$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אברהם מורגנשטרן משפיר חשוד במתן שוחד ברומניה

לכלכליסט נודע כי מורגנשטרן, שכיהן כמנהל בשפיר מבנים רומניה, חשוד שהעביר לראש עיר ברומניה 175 אלף יורו לשם הבטחת זכייה בחוזה בשווי 10 מיליון יורו. החברה־האם שפיר הנדסה דיווחה כי החקירה מתנהלת נגד מורגנשטרן בלבד

יניב רחימי 08:3412.11.14

הרשויות ברומניה מנהלות חקירה פלילית כנגד מנהל לשעבר בשפיר מבנים רומניה, אברהם מורגנשטרן, בקשר לחשד למתן שוחד בפרויקט שבוצע על ידי קבוצת שפיר. בעקבות החקירה שהחלה באפריל 2014 נדרשה החברה־הבת של שפיר הנדסה ברומניה לספק לרשויות מסמכים שונים, ויציאתו של מורגנשטרן מרומניה עוכבה.

 

בתשקיף שפרסמה שפיר הנדסה לקראת ההנפקה המתוכננת בבורסת בתל אביב, שבו דווח על החקירה, לא נכתב שמתקיימת חקירה נגד החברה, אלא רק נגד המנהל לשעבר מורגנשטרן, שעדיין מועסק על ידי הקבוצה, אולם לא בתפקיד ניהולי.

 

חובות של 43 מיליון שקל לספקי שפיר מבנים רומניה

על פי הפרסומים בתקשורת ברומניה, מורגנשטרן נחקר עם ראש עיריית קונסטנטה סטפן ראדו פיס וחבר פרלמנט ברומניה אלכסנדר פיס. לטענת התביעה, בראשית 2011 השיק ראש עיריית קונסטנטה תוכנית לבניית קמפוס של דירות בעיר שאושרה על ידי מועצת העיר.

 

אברהם מורגנשטרן אברהם מורגנשטרן

 

על פי התביעה, מורגנשטרן העביר לראש העירייה סכום של 175 אלף יורו לשם הבטחת הזכייה בחוזה לבניית פרויקט המגורים, ששוויו עמד על כ־10 מיליון יורו. לטענת התביעה, הכספים הועברו בכמה העברות דרך חשבונות של חברות shore-off. ההליך נמצא עדיין בשלב החקירה וטרם הוגש כתב אישום.

 

החקירה של הרשויות ברומניה הייתה יריית הפתיחה ברצף של הסתבכויות שחוותה מיד לאחר מכן החברה־הבת של שפיר ברומניה. ביולי השנה הגישה שפיר מבנים רומניה בקשה להקפאת הליכים זמנית בבית המשפט לענייני חדלות פירעון. הבקשה להקפאת הליכים הוגשה לאחר ששפיר מבנים רומניה נקלעה לקשיים כלכליים עקב אי־תשלום תמורה עבור עבודות שבוצעו בפרויקט והיווצרות חובות לספקי החברה בסכום של כ־43 מיליון שקל.

 

נוסף להקפאת הליכים זמנית, בית המשפט ברומניה הורה על מינוי מנהל מיוחד זמני לחברה־הבת של שפיר עד לדיון שעתיד להתקיים בדצמבר השנה. במהלך תקופת הקפאת ההליכים העמידה קבוצת שפיר לחברה ברומניה אשראי לצורך מימון הפעילות השוטפת של המנהל המיוחד. עד למועד התשקיף שפורסם בסוף השבוע שעבר העמידה הקבוצה לחברה ברומניה אשראי של כ־1.6 מיליון שקל. בנוסף לכך, לחברה־הבת נוספת של שפיר הנדסה, שפיר מבנים 1991, ערבויות שהועמדו לטובת ספקים שונים של שפיר מבנים רומניה שמגיעות לסכום של כ־17 מיליון שקל.

 

שתי התפתחויות שליליות נוספות אירעו באוקטובר האחרון. בראשונה שבהן קיבלה קבוצת שפיר מכתב דרישה מלקוח, שלפי טענתו, שפיר נדרשת לעמוד בהתחייבות של כ־90

מיליון שקל בגין עבודות, קנסות ונזקים שנובעים, לטענת התובע, מהפרת הסכם על ידי שפיר מבנים רומניה.

 

שפיר הנדסה דיווחה שלנוכח מגעים מתקדמים לפתרון המחלוקת בהסכמה תוך תשלום נמוך משמעותית מזה שמופיע במכתב הדרישה, החברה מעריכה שאין לה חשיפה מהותית למקרה.

 

עוד באוקטובר, שפיר מבנים רומניה קיבלה הודעה בכתב על דו"ח חקירה שניהלה הרשות הרומנית למניעת הונאות שלפיה החברה ברומניה חשודה לכאורה בביצוע עבירות מס ועל כן היא חייבת לכאורה במס של כ־89 מיליון שקל.

 

שפיר הנדסה תנפיק לפי שווי של 2.5 מיליארד שקל

החברה־האם שפיר הנדסה הודיעה בסוף השבוע האחרון על כוונתה לצאת להנפקה הגדולה של השנה בבורסת תל אביב. חברת התשתיות, שמוחזקת על ידי משפחת שפירא, תגייס חצי מיליארד שקל במניות לפי שווי של 2.5 מיליארד שקל לפני הכסף. את ההנפקה, שתצא לפועל בשבועות הקרובים, יובילו קונסורציום חתמים בראשות לאומי פרטנרס ופועלים אי.בי.אי וייקחו בה חלק גם גופי החיתום של מיטב דש ואקסלנס. 

 

שפיר מתכוננת להנפקה בתל אביב שפיר מתכוננת להנפקה בתל אביב צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x