$
בורסת ת"א

חברות הדירוג נכנסות לפיקוח: "הדירוגים שלנו צופים פני עתיד"

באפריל ייכנס לתוקף חוק שיסדיר לראשונה פיקוח של רשות ני"ע על חברות הדירוג. החוק יתמקד בעיקר בהורדת פוטנציאל ניגוד העניינים של החברה המדרגת המקבלת תשלום מהגוף המדורג

רחלי בינדמן 08:1306.01.15

בזמן שמערכת האמון של ציבור המשקיעים בחברות דירוג האשראי ממשיכה להתרופף, יצאה אל הפועל השבוע חקיקה שמסדירה לראשונה את הפיקוח על חברות הדירוג על ידי רשות ני"ע.

 

החוק צפוי להיכנס לתוקף ב־1 באפריל 2015 ובדומה לנהוג בעולם, חברות הדירוג, שכיום ישנן שתיים כאלה בישראל (S&P מעלות ומידרוג), יוכפפו לפיקוח רשות ני"ע, בניהולו של שמואל האוזר. החוק, שנמצא בקנה כבר שנתיים וחצי, מגדיר הוראות שמבטיחות בעיקר את עצמאות חברות הדירוג, ומתמודד עם פוטנציאל ניגוד העניינים הכרוך בעבודתן. בין היתר, לאור העובדה שמקור פרנסתן של חברות הדירוג הוא הגופים המדורגים עצמם.

 

כך, למשל, חברת הדירוג נדרשת לקבוע הוראות ונהלים לזיהוי ומניעה או גילוי וניהול של ניגודי עניינים שעלולים להשפיע על שיקול דעתו של מי שמשתתף בפעולת הדירוג. החוק דורש גם כי חברות הדירוג ימסרו דיווחים תקופתיים לציבור ובכלל זה את מתודולוגיית הדירוג שלהן והמידע שעמד בבסיס קבלת החלטת הדירוג ואף יספקו מידע סטטיסטי הנוגע לאיכות הדירוג במבט לאחור — כדי שניתן יהיה להעריך את רמת האמינות שלהן.

 

אליעזר פישמן. חברות הדירוג איחרו את השוק אליעזר פישמן. חברות הדירוג איחרו את השוק צילום: אוראל כהן

 

הרשות תפקח ותאכוף את החוק ואף תוכל להפעיל סנקציות על הפרתו. רק באחרונה הוטלה ביקורת ציבורית על חברות הדירוג, לאחר שמעלות הכניסה בדצמבר האחרון לרשימת מעקב את האג"ח של חברת מירלנד של אליעזר פישמן בעקבות המשבר ברוסיה, שם פועלת החברה. זאת בזמן שהמשקיעים כבר החלו למכור את האג"ח בבורסה כך שהתשואה שהשתקפה להן כבר שיקפה צפי לחדלות פירעון, בזמן שבמעלות רק התעוררו.

 

אף על פי שהדירוג הפך לכלי פחות מוערך בשנים האחרונות, עדיין יש לו חשיבות מכרעת. ישנן קרנות נאמנות מסוימות אשר מדיניות ההשקעה שלהן מאפשרת להן להשקיע רק באג"ח מדורגות, וגם על גופי הפנסיה יש מגבלות על השקעה באג"ח לא מדורגות. עם זאת, בשנים האחרונות, מרבים הגופים המנהלים כספי ציבור להשתמש במערכות דירוג פנימיות.

 

רונית הראל בן־זאב, מנכ"לית מעלות, אמרה אתמול ל"כלכליסט" כי "מדובר במהלך חשוב ליישור קו עם שוקי ההון המפותחים והרגולציה הגלובלית. חברות הדירוג פעלו ופועלות באופן מקצועי וחסר פניות, ומעלות יישמה את הרגולציה הגלובלית". ביחס למהירות התגובה ציינה הראל בן־זאב: "אנחנו שואפים לתת תגובה מהירה לאירועים, כדי להסיר אי־ודאות, אבל לא על חשבון תהליך אנליטי ומקצועי. לאורך זמן, כשבוחנים את הדירוגים, הם בהחלט צופים פני עתיד ויש קורלציה חזקה בין שיעור חדלות הפירעון לרמת הדירוג. תמיד קל לבקר בדיעבד אירועים, אולם חוכמה בדיעבד אינה חוכמה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x