$
בורסת ת"א

דורית סלינגר לא נתנה היתר לרכישת כלל והסינים זועמים

החלטתה של המפקחת על הביטוח התקבלה על ידיהם בכעס: "היא עושה טעות גדולה שגורמת נזק לחברה". מחזיקי אג"ח אי.די.בי אחזקות שירשמו הפסד גדול אם העסקה תתבטל, תקפו את נאמני ההסדר

גולן חזני ורחלי בינדמן 08:2529.05.14

המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, הודיעה אתמול לקבוצת המשקיעים הסינים בראשות לי הייפנג המבקשת לרכוש את השליטה בכלל ביטוח כי לא תעניק לה בשלב זה היתר שליטה בחברת הביטוח. כצפוי, כפי שכבר נחשף ב"כלכליסט", הודיעו הרוכשים הסינים לסלינגר כי לא יפקידו 150 מיליון שקל שהיו אמורים להעביר עד היום לנאמנות כדי להבטיח את העסקה. על פי הסכם הרכישה, סכום זה לא יוחזר לרוכשים אם עסקת מכירת השליטה לא תושלם עד סוף יוני.  

החלטתה של סלינגר התקבלה על ידי הרוכשים באכזבה מלווה בכעס. בסביבתם נאמר כי סלינגר לא נימקה את ההחלטה ורק אמרה כי היא "לא מרגישה בנוח להעניק את האישור, וכי הם מוזמנים לשוחח עמה". אתמול חשף "כלכליסט" כי במסגרת בדיקת הנאותות לקבוצת הרכישה שמבצע שוק ההון במשרד האוצר הוא פנה אל האינטרפול כדי לקבל מידע על המשקיעים. ככל הנראה, סלינגר לא קיבלה מידע שיניח את דעתה כי מדובר בבעלים פוטנציאליים ראויים לשליטה בחברת ביטוח.

 

לפי עסקת רכישת השליטה בכלל ביטוח, שנחתמה באוגוסט 2013, אמורה הקבוצה הסינית לרכוש 32% ממניות כלל מידי אי.די.בי פתוח לפי שווי של 4.6 מיליארד שקל. שווי זה המריא לשווי של 4.8 מיליארד שקל לאחר שהסתיימו כל תקופות ההארכה להשלמת העסקה בתחילת מאי. עו"ד דני גבע, שהתנהל מול סלינגר עדכן את מנהלי אי.די.בי בדבר החלטתה ובדבר העובדה שהסינים לא מתכוונים להעביר את הסכום לפקדון. "היא עושה טעות גדולה. הסינים הם רוכשים ראויים ולא בטוח שהיא תמצא טובים יותר. ההחלטה שלה גורמת נזק, הן לחברה והן למחזיקי האג"ח", אמרו גורמים המקורבים לקבוצה הסינית.

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: עמית שעל

 

החלטתה של סלינגר התקבלה גם באכזבה בקרב מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות שרושמים הפסד גדול בעקבות ביטול העסקה. מחזיקים אלה הפכו עם השלמת ההסדר לבעלי מניות באי.די.בי פתוח, היו אמורים לקבל 800 מיליון שקל במזומן ו־25.95% ממניות אי.די.בי פתוח, ששוויין בשוק כיום כ־300 מיליון שקל, אם עסקת מכירת השליטה בכלל היתה מתממשת. אי.די.בי פתוח עצמה היתה מקבלת במקרה כזה 150 מיליון שקל.

 

במקרה שעסקת המכירה של כלל לא תתממש, צפויים המחזיקים לקבל 300 מיליון שקל במזומן ו־46.7% ממניות אי.די.בי פתוח ששוויין 530 מיליון שקל, כלומר — 830 מיליון שקל בלבד במניות ומזומן, לעומת 1.1 מיליארד שקל במידה וכלל בטוח היתה נמכרת. במקרה כזה יוזרמו לתוך אי.די.בי פתוח 650 מיליון שקל על ידי בעלי השליטה אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, ותמורתם יקבלו השניים 53.3% ממניות אי.די.בי פתוח.

 


 

המחזיקים האשימו אתמול את נאמני ההסדר אייל גבאי וחגי אולמן שלא לחצו מספיק על סלינגר ולא הביאו את נושא אישור השליטה להכרעתו של השופט אורנשטיין כפי שנהגו כאשר השב"כ התמהמה בהענקת אישור שליטה בסלקום לבן־משה ואלשטיין. "אם הם היו נלחמים עבור המטרה הזו כפי שנלחמו נגד דנקנר ולהשגת אישור השב"כ ייתכן שהיינו מקבלים כבר תשובה מסלינגר", אמרו גורמים בולטים בין מחזיקי האג"ח.

 

הרוכשים הסינים כבר הפקידו עם תחילת העסקה דמי רצינות של 100 מיליון שקל שאותם יוכלו למשוך בחזרה. האכזבה העצומה שלהם נבעה בין היתר מכך שהביעו נכונות לעמוד בכל הדרישות של סלינגר, כולל מינוי דירקטוריון בעל רוב ישראלי, כשבין שמות חברי הדירקטוריון מטעמם ניתן למצוא את היו"ר הנוכחי דני נווה, וככל הנראה גם דוד ברוך מנכ"ל אקסלנס, וארבעה אנשי פיננסים סינים בכירים.

 

בנוסף הזרימו הסינים לחברות הרוכשות 270 מיליון דולר כדי לעמוד בדרישה של המפקחת להון עצמי פנוי משעבודים של 650 מיליון דולר. בשבוע שעבר הגיע משלחת בכירה של הקבוצה הסינית לסדרת פגישות עם סלינגר ולמתן תשובות לשאלותיה.

 

מבחינת אלשטיין ובן־משה סלינגר הוציאה עבורם לכאורה את הערמונים מהאש. השניים התנגדו מלכתחילה למכירת כלל ביטוח שלדעתם מהווה מרכיב מהותי באי.די.בי ואף נקלעו בנושא זה לעימות מול מחזיקי האג"ח והנאמנים. השניים סבורים כי כלל ביטוח היא מרכיב מהותי באי.די.בי וכי בלעדיה משקיעים היו מעדיפים לרכוש את מניית דסק"ש ולא את מניית אי.די.בי פתוח, משום שמדובר באותם נכסים ומניית דסק"ש קרובה יותר לנכסי הקצה.

 

כעת עומדות בפני סלינגר כמה אפשרויות: בדיקות למתן היתר שליטה בחברה לבן־משה ואלשטיין. מדובר בבדיקות דקדקניות ומקיפות שעשויות לארוך חודשים שבמסגרתן השניים יידרשו להראות נכסים בשווי 650 מיליון דולר (לפי הנוסחה החדשה של הפיקוח שדורשת פי 2.5 כפול 30% מהונה העצמי של חברת הביטוח הנרכשת) פנויים משעבוד, כתנאי בסיסי לקבל את האישור.

 

אפשרות אחרת היא השארתו של נאמן כלל ביטוח משה טרי בתפקידו עד למציאת פתרון לסוגיה, ואפשרות שלישית היא למכור את מניות כלל ביטוח בבורסה ולהעביר את השליטה בה לציבור, מה שיביא לירידת ערך לחברה והפסד לבעלי המניות שלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x