$
בורסת ת"א

נחשף בכלכליסט

העסקה התמוהה בין בעלי שפיר וצ. לנדאו הכושלת

דו"ח חסוי של נאמני חברת צ. לנדאו מגלה נכס שכלל לא הוזכר בבקשה להקפאת הליכים, אף שהוא מאפשר לפרוע נתח נכבד מהחובות לנושים. איך הגיע הנכס לטאבו של חברת שפיר, שצפויה לצאת להנפקת מניות ראשונה בתל אביב השבוע?

ענת רואה ותומר גנון 07:3023.11.14
בעוד חברת ההנדסה שפיר מתמרקת לקראת הנפקת המניות הראשונה בתל אביב, צצים פרטים המצביעים על התנהלות תמוהה של החברה. דו"ח סודי חושף כי קרקע של חברת הבנייה הקבלנית צ. לנדאו, שנקלעה לפני שלושה חודשים להקפאת הליכים, רשומה בטאבו על שמה של לא אחרת מאשר שפיר. קיומה של הקרקע לא נחשף בבקשת ההקפאה של צ. לנדאו, ולמעשה הוסתר מהנושים.  

הקרקע, שמתפרסת על פני 9 דונם באור יהודה ומיועדת לבניית 180 יח"ד, מוערכת בשווי 65–80 מיליון שקל. היא רשומה בטאבו על שם קבוצת שפיר - אך הן שפיר והן בעליה של צ. לנדאו אינם חולקים על כך שבפועל היא שייכת לחברת הבנייה, שהגיעה כביכול לקריסה כלכלית וזקוקה להגנת ביהמ"ש מפני נושיה.

 

הדברים עולים על רקע ההנפקה הקרבה של שפיר ביום רביעי. החברה תנסה לגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של כ־2 מיליארד שקל לפני הכסף.

 

641 עמודים — ואין אזכור לקרקע של 9 דונם

 

ביום חמישי התיר השופט איתן אורנשטיין לפרסם את דבר קיומה של הקרקע, בעקבות בקשת "כלכליסט". הקרקע נחשפה בדו"ח חסוי שהגישו לשופט נאמני החברה הקודמים עוה"ד חגי אולמן ושולי גולדבלט בחודש ספטמבר. שלושה ימים קודם לכן הועברו השניים מתפקידם לאור חשיפת "כלכליסט" כי בעת שמונו, השניים לא גילו על קשרים עקיפים לבעלי החברה ולנושים שלה.

 

כשנשאל דודי לנדאו, מבעלי צ. לנדאו, האם דיווח לנאמנים על הקרקע עוד לפני שהוגשה בקשת הקפאת ההליכים ענה: "כן, ברור. הנכס הזה כתוב בספרי החברה, וכל ההוצאות בגינו". לנדאו אומר כי מבחינתו, לא היתה מחלוקת לגבי שייכות הקרקע לחברה.

 

אולמן וגולדבלט בחרו שלא להגיב, ואחד ממקורביהם אמר שאין להם כוונה לצאת נגד לקוח לשעבר, אף על פי שמדברי לנדאו עולה כי הנאמנים לא גילו את המידע לביהמ"ש.

 

מדוע פנתה החברה להקפאת הליכים כשברשותה קרקע יקרת ערך? ואיך קורה שבמשך תקופה נותרה הקרקע רשומה על שם בעליה הקודמים, שפיר?

 

צ. לנדאו וחברת שפיר: "יחסים מיוחדים וקרובים"

 

באוגוסט 2014 הגישה צ. לנדאו את הבקשה, שבה נטען כי נקלעה לחובות בגובה 114 מיליון שקל לנושים שונים. לפני שהועברו מתפקידם, הגישו הנאמנים דאז, אולמן וגולדבלט, דו"ח לא פורמלי שבו נכתב כי הקרקע המדוברת היתה שייכת לשפיר, ובשורת הסכמים הועברה תחילה לבעלי שפיר, ומשם לצ. לנדאו באמצעות הסבת האופציה — מהלך שבוצע בסוף 2011 תמורת 1.8 מיליון שקל. ההסכם דווח לרשות המסים ושפיר התחייבה להשלים עד סוף 2012 את רישום הקרקע על שם צ. לנדאו, דבר שלא קרה.

 

לפי הדו"ח, לאורך השנים התקיימו יחסים "מיוחדים וקרובים" בין צ. לנדאו לבין קבוצת שפיר ובעלי השליטה בה, האחים שפירא. כך למשל, בפרויקטים שביצעה צ. לנדאו כקבלן משנה עבור שפיר הנדסה אזרחית, היא לא נדרשה כמקובל להפקיד ערבויות ביצוע.

 

בדו"ח ציינו אולמן וגולדבלט כי בפגישה עם חן שפירא, מבעלי שפיר, שעסקה בהמשך ביצוע הפרויקטים של שפיר במהלך הקפאת ההליכים, ציין שפירא "אגב אורחא, את המקרקעין, תוך שאישר כי הם בבעלות צ. לנדאו, אף שלשפיר יש זכות לקבל 35% מתמורת המכירה".

 

לפיכך, במועד הגשת הדו"ח, שפיר הסכימה כי הקרקע שייכת לצ. לנדאו. אז למה הדו"ח הוגש בחשאי? הנאמנים נימקו בדו"ח את החיסיון בזמן שנדרש לבצע פעולות שיגנו על זכויות צ. לנדאו בקרקע, כלומר: הובע חשש ששפיר עשויה לנסות ולנכס לעצמה את הקרקע. זה לא מתיישב עם העובדה שאחד מבעלי שפיר העלה בפני הנאמנים את העובדה שהקרקע שייכת מבחינתו לצ. לנדאו.

 

דודי לנדאו דודי לנדאו צילום: עמית שעל

משפיר נמסר: "מדובר בפעולות עסקיות היסטוריות בין חברות פרטיות, שתוארו בתשקיף החברה. אין חולק כי הנכס בבעלות צ. לנדאו. הרישום בטאבו התעכב בגלל סוגיית מיסוי המקרקעין. הנכס נמכר ב־2011 וכל סוגיה אחרת הקשורה אליו היא בין צ. לנדאו לנאמניה". 

 

הנאמנים הקודמים, עורכי הדין חגי אולמן ושולי גולדבלט מסרו בתגובה: "הדו"ח שהוגש על ידנו מדבר בעד עצמו ומצביע על נכס שעניינו נחקר על ידנו בתקופה הקצרה בה שימשנו בתפקיד. דו"ח זה יש בו כדי לשנות לחלוטין את מצבת נכסיה של החברה ויכולת ההחזר לנושים. מובן כי לא ניתן היה להשלים את החקירה בזמן שעמד לרשותינו ואנו בטוחים כי כך יעשה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x