסוף השבוע שעבר רכש תאגיד סיני את חברת הטלרפואה שחל. גם כלל ביטוח ממתינה על המדף, ולעת עתה כל המתמודדים על רכישתה מגיעים מסין. אלא שרבים לא יודעים שאחת החברות הישראליות הכי ותיקות בנאסד"ק — ראדא (RADA), שנוסדה בשנת 1970 והונפקה ב־1985 — נשלטת כבר מ־1997 בידי שני אחים סינים תושבי הונג קונג, הווארד וקנט יונג.

 

ראדא היא חברה קטנה במגזר הביטחוני שמעולם לא עוררה עניין רב בקרב המשקיעים. לא רק שהיא לא הצליחה להתרומם, היא אף ספגה הפסדים כבדים במשך עשרות שנים. ממשקיעים אסטרטגיים בתחילת הדרך, שהחזיקו ב־14% מהמניות, הפכו האחים הסינים לבעלי השליטה בזכות אחזקה ב־53% מהמניות, משום שעם השנים הפכו ל"כספומט" של ראדא כל אימת שקופתה התרוקנה.

 

לאחרונה ריכזה ראדא עניין רב והמניה הפכה מסוכנת מאוד, ממש כמו חברת חלום מעולם הביוטק. בימים אלה נבחנת בגבול עזה פלטפורמת הרדאר פורצת הדרך שייצרה ראדא. המערכת נועדה להתריע מפני ירי פצמ"רים ולהיות מעין כיפת ברזל שאינה קיימת היום עבור יישובי עוטף עזה.

 

כפי שמניותיהן של חברות ביוטק קטנות נוסקות או מתרסקות בשל הצלחה או כישלון בניסוי של תרופה פורצת דרך, כך ראדא תקום או תיפול נוכח תוצאות ניסוי ביטחוני.

 

 

כוחות צה"ל ממתינים ליד הגבול עם רצועת עזה בצוק איתן כוחות צה"ל ממתינים ליד הגבול עם רצועת עזה בצוק איתן צילום: אי פי איי

 

גיוס שנועד להחזיר את החוב לאחים הסינים

ראדא מעולם לא הודיעה במפורש שנבחרה לניסוי הזה, אבל בתגובה רשמית של מערכת הביטחון לכתבה ששודרה בערוץ 10 לפני כשבועיים התבהרו הדברים. בכתבה הותקפה מערכת הביטחון בטענה שהיא מסרבת לקבל, אפילו בחינם, מערכות שמעלות אבק במחסני התעשייה האווירית ועשויות להציל חיים. למערכות הללו אחראית החברה־הבת של התעשייה האווירית, אלתא, הידועה בעולם כמובילה בתחום הרדארים.

 

בתגובה הודיע משרד הביטחון: "במסגרת המכרז שערכנו נבחנו ההצעות הן בהיבט הטכני והן בהיבט הכלכלי. בניסויים ייעודיים נמצאה המערכת שהציעה ראדא כעדיפה ומתאימה יותר לצרכים המבצעיים. פרויקט קיצור ההתרעה לעוטף עזה הוכרז כפרויקט לאומי, וככזה הוא קיבל את כלל הקשב והתעדוף. מערכת הביטחון ממשיכה להפעיל את הפרויקט כדי לשפר את הביצועים, ובמסגרת זו אכן מבוצע ניסוי במערכות, אשר פריסתן תורחב בהמשך השנה בהתאם למסקנות הניסוי".

 

החלום של ראדא אולי יתגשם בקרוב, אם הניסוי יצליח והזמנות הענק יתחילו לזרום. אלא שבינתיים המניה מדשדשת. בסגירת המסחר ביום שישי היא רשמה את המחיר הנמוך ביותר עבורה השנה — 1.23 דולר, בדיוק המחיר שבו הודיעה לפני תחילת המסחר על גיוס של כ־8 מיליון דולר. מחיר זה שיקף שווי שוק של 11 מיליון דולר לחברה. בנק ההשקעות האמריקאי שרדן הוביל את הגיוס במחיר המשקף דיסקאונט של 33% ממחיר הסגירה ביום חמישי.

 

על פי התשקיף שפרסמה החברה, הגיוס נועד להחזיר חוב של כ־10 מיליון דולר לאחים הסינים. עוד נקבע כי את 2 מיליון הדולרים העודפים יוכלו בעלי השליטה להמיר למניות לפי מחיר של דולר למניה. נוסף על כך, לראשונה זה שנים יוקצו לעובדים ולמנהלים אופציות בהיקף נרחב — 3 מיליון.

 

מאז ספטמבר 2014 מניית ראדא מתנהגת כמו הר געש שפורץ בכל כמה חודשים עם או בלי קשר להודעותיה. המניה הפכה לחביבה על סוחרי יום אמריקאים, שייתכן שכלל לא יודעים שמדובר בחברה מנתניה בעלת מתקני ייצור בבית שאן.

 

הפריצה הראשונה של המניה היתה בין 4 בספטמבר ל־8 בספטמבר 2014, כשנסקה מ־1.49 דולר לשיא של 5.97 דולר במחזור מצטבר של לא פחות מ־51 מיליון מניות, כלומר, החלפות ידיים מרובות — פי עשרה מכמותן בשוק.

 

על פי בקשת רשות ניירות ערך האמריקאית, SEC, ב־30 בספטמבר הודיעה ראדא רשמית שאין לה הסבר למסחר התנודתי במניה ולמחזורי הענק. ואולם, ב־4 בדצמבר 2014 שחררה החברה הודעה שפתרה את התעלומה: "משרד ביטחון מוביל בחר לשלב את מערכת הרדאר הטקטי של ראדא במערכת ההתרעה הארצית לניטור ירי מטווח קצר כמו מרגמות, טילים, מל"טים וכדומה". בהודעה צוין שהמערכות יסופקו במהלך שנת 2015.

 

על הכוונת: לוקהיד מרטין וחיל הים האמריקאי

בדיעבד, מהתגובה של משרד הביטחון ניתן להניח כי ההודעה של ראדא התייחסה לישראל ולמערכת שנבדקת בעוטף עזה, אף שהיא פעילה גם בדרום קוריאה, בהודו, בארה"ב ובמדינות נוספות המגלות עניין במערכות התרעה על איומים קצרי טווח על הגבול. כמו כן, החברה מציעה בעולם את אותן מערכות להתקנה בכלים קרביים יבשתיים כמו טנקים, נגמש"ים וכדומה באמצעות שיתוף פעולה שיווקי עם התעשייה הצבאית.

 

את ראדא מנהל מאז 2007 צבי אלון, איש התעשייה האווירית לשעבר, וכיו"ר שלה מכהן זה שנים מפקד חיל האוויר לשעבר הרצל בודינגר.

 

בשנים האחרונות מכירות החברה, שכוללות ברובן מערכות אלקטרוניקה וניווט מוטסות, נעות סביב 22–20 מיליון דולר, והיא רושמת הפסדים של כ־10% מהמחזור. זאת להוציא את שנת 2014, שהיתה מאוזנת.

 

מהתשקיף שפרסמה החברה עולה כי ראדא חותרת לצמוח בשנים הבאות בעיקר באמצעות מערכות הרדאר שמצויות בניסויים, בין היתר אצל בואינג, לוקהיד מרטין וחיל הים האמריקאי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x