$
בורסת ת"א

עולם ישן מופלא: חברות התוכנה מתייעלות

חברות ההייטק ששגשגו בשנות התשעים מוצאות את עצמן בקרב על רלבנטיות מול שירותי הענן והאפליקציות הסלולריות. האתגרים הנערמים מתמחרים את מניותיהן מחדש, מה שקורץ לסוג אחר של משקיעי ערך, שבעבר התרחקו מחברות כאלה כמו מאש

טרנס קלינגמן 08:0425.08.14

חברות ההייטק נתפסות בדרך כלל כחברות צמיחה הנסחרות במכפילים גבוהים, הודות לקצב צמיחה מרשים. אולם, לא כל חברות ההייטק דומות. חברות רבות בענף, שנוסדו בשנות השמונים ובתחילת שנות התשעים, נשענות בעיקר על מודל של התקנת תוכנות מקומיות על המחשב האישי או שרתים פנימיים של לקוחות עסקיים. כעת הן נמצאות בצומת דרכים. עולם המחשוב עובר לשירותי ענן, ושלל אפליקציות ומערכות מאוחסנות בחוות שרתים ענקיות המעניקות גישה למכשירי מובייל כמו סמארטפונים וטאבלטים.

 

שינויים אלה גררו את חברות ההייטק הישנות להאטה בקצב הצמיחה בהכנסות, ולבחינת צעדי התייעלות תוך התאמת המודל העסקי לעידן הענן. השינוי בסביבה העסקית פגע בתחילה בכל חברות החומרה, יצרניות ה־PC, שסבלו משחיקה במכירות. גם חברות התוכנה הישנות ראו כיצד מתחרות חדשות מבוססות שירותי ענן התחילו לאיים על התוכנות המסורתיות שלהן.

 

גם המשקיעים הוטרדו מריבוי האתגרים שעמם מתמודדות חברות ההייטק מהדור הקודם, והמכפילים הגבוהים שבהם הן נסחרו בעבר התחלפו במכפילים הרבה יותר צנועים. התמחור החדש בתעשייה משך תשומת לב מצד זן של משקיעים שבעבר התרחק מתחום ההיי־טק כמו מאש. אלה הם משקיעי ערך וציידי הזדמנויות הנוטים לקנות חברות משעממות, שאינן צומחות בקצב מהיר ומתומחרות במכפילים נמוכים.

 

סאטיה נדאלה, מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נדאלה, מנכ"ל מיקרוסופט צילום: בלומברג

 

המשקיעים הללו מבינים שצמיחה מהירה אינה חזות הכול, וכי ניתן להשביח עסק בתעשייה בוגרת גם באמצעות עבודה אינטנסיבית בצד ההוצאות והגדלת דיבידנדים. זאת בד בבד עם התאמות למודל העסקי, שיוביל לפיתוח מוצרים חדשים כדי לשמור על שורת ההכנסות.

 

DELL, שבזמנו היתה יצרנית המחשב האישי הגדולה בעולם, נמחקה מהמסחר על ידי קונסורציום של משקיעי פרייבט אקוויטי שהוביל מייסד החברה מייקל דל. משקיעים אלה חשבו שהמחיר של DELL בשוק לא שיקף את הערך הכלכלי האמיתי שלה, שיבוא לידי ביטוי לאחר צעדי התייעלות ופיתוח עסקי מואץ.

 

חברות התוכנה הישנות הבינו את המסר, והתחילו להפנים שהן נתפסות פחות כחברות צמיחה ויותר כחברות ערך. הן החלו להתאים את עצמן למציאות חדשה תוך הודעות על פיטורי עובדים, רכישות של חברות קטנות יותר המספקות מנועי צמיחה חדשים והגדלת דיבידנדים.

 

 

 

עם חברות התוכנה הגדולות שצמחו בעידן המחשב האישי והשרת הארגוני הפנימי נמנית אורקל (ORACLE). החברה ידועה בעיקר בשל פיתוח שניים ממסדי הנתונים המובילים בעולם, ORACLE ו־SQL, ושפת התכנות JAVA, שנרכשה כשאורקל השתלטה על סאן מיקרוסיסטמס המתחרה. בתחום התוכנה, אורקל נחשבת לחברה שמיטיבה לבצע מיזוגים ורכישות בצורה מוצלחת. בשנים האחרונות החברה מתמקדת ברכישות בתחום שירותי הענן, שנועדו לספק מענה למתחרות החדשות שלה.

 

 

 

סאפ (SAP) הגרמנית היא חברה מובילה בתחום ה־ERP - מערכת לתכנון משאבי ארגון. זוהי מערכת מידע המטפלת בכל צורכי עיבוד הנתונים בארגון, ובהם כספים, שיווק, לוגיסטיקה ומשאבי אנוש, באופן אינטגרטיבי ובממשק אחיד. סאפ פחות חשופה לתחרות מצד שירותי ענן, ובכל זאת היא השכילה להתאים את המודל העסקי שלה לעידן החדש. החברה מאפשרת ללקוחותיה לרכוש רישיון (התקנה מקומית) או מינוי (לצרוך את שירותי התוכנה דרך הענן).

 

מיקרוסופט (MICROSOFT) מובילה בשוק מערכות ההפעלה "חלונות" לשוק ה־PC, וכן בשוק חבילות התוכנה המשרדיות עם אופיס. החברה מייצרת מגוון רחב של תוכנות למחשבים וכן שרתים לשימוש הסקטור העסקי. החברה פזלה גם לכיוונים אחרים כמו קונסולת המשחקים XBOX ואף טלפונים ניידים, באמצעות הרכישה של נוקיה לפני כעשרה חודשים.

 

בשנתיים האחרונות הודיעה החברה על שני סבבי פיטורים, האחרון שבהם, שהוכרז בחודש שעבר, כלל צמצום של לא פחות מ־18 אלף משרות. החיתוך בעודפי השומן אמור להציף את הרווחיות הטמונה במערכות הליבה שלה.

 

השורה התחתונה: המכפילים הגבוהים שבהם חברות ההייטק הוותיקות נסחרו בעבר התחלפו במכפילים צנועים יותר, שמושכים את המשקיעים שהתרחקו מהענף בעבר.

 

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בפסגות גלובל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x