$
השורה התחתונה

הסכנה שאורבת מאחורי השקט

התנודתיות הנמוכה הביאה לגידול בנטילת סיכונים בשוק ההון, אך התשואה לא תמיד מצדיקה זאת

ליאור פאוסט 08:1823.07.14

כל הורה לילדים קטנים מכיר את השנייה המבלבלת הזו, שבה הוא קולט שהשקט מחדר הילדים הוא כנראה איתות לבלגן לא קטן שמתחולל שם. כך גם לשקט בשוק המט"ח היבטים בעייתיים מאוד. בניסיונותיהם, שהחלו ב־2008, להרגיע את השווקים, יצרו הבנקים המרכזיים מצב שבו אין חשש מנטילת סיכונים. האשראי הזול והתנודתיות הנמוכה הביאו לגידול בנכסים המסוכנים בתיקי ההשקעות, כשהתשואה לא תמיד מצדיקה את הסיכון. לדוגמה, התשואה על אג"ח אירופיות ל־10 שנים עומדת על 1.25% בגרמניה, 1.7% בצרפת ורק 2.65% בספרד. זאת לעומת אג"ח 10 שנים של ארה"ב שנסחרת ברמות שפל של 2.54% רחוק רק 11 נקודות בסיס מתחת לספרד.

מדוע יש בשוק תנודתיות נמוכה?

 

ישנן שלוש סיבות עיקריות המסבירות את חוסר התנודתיות: הראשונה היא שקיפות הבנקים המרכזיים. מדיניות שכוללת Forward Guidance ברורה ומפורטת מייצרת רמה גבוהה של ביטחון ויציבות בשווקים. הבנקים מצהירים מראש על המהלכים שיבצעו ובהם כמות האג"ח שירכשו; מתי הרכישות ייפסקו; פרסום פרוטוקולים; והצבעות פה אחד. הסיבה השנייה היא פיטורים נרחבים של סוחרים משמעותיים. היעלמותם מהשוק של כמה שחקני מפתח מקטינה את היקפי המסחר היומיים, ובנוסף מביאה לכך שהנזילות קיימת רק כל עוד השוק שקט.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

סיבה נוספת היא נסיגה בפעילות קרנות הגידור (בשל היעדר מגמות בולטות כפי שהיה ב־2013 במטבע הין). המדדים המובילים בעולם מספקים עדות לחוסר התנודתיות. מדד 500 P&S לא זז ביותר מ־1% כבר יותר מ־50 יום, שיא של כל הזמנים, ומדד ה־VIX נמצא בשפל רב־שנתי. רמת התנודתיות ביורו היא הנמוכה מאז השקתו, ולכן יוצרת הזדמנות עבור כל מי שצריך לבצע הגנות על אופציות מאחר שההגנות היום זולות מתמיד. אולם גם סוחרים שמנסים להמר על עיתוי סיום התנודתיות יכולים להרוויח.

 

הסתיו יביא את נקודת המפנה

 

רבים חושבים שהסתיו הקרוב יהווה נקודת מפנה במצב התנודתיות הנמוכה בעקבות שלושה אירועים קרובים. הראשון הוא משאל העם בסקוטלנד לגבי היפרדות מבריטניה ב־18 בספטמבר. לפי הסקרים, המשאל כרגע צמוד עם 52־48 לטובת המתנגדים להיפרדות. אם הסקוטים יחליטו להיפרד מהממלכה המאוחדת הם יצטרכו מטבע עצמאי שלא נכנס אוטומטית לאיחוד האירופי, וזה אירוע רב־סיכון לשוק.

 

השני הוא סיום תוכנית רכישות האג"ח בארה"ב בסתיו. בפד מבינים שהשקיפות שהם יצרו כדי להרגיע את השווקים הולידה בועת נכסים שמהווה סיכון עצום בפני עצמה. ייתכן שההכרה בתופעות הלוואי של השקיפות תביא את הפד דווקא לנסות להגדיל את חוסר הוודאות כדי להמחיש שיש מחיר לסיכון. ולכן הם יהיו פחות שקופים מכפי שהשוק הורגל בנוגע למועד העלאת הריבית הראשונה בארה"ב הצפויה בחצי הראשון של 2015. האירוע השלישי הוא יחסי המסחר בין סין לארה"ב. בתחילת החודש התקיים כנס כלכלי בבייג'ינג בין שתי הענקיות, כשמלחמת המטבעות עלולות לצאת משליטה אם השמועה על הקטנה משמעותית קרובה של רכישת אג"ח זרות על ידי סין נכונה.

 

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

 

השורה התחתונה:

 

השינוי שיתרחש בסתיו במדיניות השקיפות של הבנקים המרכזיים, יהווה נקודת מפנה למגמת התנודתיות הנמוכה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x