$
בורסת ת"א

המוסדיים דרשו מדקסיה לדון במכירת הבנק באסיפה ונדחו

הגופים המוסדיים ביקשו להצטרף לדרישת בעלי מניות המיעוט בבנק ולהעלות באסיפה הקרובה את סוגיית חלוקת הדיבידנד וקידום מכירת הבנק, אך בדקסיה דחו את הבקשות בטענה כי אלו לא הגישו את האישורים הדרושים. המוסדיים: לא כך מתנהל גוף מפוקח

תומר ורון 09:0129.06.15

המאבק סביב בנק דקסיה עולה מדרגה. אחרי החזית שפתחו בעלי מניות המיעוט כנגד דירקטוריון והנהלת הבנק, הגיע תורם של המוסדיים להתנגח עם הבנק. אלו שלחו באחרונה מכתבים אל הבנק שבהם כותבים כי החליטו להצטרף לבקשת בעלי מניות המיעוט, אך להפתעתם, בקשתם לא התקבלה מאחר שהבנק טען כי הם לא הגישו את האישורים הדרושים שהם אכן מחזיקים במניות הבנק. 

בנק דקסיה ישראל, הנסחר בתל אביב, רושם שיעורי רווחיות נאים, אך בכל זאת נסחר במכפיל הון של 0.63 וממעט לחלק דיבידנדים. יחס הלימות ההון של הבנק עוקף במידה ניכרת את הדרישה של בנק ישראל. מאז נקלע האיחוד האירופי למשבר חובות עמוק, בעלות השליטה בבנק הן ממשלות צרפת ובלגיה, שחילצו את הבנק ומאז החליטו למכור אותו יחד עם אחזקות נוספות. דרישת בעלי מניות הפרטיים היא לתשואה על השקעתם — אם באמצעות מכירת הבנק שניצב על המדף ואם באמצעות חלוקת הדיבידנדים. בינתיים ההנהלה ממשיכה ליהנות מעלויות שכר נאות.

 

בעלי מניות המיעוט דורשים מהבנק להעלות שלושה נושאים עיקריים לסדר היום של האסיפה שתתקיים בספטמבר הקרוב: חלוקת דיבידנדים, מדיניות חלוקה וקידום מכירת הבנק. הצטרפות חלק מהמוסדיים מקנה כעת לקבוצה זו יותר מ־1% מזכויות הההצבעה — דבר שמאפשר לה להעלות נושאים לסדר היום. כמו כן, בקרב בעלי מניות המיעוט בודקים אפשרות לזמן אסיפת מניות חדשה לטובת הנושא.

 

 

שאלת הדיבידנד

הנושא הראשון שבעלי מניות המיעוט יחד עם המוסדיים רוצים להעלות הוא דרישה לחלק 150 מיליון שקל דיבידנדים לבעלי המניות. מדובר בכ־20% מהרווח המתוקנן מאז הפרטת הבנק. דרישה שנייה שנוגעת לדיבידנדים היא קביעת מדיניות מוסדרת לנושא: בעלי מניות המיעוט דורשים כי הבנק יקבע שיעור מדיניות חלוקה מכאן והלאה שיעמוד על 35% מהרווח הנקי — שיעור חלוקה שאפתני ביחס לבנק. בדיקת "כלכליסט" הראתה כי בין 2010 ל־2014 חולקו בדקסיה 3.5% מהרווח הנקי בלבד כדיבידנד.

 

כמו כן דורשים בעלי המניות שהבנק ימנה ועדה בת שני דירקטורים שתפקידה יהיה לקדם את נושא מכירת הבנק. בעלי מניות המיעוט דורשים כי אחד משני הדירקטורים בוועדה יהיה דח"צ.

 

חלק מהגופים המוסדיים הצטרפו לדרישות של בעלי מניות המיעוט ושלחו מכתב על כך לבנק, אלא שאז החל הבנק בניסיונות לחסום את העלאת הנושאים לסדר היום של האסיפה. ב־11 ביוני פרסם דקסיה לבורסה כי הנושאים באסיפה יהיו מינוי רו"ח מבקר לבנק, מינוי דח"צ וכמו כן נושאים הקשורים לתגמול ולבונוסים. הדיווח לא מזכיר את המכתבים שנשלחו לבנק כמה ימים קודם לכן בדרישה לדון באסיפה גם בדיבידנדים וגם במכירת הבנק.

 

דקסיה ממסמס

באותו היום של הדיווח לבורסה, שלח דקסיה מכתב גם לגופים המוסדיים שבחרו להצטרף והודיע להם כי לא צירפו את המסמכים הדרושים שמורים על אחזקותיהם במניות. בדקסיה טענו כמו כן בפני בעלי מניות המיעוט כי הנושאים שבדרישתם להעלות לסדר היום אינם מתאימים לדיון באסיפה הכללית של בעלי המניות, וזאת תוך כדי שהם נשענים על חוק החברות.

 

בגופים המוסדיים לא אהבו את הצעד שבחר דקסיה לעשות ובכך שהוא מנסה לחסום את העלאת הנושאים בגלל סיבות פרוצודורליות ואף כינו את המכתב שנשלח — צעד מאכזב ומיתמם מצדו של הבנק ושאינו ראוי לגוף מפוקח שאמור לפעול על פי נורמות מחייבות וברורות.

 

בעקבות הלחץ מצד בעלי מניות המיעוט והמוסדיים דקסיה הוציא הודעה נוספת לבורסה — שבוע לאחר ההודעה הקודמת — שבה הוא כותב כי בעלי מניות המיעוט הגישו הצעה להעלות נושאים לסדר היום והוסיף כי כעת "הבנק בוחן את הפניות והיבטיהן החוקיים". עוד הוסיפו בדקסיה כי הבנק "מבקש להבהיר כי דירקטוריון הבנק טרם החליט על הוספת הנושאים המבוקשים לסדר יומה של האסיפה הכללית".

 

מבנק דקסיה נמסר בתגובה: "החוק קובע כללים ברורים לעניין האפשרות להוספת נושאים לסדר היום של האסיפה הכללית. הבנק אינו מונע העלאת נושאים לסדר היום ופועל בהתאם לקבוע בחוק. תגובת הבנק שיקפה את הוראות הדין, והכוונה לזמן אסיפה פורסמה לציבור עוד בטרם קבלת הפניות ועיתוי הזימון לאסיפה לא היה קשור להתכתבות כזו או אחרת".

 

דוד קפאח מנכ"ל דקסיה ישראל דוד קפאח מנכ"ל דקסיה ישראל צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x