$
בורסת ת"א

8 מיליארד שקל צפויים להימחק מבורסת תל אביב עד סוף 2018

הרגולציה שמחייבת חברות להשטיח את האחזקות עד סוף 2018 מציעה הזדמנויות השקעה, אך מאיימת על המשימה של יוסי ביינארט להגדיל את הפעילות בבורסה. רבות מהחברות מעכבות את הצעות הרכש בציפייה לשפל, שייאפשר להן לרכוש בזול מניות מהציבור

אורן פרוינד 08:4307.07.15

בשעה שהנהלת הבורסה עושה מאמצים אדירים להגדיל את היקף המסחר בבורסת ת"א, הרגולציה עשויה לטרפד את המהלכים ולהקשות על המנכ"ל יוסי ביינארט לבצע את משימתו העיקרית. לפחות 9 חברות בשווי כולל של 8 מיליארד שקל צפויות להימחק מהבורסה עד סוף 2018, במסגרת החוק להגברת התחרותיות במשק (חוק הריכוזיות).

 

החוק שאושר בסוף 2013 מחייב, בין היתר, את החברות להשטיח את מבנה האחזקות שלהן לשלוש שכבות עד 2016 ולשתי שכבות עד סוף 2018. חלק מהחברות שצריכות להימחק הן בעלים של חברות ציבוריות נוספות, ומחיקתן תביא, למעשה, למחיקה של חברה נוספת. כך, למשל, אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב העלתה אתמול את מחיר הצעת הרכש שלה לחברה־הבת דניה סיבוס ב־17% למחיר של 27 שקל למניה. אם בעלי המניות של דניה סיבוס יאשרו את הרכישה, גם אפריקה מגורים, החברה־הבת של דניה סיבוס שנסחרת בשווי של 758 מיליון שקל, תימחק ביחד איתה.

 

שלשום הגישה גם חברת איירפורט סיטי הצעה לבעלי המניות של החברה־הבת שלה נצבא ולאחרונה הושלם מהלך דומה בקבוצת אלרוב של אלפרד אקירוב.

 

 

הצעות רכש אלה טומנות בחובן הזדמנויות השקעה ומאפשרות למשקיע הסבלני ליהנות מרווחים במועד ההצעה. בשונה מהצעות רכש רגילות, שבהן בעל השליטה יכול לוותר אם השוק אינו נענה, בהצעות הרכש של חברות שכבות אין לבעלי השליטה יותר מדי אפשרויות. הם חייבים למחוק את החברות ממסחר עד סוף 2018. הדבר עלול לעלות לבעלי השליטה בלא מעט כסף, כאשר ייאלצו לשפר את הצעותיהם מפעם לפעם ללא יכולת לסלק את ההצעה.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

אחת הקבוצות שעלולה להיפגע מזה היא אי.די.בי, שנשלטת בידי אדוארדו אלשטיין ומחזיקה בשופרסל, סלקום, נכסים ובניין, אלרון ואדמה, באמצעות החברה־הבת דיסקונט השקעות. אי.די.בי לא צפויה למחוק את חברות הנכסים מהמסחר, אלא לבצע מיזוג בין אי.די.בי פתוח לדיסקונט השקעות, שהיא חברת אחזקות בלבד.

 

גם קבוצת גזית גלוב, קונצרן החברות של חיים כצמן ודורי סגל, ייאלץ לקפל לא מעט חברות. כצמן וסגל מחזיקים בדורי בניה, דורי קבוצה וגזית גלוב באמצעות חברת נורסטאר, שגם היא נסחרת בת"א בשווי של 2.3 מיליארד שקל. החוק יכריח אותם למחוק את דורי קבוצה (בשווי 117 מיליון שקל) ודורי בניה (בשווי 132 מיליון שקל). חברות נוספות שצפויות להימחק הן אדגר השקעות, חברת הנדל"ן מקבוצת צור שנסחרת בשווי של 584 מיליון שקל; חברת קרדן נדל"ן הנמצאת בשליטת קרדן ישראל ונסחרת בשווי של 265 מיליון שקל.

 

עד כה מרבית החברות טרם ביצעו את קיפול השכבות, שכן בעלי השליטה מחכים להזדמנות לרכוש את המניות מהציבור בזול בתקופת שפל. אחרי ראלי של 50% במדד ת"א־100 בשלוש השנים אחרונות לשיא כל הזמנים, ייתכן שהשוק הישראלי בדרך לשנות מגמה. ההודעה של בנק ישראל על העלאת הריבית ל־1.25% בסוף 2016 עשויה גם היא להכביד על שוק המניות בהמשך. ריבית גבוהה יותר צפויה להסיט כספים אל מחוץ לשוק ההון ולהביא לירידה בשווי החברות. בהנחה שהתרחיש הזה יתקיים, אנו צפויים לראות גל של הצעות רכש שוטף את תל אביב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x