$
בורסת ת"א

דו"ח חלש לפרטנר: ירידה של 3% בהכנסות, 11% מהעובדים עזבו

עלות השכר למנכ"ל חיים רומנו עמדה על 2.5 מיליון שקל, זאת לאחר שויתר זו השנה השלישית על בונוס של 2 מיליון שקל והעביר אותו לעובדים

אופיר דור 15:3611.03.15
התחרות בשוק הסלולר המשיכה לשחוק את התוצאות הכספיות של פרטנר אף אם בשיעור נמוך יותר משניתן היה לצפות לאור המבצעים האגרסיביים בשוק הסלולר. כך עולה מהדו"חות הכספיים לשנת 2014 של קבוצת פרטנר.

 

קבוצת פרטנר סיימה את 2014 עם הכנסות של 4.4 מיליארד שקל, ירידה של 3% לעומת שנה קודמת. הירידה בהכנסות נבעה מצמצום של 10% בהכנסות ממכירת שירותים, שקוזזה על ידי עלייה של 35% בהכנסות ממכירת ציוד. פרטנר מציינת כי הירידה בהכנסות משירותים היא תוצאה של המשך הורדות המחירים בשוק הסלולר "לרמות נמוכות ביותר".

 

חיים רומנו, מנכ"ל פרטנר חיים רומנו, מנכ"ל פרטנר צילום: יובל חן

 

נתון מעניין שמציינת החברה הוא ביחס למספר לקוחותיה שעברו לחבילות מוזלות יותר ב-2014. פרטנר מפעילה את המותג המוזל 012 מובייל שאליו יכולים לעבור לקוחות החברה המעוניינים בתעריפים זולים יותר. "בשנת 2014, בוצעו למעלה ממיליון מעברים של מנויי סלולר בין חבילות תעריפים (כולל מנויים אשר ביצעו יותר ממעבר אחד), עלייה של למעלה מ-50% במספר המעברים בהשוואה לשנת 2013", כותבת פרטנר.

 

העלייה המשמעותית בהכנסות ממכירת ציוד מיוחסות לגידול משמעותי במכירת מכשירי טאבלט והוספה של מגוון מוצרי מולטימדיה שמוכרת החברה. גם שולי הרווח של החברה ממכירת מכשירי סלולר עלו.

 

ברמת ה-EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) פרטנר רשמה ירידה של 2% ל-1.09 מיליארד שקל בשנה החולפת. ירידה זו נובעת כמובן מהירידה בהכנסות שקוזזה בחלקה על ידי קיצוץ של 7% בהוצאות התפעוליות.

 

בשורה התחתונה מציגה פרטנר רווח נקי של 162 מיליון שקל, עלייה של 20% לעומת 2013. השיפור ברווח הוא תוצאה של קיטון משמעותי של 25% בהוצאות המימון של החברה כתוצאה מירידה בהיקף החוב שלה וירידה בהוצאות הצמדה למדד המחירים לצרכן שקוזזה מהפסדים בהפרשי שערי המט"ח ב-2014.

 

הערה מעניינת במיוחד של פרטנר היא כי "בשנת 2014 חלק ניכר ממכירות הציוד הוצעו בתוכניות פריסה בתשלומים, בהן הלקוח משלם עבור הציוד באמצעות תשלומים חודשיים (בדרך כלל על פני 12 עד 36 חודשים). אולם, קיימת אפשרות כי בעתיד החברה תידרש להגביל את השימוש בתוכניות פריסה לתשלומים עקב השפעתן השלילית על תזרים המזומנים, החלטה אשר עלולה להקטין את היקף מכירות הציוד והרווחיות הנובעת מפעילות זו". כלומר ייתכן שפרטנר לא תוכל להמשיך להציע פריסה לתשלומים ללקוחות הרוכשים מכשירים אצלה כמו שהיא נותנת היום. מדובר רק על פריסה לתשלומים בחשבונית החודשית, כאשר האופציה של פריסה באשראי תישאר בכל מקרה כפי שהיא היום.

 

בתזרים המזומנים החופשי (התזרים מפעילות שוטפת פחות התזרים לפעילויות השקעה) ספגה פרטנר חבטה לא פשוטה, כאשר התזרים ירד מ-1.04 מיליארד שקל ב-2013 ל-520 מיליון ב-2014. ירידה של 38%.

 

הירידה בתזרים המזומנים מיוחסת לגידול בהיקף מכירת ציוד בתשלומים וירידה בפדיון תשלומים עבור מכירת ציוד בתקופות עבר.

 

במהלך 2014 רשמה פרטנר ירידה של 119 אלף מנויים. עם זאת עיקר הירידה (118 אלף) נבע מאובדן של מנויי פרי-פייד, כלומר כאלו שרוכשים את השירותים בתשלום מראש (כרטיסי חיוג), כאשר החברה איבדה רק 1,000 מנויי פוסט פייד, המשלמים על חבילות בחשבונית חודשית. נתח השוק הסלולרי של החברה (בהתבסס על מספר מנויים) נכון לסוף שנת 2014 מוערך בכ-28%, בהשוואה ל-29% בסוף שנת 2013.

