$
בורסת ת"א

15% - הירידה בשווי עסקי ביטוח החיים והבריאות החדשים של מגדל

המשמעות: שלל הרפורמות של הרגולטורים מתחילות לתת את אותותיהן; הצעד הבא: חברות שהתעלמו מהשינויים, יצטרכו להוציא את הראש מהחול; הענף: ייאלץ להמציא את עצמו מחדש כדי לפצות על הירידה במתח רווחים

רחלי בינדמן 07:4512.06.14

מדי שנה מפרסמות חברות הביטוח הערכת שווי לפעילות החיסכון ארוך הטווח שלהם, לתיק ביטוחי הבריאות ולעסקים החדשים שנוספו במהלך השנה.

שוק ההון נוטה שלא לייחס חשיבות להערכות שווי אלה, שבדרך כלל מציגות שווי שלכאורה גבוה מזה שבו החברות נסחרות. אף שהערכות השווי כוללות רק חלק מהפעילות ולא מקפלות בתוכן את תיק הביטוח הכללי והפיננסים, הן יכולות לשפוך אור על ההתפתחויות בענף.

 

בשנים האחרונות הונחתה על חברות הביטוח שורה ארוכה של רפורמות, שמשנות לחלוטין את יחסי הכוחות בתעשיית החיסכון ארוך הטווח. שתי רפורמות משמעותיות כבר יצאו לפועל בתחילת 2013: הרפורמה הראשונה כללה הפחתה משמעותית של תקרת דמי הניהול בביטוחי המנהלים; השנייה - איסור לשווק ביטוחי מנהלים עם מקדם קצבה מובטח.

 

ענת לוין, מנכ"לית מגדל ענת לוין, מנכ"לית מגדל צילום: אוראל כהן

 

רפורמה נוספת שעומדת על הפרק ועשויה לטלטל את הענף תגיע ממסקנות הוועדה לחיזוק מערכת הבריאות (ועדת גרמן). זו יכולה לטרוף את כללי המשחק ולהגביר את התחרות בתחום ביטוחי הבריאות. תוצאות רפורמה זו טרם ידועות, ולא באו לידי ביטוי עדיין בשווי של התיק החדש.

מגדל היתה לחברת הביטוח הראשונה שהחלה להסתכל לרפורמות בלבן של העיניים ותרגמה את השלכותיהן העתידיות האפשריות על שווי תיק העסקים החדשים שלה.

 

המתחרות, לעומת מגדל, בחרו להצניע את ההשלכות של הרפורמות על שווי עסקיהן בתחום ביטוחי החיים. במקום להציג את ההפסד האפשרי חד וחלק, הן טשטשו אותו מאחורי צמיחה בביטוחי הבריאות, בהן הרפורמה של גרמן עדיין לא באה לידי ביטוי.

 

הרפורמה במקדמי הקצבה חיסלה את היתרון של ביטוחי המנהלים על קרנות הפנסיה, שהצדיק לכאורה את דמי הניהול העודפים שהן גבו עד כה. תוצאתה הבלתי נמנעת היתה קיפאון במכירות של ביטוחי מנהלים חדשים.

 

 

היום, מכשיר החיסכון הפופולארי ביותר לעובד שנכנס למקום עבודה, הוא קרן הפנסיה. קרנות אלו מציעות דמי ניהול נמוכים משמעותית ביחס לבורות השומן שסיפקו ביטוחי המנהלים הישנים. מגדל בלבד הבינה את ההשלכות של ההתפתחויות על תיק העסקים שלה.

 

הביטוחים הותיקים עשויים אמנם לספק לחברות הביטוח בור שומן לשנים רבות, שכן בעקבות הרפורמות והפסקת שיווק ביטוחי מנהלים המציעים מקדמים, החוסכים לא מנוידים חוסכים מביטוחי מנהלים למוצרי חיסכון אחרים.

 

עם זאת, בשלב מסוים המאגרים של ביטוחי המנהלים יאזלו לחלוטין, וכף המאזניים תיטה לפעילות החדשה, שהיא פחות רווחית.

על מנהלי חברות הביטוח בשלב ראשון להכיר במציאות החדשה. לאחר מכן, עליהם להיישיר אליה מבט, ולהיערך אליה בהתאם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x