$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

סלינגר מתרככת: שוקלת תיקון מגבלת כפל דמי הניהול למעל 0.15%

התיקון מגיע לאחר בדיקה מחודשת של הממוצע בשוק ולחצים מגופים שונים. בתוך כך, בכיר בבלאקרוק סטיבן פישר, נפגש עם סלינגר וציין כי אין מדינה עם מגבלה דומה

רחלי בינדמן 07:5112.02.14

דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח, מרככת את רוע הגזירה שהנחיתה על גופי הפנסיה לפני כחודשיים. ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת סלינגר להעלות את רף המגבלה שהציבה לגופי הפנסיה ביחס לגלגול דמי הניהול עבור רכישת ניהול השקעות חיצוני על העמיתים.  

תחילה הגדירה סלינגר כי עמיתי הפנסיה לא ישלמו יותר מ־0.15% דמי ניהול נוספים (על דמי הניהול השוטפים) מדי שנה עבור ניהול השקעות חיצוני דוגמת השקעת כספי הפנסיה בקרנות נאמנות זרות או קרנות השקעה. חלק מגופי הפנסיה, ובעיקר ביטוחי המנהלים, חורגים כבר היום מהמגבלה האמורה. מגדל ואקסלנס, למשל, מגלגלים היום על העמיתים שלהם עלות נוספת של 0.3%–0.4% בשנה.

 

הבדיקה כללה את קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים, שבהן קיים שיעור גבוה של אג"ח מיועדות בהשקעות, ולכן הממוצע התעוות וירד כלפי מטה. העלאת הרף תנסה לפצות על עיוות זה.

 

 אך לא רק הבדיקה השפיעה על סלינגר. ככל הנראה, גם ממסכת הלחצים האדירה שהופנתה כלפיהם וכלפי דרגים גבוהים יותר כגון שר האוצר יאיר לפיד, לחצים שאף הגיעו לראש הממשלה לצאת נגד המהלך.

 

 גופי הפנסיה המתנגדים למגבלת דמי הניהול טוענים כי הם לא יספגו את עלות הניהול החיצוני בעצמם ויעדיפו להשקיע אך ורק בתעודות סל זולות. כך יאבד לכאורה היתרון בהשקעות לא סחירות כמו קרנות השקעה או נדל"ן, ותשואות העמיתים ייפגעו. נוסף על אלו, התנגדות עזה מגיעה מצד בעלי האינטרס דוגמת קרנות ההשקעה שחוששות מאובדן מקור ההון שלו הן נזקקות לפעילותן.

 

על פי הערכות, הרף צפוי לעלות ל־0.25%, אם כי בסביבת אגף שוק ההון באוצר טוענים כי טרם נקבע סופית גובהו של הרף החדש. מקור גובה הרף הראשוני ככל הנראה בבדיקה השוואתית שגויה שביצע האגף, שבה נמצא כי בממוצע מרבית הגופים נמצאים מתחת לרף ה־0.15%.

   

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

בתוך כך נודע ל"כלכליסט" כי גם קרן בלאקרוק, חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, מוטרדת מההחלטה של הרגולטור המקומי. סטיבן פישר, בכיר בקרן האחראי על קשר עם רגולטרים שונים בעולם, קיים ביום שני האחרון פגישה עם סלינגר ובה ציין כי גם בהולנד ובאנגליה קיימת היום רגישות ביחס לסכום העלויות לחוסך, אם כי באף מדינה באירופה לא קיימת מגבלה כזו עבור ניהול חיצוני.

 

במהלך הפגישה עם סלינגר הציג פישר גרף בו הראה כי בגופים פנסיונים בעולם מתבצעת הגדלה הדרגתית של השקעות בתעודות סל על חשבון הניהול האקטיבי. כשסלינגר תהתה מדוע אם כן גובים אותם מנהלי פנסיה דמי ניהול גבוהים אם ממילא הם משקיעים בעיקר במדדים, התקשה פישר לענות.

 

הרשות תומכת בהגבלות סלינגר

ועדת בן חורין שהוקמה במרץ אשתקד על ידי יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, צפויה לפרסם במסגרת מסקנותיה הסופיות המלצה שתתמוך במהלך של דורית סלינגר להגבלת כפל דמי הניהול.

 

ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת המסקנות הסופיות, תטען הוועדה כי העובדה שאת דמי הניהול על רכישת תעודות סל וקרנות נאמנות בישראל לא ניתן לגלגל על העמית ואילו על רכישת מוצרים אלו בחו"ל כן ניתן, גורמת לאפליה שמעודדת את גופי הפנסיה להשקיע בחו"ל ותורמת לייבוש הבורסה המקומית.

 

הוועדה תמליץ לפעול להורדת תמריץ זה כפי שאמנם פועלת לעשות זאת סלינגר. סלינגר כאמור רוצה להציב מגבלה על היכולת של גופי הפנסיה לגלגל עלויות רכישת ניהול חיצוני על העמיתים.

רחלי בינדמן 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x