$
ועידת שוק ההון 2014

ועידת שוק ההון

"הבורסה אינה מונופול, והחברות אינן 'אסירות ציון'"

יו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר: "החזון שלנו הוא שהבורסה בתל אביב תהפוך למרכז פיננסי בינלאומי"; לדבריו, מחזור מסחר של 5 מיליארד שקל - אפשרי

תומר גנון 11:2005.11.14

"חייבים להפנים שהבורסה בתל אביב כבר אינה מונופול והחברות אינן 'אסירות ציון'. חברות יכולות לגייס הון בקלות רבה בשוקי הון אחרים, ומשקיעים יכולים להשקיע בשוקי ההון הזרים בקלות". כך אמר היום (ד') יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר בוועידת שוק ההון 2014 של "כלכליסט", הבנק הבינלאומי ו־Deloitte בריטמן אלמגור זהר בשיחה עם עורכת "כלכליסט" גלית חמי. האוזר הוסיף כי "החזון שלנו הוא של בורסה בתל אביב המשמשת כמשאב לאומי. שתהיה מחוללת צמיחה ומבין הבורסות המתקדמות בעולם".

 


 

"אני לא מקבל את הייאוש שאחז בחלק מהשחקנים בשוק ההון כאילו הבורסה אינה חשובה ואינה רלבנטית", אמר האוזר כשנשאל על מחזורי המסחר הדלילים והוסיף: "שוק ההון והבורסה חשובים למשק הכלכלי ולאזרחים ואסור שיחשבו ש'נחמד' אם הם קיימים ולא נורא אם הם לא. חושבים שמחזור מסחר יומי של 5 מיליארד שקל זה לא ריאלי, אבל אני מאמין שזה אפשרי".

 

שמואל האוזר בראיון עם עורכת כלכליסט גלית חמי שמואל האוזר בראיון עם עורכת כלכליסט גלית חמי צילום: עמית שעל

 

"לבורסה מתייבשת יש אפקט דומינו", אמר האוזר בתשובה לשאלה מה ההשלכות של פעילות דלילה בבורסה. מצב שכזה "יחזיר אותנו לאחור למשק סגור ולא משוכלל" מה שיוביל לזינוק בעלות הכסף למימון חברות ופעילויות עסקיות, יעצור פרויקטים ויפגע ביכולת המימון של חברות, יאט ויפגע בצמיחת המשק, ויגדיל את האבטלה. דירוג החוב של ישראל ייפגע והיצוא יואט בגלל עליית המחירים. הפגיעה במשקיעים בכלל ובמוסדיים בפרט תפגע בחסכונות הציבור ובחיסכון הפנסיוני.

 

האוזר התייחס לנתונים שהציגה חמי שלפיהם 15 חברות ישראליות גייסו 2.4 מיליארד דולר מתחילת השנה בנאסד"ק. "אנחנו בתקופת שיא של הנפקות ישראליות בוול סטריט ובאותה עת, שיא של הנפקות חוב אמריקאיות בישראל. הנתונים מדאיגים משום שיש הרבה כסף אצל משקיעים מוסדיים, ולנו ואין היצע מכשירים להשקעה ולחיסכון.

 

"הסיכוי למילוי תפקידה של הבורסה כמחוללת צמיחה הוא קיומם של שוק הון רלבנטי ושל בורסה מפותחת שמעודדת מכשירים, שבאמצעותם ניתן יהיה לגייס הון גם לפרויקטים של תשתית, בינוי ופיתוח. הבורסה בתל אביב יכולה וצריכה להציע תשתית למכשירים פיננסיים שיאפשרו את כל אלה ועוד. בעת הזו, אם לא נעשה משהו, הבורסה לא תהיה רלבנטית והיא חייבת להיות רלבנטית - היא מראה של הכלכלה".

 

"צריך שינוי מבני בבורסה, להפוך אותה לגוף למטרת רווח", אמר האוזר בתשובה לשאלה מה הרשות עושה כדי "להחיות" את הבורסה. האוזר הוסיף כי "השינוי המבני נדרש משום שהוא יגרום לבורסה לפעול להרחבת פעילותה ולבורסות אחרות לשתף פעולה עמה, יגדיל נזילות ויפחית עלויות גיוס הון".

 

האוזר התייחס גם לנושאים רוחביים הקשורים בשוק ההון. לשאלה מדוע מתעכבות המסקנות הסופיות של ועדת אנדורן לבחינת הליכי הסדרי חוב שבה הוא חבר אמר: "זו סוגיה לא פשוטה. זה עניין של ימים עד שבועות עד שיפורסם הדו"ח הסופי".

 

ביחס לחברת אנטרופי המייעצת למשקיעים מוסדיים אמר האוזר: "אנטרופי היא אחת הבעיות היותר משמעותיות של שוק ההון. מצד אחד יש צורך כלכלי בחברה שתסייע למוסדיים לקבל החלטה, אך מצד השני אנטרופי צריכים לגלות הרבה יותר אחריות והבנה כלפי החברות. כבר אמרנו שאנחנו מצפים לשנות את דרך ההתנהלות ולהשקיע יותר באנליזה.

על הצעת האוצר להגביל את עלות השכר הכוללת של הבכירים בבורסה כך שעלות השכר הכוללת מעבר לסכום של 3.5 מיליון שקל לא תוכר לצורכי מס אמר האוזר: יש היגיון בהצעה של האוצר, אך השכר תלוש מהמציאות רק בחלק מהחברות, לא בכולן. צריך ללכת אל מי שמגזים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x