$
בורסת ת"א

משרדי האוצר והביטחון שוקלים לבטל את מניית הזהב בצים

באוצר נוטים לאשר את הבקשה ואומרים כי גם משרד הביטחון אותת כי יהיה מוכן לוותר מניית הזהב. ביטול המניה יאפשר לצים לדלל את מספר האוניות שהיא מחזיקה בישראל ולהעביר את מטה החברה לחו"ל

ליאור גוטמן 22:4515.01.14

משרדי האוצר והביטחון מוכנים לוותר עקרונית על מניית הזהב של המדינה בצים. כך נודע ל"כלכליסט".

מניית הזהב מחייבת את החברה להחזיק דירקטוריון ישראלי, הנהלה ישראלית ולפחות 11 אוניות כשהצוות שמפעיל אותם הוא רובו ישראלי (בדרגים הבכירים בכל אוניה). ביטול המניה יאפשר לחברה, בין היתר, לדלל את מספר האוניות שהיא מחזיקה, ולהעביר את מטה החברה לחו"ל או לפצלו - חו"ל וישראל במקביל.

 

האחריות על כל מניות הזהב של המדינה בחברות השונות עברה לרשות החברות הממשלתיות בראשות אורי יוגב לפני מספר שבועות מידי החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו, ובכירי צים פנו לרשות לפחות פעמיים בחודשיים האחרונים כדי לבטל את מניית הזהב.

 

אוניה של צים (ארכיון) אוניה של צים (ארכיון) צילום: אריאל ורהפטיג

 

בעבר עידן עופר המחזיק בצים באמצעות החברה לישראל ניסה לפצל את מניית הזהב כדי להעביר חלק ממטה החברה לסינגפור, אולם המדינה סירבה כדי להבטיח שלפחות אחת מחברות התובלה הגדולות תמשיך להגיע לישראל, מהלך שייתן פתרון במקרה של מצור ימי או כלכלי בתובלה. נכון להיום 95% מהייבוא והייצוא מישראל עובד דרך נמלי חיפה ואשדוד. השבתה שלהם או השבתה של חברות הספנות שמגיעות לכאן עלולות לפגוע קשות במשק הישראלי ובאיתנותו הפיננסית.

 

בנמלי ישראל פועלות כיום יותר מ־50 חברות ספנות ולוגיסטיקה מרחבי העולם, שהבולטות בהן הן מרסק, MSC, CKNY ואבר גרין. בעבר, חלק מנמלי ישראל הושבתו מפעילות במהלך מלחמת יום הכיפורים, מלחמת לבנון הראשונה ומלחמת לבנון השנייה בשל שיגורי טילים בסביבתם. כמו כן, גם במבצע עמוד ענן ב־2009 נמל אשדוד הושבת לפרקי זמן קצרים.

 

כיום, באוצר סבורים שניתן לבטל את מניית הזהב משום שהפתרונות החלופיים להעברת סחורות, ובראשם תובלה אווירית, התפתחו מאד. המשוכה השלישית והאחרונה לפני הוויתור של המדינה על מניית הזהב היא אישור של משרד התחבורה, המשתמש בצים כדי לשבח ולהכשיר את עתודת הימאים והקברניטים שפועלים במשק.

 

בקיץ האחרון צים העבירה חלק מהפעילות שלה לפיראוס שביוון. מדובר בפעילות השטעון (העברת סחורות) שיצאה מחיפה בתמורה להנחות כספיות שחברת צים קיבלה ביוון. מדובר בפחות מ20% מפעילות החברה, שהמשיכה להתנהל בעיקר בחיפה והשאירה אותו כנמל הבית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x