$
בורסת ת"א

עוד חברת אגרוכימיה ישראלית נוספת לסל הקניות של הסינים

קבוצת הבנג הסינית רוכשת 51% מסטוקטון של משפחת תירוש תמורת 90 מיליון דולר . זיו תירוש שיישאר מנכ"ל החברה: "הגענו לתקרת זכוכית שמצריכה השקעה גדולה של הון, לכן בחרנו בעסקה שתאפשר לנו להמשיך לנהל ולהתפתח"

גולן חזני 07:0230.06.15

אחרי שבחנה הנפקה בנאסד"ק לפי שווי של 250 מיליון דולר וניהלה מגעים שלא צלחו מול קרנות השקעה ישראליות, מוכרת משפחת תירוש את השליטה (51%) בחברת האגרוכימיה הפרטית שבבעלותה, סטוקטון, לקבוצת הבנג (Hebang), שנסחרת בבורסה של שנגחאי. הבנג תשקיע 90 מיליון דולר תמורת הקצאת המניות לפי שווי חברה של 176 מיליון דולר לפני הכסף. מדובר במכפיל גבוה של פי שלושה על המכירות ב־2014 שעמדו על 55 מיליון דולר.

 

לדברי המנכ"ל זיו תירוש, שיישאר בתפקידו, מכפיל זה נובע מפעילות הפיתוח בתחום מוצרי ההדברה הירוקים, שאליו פנתה סטוקטון לפני עשר שנים: "הסינים רכשו למעשה סטארט־אפ שמפתח הדברה ירוקה, וקיבלו על הדרך את הפעילות הגנרית שלנו".

 

סטוקטון שהמטה שלה ממוקם בפתח תקווה ומעסיקה 120 עובדים (35 בישראל), הוקמה ב־1994 על ידי פטר תירוש, לאחר שפרש ממכתשים אגן (כיום אדמה – ג"ח), אחרי 22 שנה שבהן שימש כמנהל השיווק באמריקה הלטינית. סטוקטון עסקה בתחילת דרכה בסחר במוצרי הדברה כימיים, אולם בשנים האחרונות עברה, כאמור, להתמקד בפיתוח חומרי הדברה ידידותיים (ירוקים) לסביבה שמבוססים על חומרים טבעיים.

 

זיו תירוש זיו תירוש

 

לסטוקטון מוצר ירוק אחד, Timorex Gold, קוטל פטריות שמבוסס על שמן עץ התה האוסטרלי. המוצר נמכר ב־18 מדינות ובקרוב ישווק גם בארה"ב. סטוקטון פועלת בארגנטינה, צ'ילה ומקסיקו בשיתוף פעולה עם ענקית האגרוכימיה השוויצרית סינג'נטה. סטוקטון מפתחת במקביל חומרי הדברה ירוקים נוספים בשיתוף עם מכון ויצמן ומכון וולקני.

 

ההיכרות עם הרוכשים נעשתה במסגרת פעילותה של סטוקטון בסין, שם היא רוכשת חומרי גלם למוצרים הגנריים שלה. הבנג נסחרת לפי שווי 3.5 מיליארד דולר, ובעל השליטה הה זאנגנג מחזיק כ־66% ממניותיה בשווי 2 מיליארד דולר. לחברה אין פעילות אגרוכימית, והיא פעילה בתחומי תעשייה אחרים. סטוקטון יוצגה במו"מ על ידי עו"ד אסתר קורן ממשרד גרוס חודק. את הבאנג ייצג משרד גרינברג טרוריג.

 

"עברנו להדברה הביולוגית לפני כעשר שנים והגענו לתקרת זכוכית שמצריכה השקעה גדולה של הון, שאנחנו כחברה משפחתית לא יכולים לספק לחברה", אמר תירוש ל"כלכליסט". "לכן בחרנו במבנה כזה של עסקה, שיאפשר לנו להמשיך לנהל ומנגד יאפשר לחברה להתפתח. זו הפעם הראשונה שהחברה מקבלת שווי משמעותי, והיעד הוא להוביל אותה להנפקה. לקח לנו הרבה זמן למצוא משקיע ופורמט שמתאימים לנו. אנחנו מרגישים מאוד בנוח עם החיבור האישי עם הסינים. בשבילי ובשביל אבא שלי זה מפעל חיים ואנחנו נרגשים".

 

האם מכתשים אדמה היתה אופציה לרכוש אתכם?

"לא. הם פועלים בתחום הגנרי ואילו אנחנו הולכים לכיוון האינובטיבי, ופעילים בעיקר מול סינג'נטה שמוכרת את המוצר שלנו בתוך סל המוצרים שלה לחקלאי באופן שמפחית ב־25% את הכימיקלים בגידולים".

 

עו״ד אסתר קורן, מנהלת מחלקת חברות ומיזוגים ורכישות במשרד גרוס, קלינהנדלר. חודק, הלוי, גרינברג ושות׳, שיצגה את סטוקטון בעסקה עמדה לפני כחמש שנים מעברו השני של המתרס כאשר ייצגה את כמצ׳יינה, הקונצרן הסיני הממשלתי (SOE) ברכישת החברה הישראלית מכתשים-אגן (היום: אדמה).

 

עו״ד קורן התייחסה לדמיון בין העסקאות: מדובר בחברות ישראליות בתחום האגרו-כימיה בעלות פריסה בינלאומית שאותרו כיעד להשקעה על ידי ענק סיני, שהינו משקיע אסטרטגי. בשני המקרים נותר השותף הישראלי אחראי לניהול הפעילות. ואולם, עבור קבוצת hebang הסינית הנסחרת בבורסה בשנגחאי ונשלטת על ידי הה זנגנג, זוהי עיסקת ההשקעה הראשונה בחברה מחוץ לסין. המהלכים לגיבוש העיסקה בינה לבין זיו תירוש, המנכ"ל והבעלים של סטוקטון, ארכו זמן קצר בלבד. למערכות היחסים האישיות בין השותפים וליחסי האמון שנוצרו בתהליך היתה תרומה מכרעת להשלמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x