$
שווקי חו"ל

המשבר ביוון

"הדמוקרטיה בגוש היורו מתה - הסכם יוון גרוע יותר מהסכמי ורסאי של 1919"

כך אומר היום האנליסט האנגלי מארק אוסטוואלד, בתגובה להסכם בין יוון לאירופה. אורית לוין ממזרחי טפחות: "הנזילות באירופה תגדל, צפוי פיחות של היורו כנגד הדולר לאזור 1.05 ואף פחות מכך"

מיקי גרינפלד 12:5413.07.15

המדדים באירופה מגיבים בעליות חזקות לידיעות על הסכם עם יוון, ובמקביל האנליסטים והכלכלנים מזרימים לשוק את התגובות לעקרונות ההסדר המתגבש.  

נראה שאת העמדה הקיצונית ביותר כלפי ההסכם, הציג היום מארק אוסטוואלד (Marc Ostwald), אסטרטג ב-ADM Investor Services International. לדידו, מדובר במסמך שכל כולו טעות הרסנית.

 

"סוף סוף יש עסקה ליוון, וזוהי עסקה המעידה כי הדמוקרטיה בגוש היורו, באופן מוחלט וברור, מתה. הקווים הכלליים של העסקה הנוכחית טובים פחות מאלה שנדחו על ידי העם היווני במשאל העם. אלה ההשלכות הנבחרות של העסקה הנוכחית: 1. אין עתיד, לטווח הארוך, לגוש היורו. 2. לנושים האירופים יש תשוקה עזה להחריב לחלוטין את הכלכלה היוונית. ניתן בהחלט לומר שזוהי עסקה גרועה יותר מזו שנחתמה בהסכמי וורסאי של סוף מלחמת העולם הראשונה, ב-1919.

  

 

אנגלה מרקל אנגלה מרקל צילום: רויטרס

 

על פי קרייג אלרם (Craig Erlam), אנליסט בכיר ב-Oanda, ההסכם הוא מכה אישית קשה למעמדו של ראש ממשלת יוון: "היוונים יאלצו לבלוע גלולה מרה במיוחד, שבוע בלבד לאחר שדחו גרסה דומה להסכם שיוצג היום. ציפראס השתמש במשאל העם כניסיון אחרון להעביר את הלחץ מהמדינה לנושים שלה, אבל בסופו של דבר הוא חטף, וכרגע זה נראה שהוא נאלץ להיכנע ולבצע תנועת פרסה משפילה".

 

על פי סיימון סמית', כלכלן בכיר ב-FxPro, מה שנפגע קשות בכל המשבר הנוכחי מול יוון הוא המטבע האירופי. "למרות ההסכם, המשא ומתן הארוך של החודשים האחרונים פגע קשות ברעיון של מטבע אחיד. מעבר לכך, הדיון על חובות, תספורות ותוכניות חילוץ ימשיכו ללוות אותנו גם במחצית השנה הקרובה. עד כמה שזה נהדר להפסיק לדבר על יוון, זה לא צפוי לקרות בחודשים הקרובים".

 

אורית לוין, אנליסטית בנקים וטכנולוגיה במזרחי טפחות, אומרת כי ההתפתחויות האחרונות של הגעה להסכם וההישארות של יוון בגוש היורו "פועלות לטובת שוק המניות באירופה, ובדחיפה לשוקי הסחורות ובכללן הנפט - אם כי הנפט תלוי גם בהסכם הממשמש ובא בין איראן למעצמות, שיגרור לחצים לירידה במחירו".

 

לוין מדגישה עם זאת כי בכל הקשור לשוק אגרות החוב הממשלתיות, ההשפעה צפויה להיות שלילית. "במיוחד, הדברים אמורים בארה"ב, שם ירד הנושא מסדר היום וכעת יהיה פשוט יותר ל-Fed להעלות את הריבית בספטמבר. לגבי האג"ח באירופה, עלייה בתשואות לפדיון תהיה מוגבלת, מאחר שהבנק המרכזי האירופי (ECB) רוכש אג"ח ממשלתיות".

