$
בורסת ת"א

שביתה של חודשיים בכיל עלתה לחברה 20 מיליון דולר

מפעלי תרכובות הברום וים המלח מושבתים, הלקוחות הישראלים לא מדווחים על פגיעה, למעט חיפה כימיקלים שתוציא את העובדים לחופשה בשבוע הבא. האוצר במכתב חדש להנהלה: מבקשים להסביר החלטות על ביטול השקעות בישראל

ניר צליק 07:5201.04.15

בחודשיים האחרונים מתחולל מאבק עז בין עובדי כיל לבין הנהלת החברה, ובימים אלה מתקיימת שביתה בשני מפעלים של כיל - תרכובות הברום ומפעלי ים המלח. למרות פרק הזמן הארוך של השביתה, נראה עד כה שאין לה השפעות דרמטיות, וזאת אף שחלק מהמפעלים שעובדים עם כיל נפגעים.

 

 

כך למשל מפעלי חיפה כימיקלים, העושים שימוש באשלג בייצור מוצריהם, הודיעו לעובדים כי מלאי האשלג שבידיהם צפוי להסתיים ב־3 באפריל, ולכן מערב פסח היא מתכוונת להפסיק את הייצור במתקניה ולהוציא את העובדים לחופשה מרוכזת עד חידוש מלאי האשלג. במכתב ששיגר ב־22.3 יואב כץ, מנכ"ל אתר הצפון של חיפה כימיקלים לעובדים, הוא כתב כי בעקבות הפסקת אספקת האשלג מכיל לחברה, היא נאלצת "לעצור את הייצור באתרי החבר החל מערב חג הפסח ולהוציא את העובדים לחופשה מרוכזת עד חידוש הייצור".

 

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

השביתה בכיל מתחוללת על רקע כוונתה של כיל להיפרד מ־270 עובדים, מהם 210 שיפרשו לפנסיה מוקדמת ו־60 עובדים שיפוטרו.

 

הוויכוח בין העובדים להנהלה הוא בעיקר על השאלה האם הקיצוץ ייעשה באמצעות הכתבת שמות הפורשים על ידי ההנהלה, או שיהיה מדובר בפרישה מרצון. השאלה השנייה היא על גובה הפיצויים.

 

חברה אחרת שעושה שימוש במוצרי כיל היא אדמה (מכתשים אגן לשעבר), אולם לחברה זו אין כעת בעיה מבחינת מלאי האשלג שבידיה, כך שלפעילותה אין הפרעה שוטפת.

 

הפגנה של עובדי כיל (ארכיון) הפגנה של עובדי כיל (ארכיון) צילום: דוברות ההסתדרות

 

השאלה הגדולה שנשאלת נוגעת למידת ההשפעה של השביתה על כיל עצמה, מאחר והמוצרים שמיוצרים במפעל תרכובות הברום משמשים אותה ליצירת מוצרי המשך בהם הרווחיות גבוהה באופן יחסי, כאשר בשלב זה עדיין לא ניתן לכמת את מידת ההשפעה של השביתה על תוצאות הרבעון הראשון של 2015.

 

מיכל אלשיך, אנליסטית לידר שוקי הון, אמרה בשיחה עם "כלכליסט" כי "בכיל יש מלאי ראשוני של אשלג ששימש אותם, והוא לא היה גדול בתחילת השביתה. כרגע אין ייצור שוטף כך שאם מפסידים חודשי ייצור לא יהיה ניתן להשלים את זה בהמשך מאחר ויש גבול ליכולות הייצור של המכונות שם. הרבעון הראשון של 2015 התחיל די חלש, כך שההפסדים שנוצרים מכך שאין משלוחים הם לא גדולים, ולמזלה של כיל בינתיים לא נחתמו חוזים עם סין כך שלא נוצר מצב שכיל לא עמדה בהזמנות, כי אם זה היה קורה, הסינים פשוט היו קונים אשלג מיצרנים אחרים. בכל 2014 כיל הפסידה כ־60 מיליון דולר בהכנסות בגלל השביתות". עוד אמרה אלשיך כי "יעילות הייצור גבוהה יותר בקיץ בגלל שחלק מהאנרגיה בהליך הייצור היא סולרית, כך שככל שהשביתה תתקדם לעבר חודשי הקיץ הנזק שלה יגבר".

 

אילנית, מנהלת מחלקת המחקר בפסגות ברוקרז': "ההשפעה יכולה להיות דרמטית ברבעונים הקרובים. היתה כבר השפעה ברבעונים האחרונים של 2014. המשמעות היא שאין כניסה ויציאה של סחורות בצורה רציפה מהמפעלים".

 

לפי הערכות עלות כל חודש שביתה עולה לכיל כ־20-10 מיליון דולר.

 

במקביל, לידי "כלכליסט" הגיע מכתב ששיגר משרד האוצר להנהלת כיל בו הוא מבקש שוב הבהרות בנוגע להתקת חלק מהפעילויות של החברה לחו"ל על רקע העובדה כי למדינת ישראל יש מניית זהב. במכתב עצמו נכתב כי "נשוב ונבקש לקבל מידע מפורט בעניינים הנוגעים לזכויות מכוח מניית המדינה המיוחדת". המדינה ביקשה בין היתר הבהרות בנוגעע להחלטת דירקטוריון החברה לביטול השקעות מתוכנונת של 750 מיליון דולר בישראל ובחינה מחדש של השקעות נוספות של כמיליארד דולר בישראל, כמו גם פירוט בנוגע להשקעות שעשתה החברה מחוץ לתחומי המדינה.

 

כיל: "המכתב התקבל. כיל פועלת ומקיימת את תנאי מניית הזהב במלואם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x