 

פרטנר המשיכה לספוג ירידה בהכנסה החודשית הממוצעת פר מנוי (ARPU). הכנסה זו ירדה ב-10% מ-83 שקל ב-2013 ל-75 שקל. הירידה משקפת את המשך השחיקה במחירים עקב התחרות העזה בשוק.

 

מנכ"ל פרטנר חיים רומנו אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "אנחנו מאמינים שהשחיקה בהכנסות מסלולר תימשך ומאוד מאמינים בכניסה לתחום התשתיות הקוויות במסגרת רפורמת השוק הסיטונאי. עם זאת המונופול בזק עושה כל מה שביכולתו למנוע תחרות אמיתית בשוק התקשורת הקווית על ידי העמדת קשיים טכנולוגיים ושירותים. בזק מהלכת אימים על צרכנים בהסברים משפטיים כדי למנוע את יישום הרפורמה ו-HOT המתיימרת להביא תחרות בסלולר מגדילה לעשות ומציבה כל מכשול אפשרי בשוק זה ובתחום הטלוויזיה לכניסה של מתחרים".

 

לדברי רומנו, "אני פונה לשר התקשורת הבא שיידאג לפתרון להצלת מיזם הסיבים של חברת החשמל -IBC. אם אנחנו לא נהיה במיזם הזה, הוא לא יצליח להתרומם ואנחנו מצפים להסדיר את הנושא". רומנו התייחס גם לנושא הטלוויזיה ואמר כי "התחרות בשוק הטלוויזיה ל-HOT ו-yes תגיע דווקא משחקנים כמו נטפליקס, גוגל, הולו ואפל ולא משחקנים שהם אגרגטורים של תוכן (לדוגמה סלקום - א"ד). אנחנו רואים את נטפליקס מתפרסים באירופה והם יגיעו גם לארץ".

 

מבזק נמסר כי "הדברים שנאמרו מטעים ומוטעים. בזק תמשיך לשרת את לקוחותיה נאמנה ולייצר בעבורם ערך אמיתי ותמורה מלאה. עדיף שבמקום לייצר טענות שווא, פרטנר תתמקד בהשקעות וביצירת ערך ללקוחותיה כפי שבזק עושה בעקביות במשך שנים".

 

התחרות בשוק הסלולר ממשיכה להביא לצמצום במספר העובדים בפרטנר

נכון לסוף 2014 היו בפרטנר 3,575 משרות מלאות בפרטנר לעומת 4,045 עובדים בסוף 2013, ירידה של 470 משרות או 11%.

 

החדשות הטובות יחסית הן שמדובר בהאטה בצמצום בהיקף המשרות ביחס לשנה קודמת. במהלך 2013 קטן מספר המשרות המלאות בפרטנר ב-1,351 – קיצוץ של 25% במצבת כוח האדם בחברה. בסוף 2012 היו בפרטנר 5,396 משרות מלאות

 

המנכ"ל חיים רומנו החליט זו שנה שלישית לוותר על הבונוס השנתי שלו וביקש להעבירו לטובת בונוסים לעובדים. רומנו היה זכאי ב-2014 לבונוס של כ-2 מיליון שקל. לאחר ויתור על הבונוס, עלות השכר הכוללת של רומנו היא 3.32 מיליון שקל, אולם מתוך סכום זה 747 אלף שקל הוא תשלום מבוסס מניות. נכון להיום בשל הירידות בשער מניית פרטנר, האופציות של רומנו הן "מחוץ לכסף" כלומר אין להן ערך. עלות השכר הריאלית של רומנו הוא 2.57 מיליון שקל.

 

עלות השכר של רומנו ב-2013 היתה 3.9 מיליון שקל, אך גם היא נבעה מאופציות בגובה 1.3 מיליון שקל שלא ניתן לנצל. מאז הגיע לפרטנר ויתר רומנו על בונוסים בגובה 6 מיליון שקל לאור המצב העסקי המורכב של החברה והירידה ברווחיות.

 

בעל השכר השני בפרטנר הוא סמנכ"ל התפעול מנחם תירוש עם עלות שכר של 2.26 מיליון שקל, כשאחריו סמנכ"ל הכספים זיו לייטמן עם 2.24 מיליון שקל ורולי קלינגר, סגנית נשיא לענייני משפט, רגולציה ופיתוח עסקי ומזכירת החברה עם 1.883 מיליון שקל. המנהלים ברשימה זכו לבונוס שנתי של 100-130 אלף שקל כל אחד.

 

עובדי פרטנר הזכאים יקבלו בונוס במשכורת חודש מרץ שתשולם באפריל. לפי הערכות, גובה הבונוס לעובדים יעמוד על כ-17 מיליון שקל כפי שניתן עבור 2013.

 

קבוצת פרטנר סיימה את 2014 עם הכנסות של 4.4 מיליארד שקל, ירידה של 3% לעומת השנה הקודמת. הרווח הנקי של פרטנר עלה ב-20% ל-162 מיליון שקל כתוצאה מירידה בהיקף החוב שלה ובהוצאות הצמדה למדד המחירים לצרכן. עם זאת בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת ספגה פרטנר ירידה של 38% ל-951 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x