 

"בכל הקשור למטבע היורו, הכיוון הוא פיחות כנגד הדולר לאזור 1.05 ואף פחות מכך, הן משום שבאירופה יש הזרמות של נזילות לשווקים, כך שהיצע המטבע גדל, והן משום שבארה"ב מתקרבת כאמור העלאת הריבית", מוסיפה לוין ממזרחי טפחות

 

אורית לוין מזרחי טפחות אורית לוין מזרחי טפחות

 

אלדד תמיר מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, אומר כי ההסכמה המתגבשת משקפת ניצחון גרמני, וצופה עוד דרמות בהמשך הדרך. "כצפוי, וכפי שאמרתי עוד בתחילת המשבר, הגרמנים משחקים תשעים דקות ומנצחים בפנדלים. המשא ומתן התנהל כל הזמן בידיעה של שני הצדדים כי עדיף שיהיה הסכם מאשר שיהיה פיצוץ וההבנה כי אף אחד לא ירוויח מאי-חתימה על ההסכם. כעת, נכנסת לתמונה מערכת רגשות הכוללת קנאה הדדית, פוליטיקה ופערים בלתי נתפסים בין אלו שאוהבים דרמות או בעיקר טרגדיות, ובין אלו שמעריצים את ה"תכלס".

 

יוון אמנם השיגה הצלה לחצי השנה הקרובה, אבל הדרך שלה עוד ארוכה לאין שיעור וכמעט כל מערכת ביוון זקוקה נואשות למהפכה. החל מהערכים של כלכלה חופשית, דרך המגזר הציבורי, חופש העיסוק, היזמות, הבנקים, המיסים ועוד. השאלה שעולה היא האם ניתן ליישם כל כך הרבה שינויים. אולי ניתן, אבל ההיסטוריה מעידה הפוך והדרך למהפכה ולשינוי עוברת לעיתים במקומות של התרסקות. לכן, ההסכם היום הוא פרק נוסף בטרגדיה היוונית הזו והפרק הבא יהיה קשה יותר. בפרק הבא אירופה כנראה תהיה חזקה יותר ובשלה יותר בכדי להשאיר ליוונים את הטרגדיה שלהם לעצמם", מדגיש תמיר.

 

 אביחי שורצקי, האסטרטג הראשי של IBI בית השקעות, מרחיב על ההיבטים הפוליטיים של ההסכם: "לנוכח ההתבטאויות של ראשי הנושים מהיממה האחרונה סביר שהפשרות אף כואבות יותר מאלו שדחה העם היווני רק לפני כשבוע. מעבר לאישור המתחייב מצד הפרלמנט היווני, כנהוג בגוש הוירו, ההסכם ידרוש את אישורן של כל 18 המדינות הנוספות החברות בגוש, אם כי אישור מפורש של הפרלמנטים יידרש רק ב- 7 מדינות (אשר במקרה או לא רובן מייצגות את החלק הניצי ביחסם ליוון): גרמניה, הולנד, פינלנד, אסטוניה, אוסטריה, סלובקיה, איטליה.

  

מההיסטוריה הזכורה לנו בהעברת תוכניות הסיוע בפרלמנטים בשנים 2011/2012, צפויה לנו סאגה ממושכת בהיבט זה. עם זאת ניסיון העבר מצביע כי ברגע שהושגה הסכמה בין מנהיגי הגוש, היא לבסוף מאושרת. לפיכך ניתן לומר שהחלק הקשה כבר מאחורינו. נושאים נוספים שיהיה על הצדדים לסגור בימים הקרובים הוא המימון קצר הטווח של יוון, אשר יאפשר לה לעמוד בתשלום ל- ECB הצפוי ב- 20 לחודש, וכן נושא ההחייאה המחודשת של המערכת הבנקאית במדינה. ימים הקרובים תיתכן תנודתיות על רקע קשיים צפויים בהעברת ההסכם בפרלמנטים השונים, ואולם, אנו סבורים שההסכם יאושר בסופו של דבר מה שיתמוך במגמה החיובית בטווח הקרוב", אומר שורצקי.

  

אביחי שורצקי IBI אביחי שורצקי IBI

בטל שלח
    לכל התגובות
    x