$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אחרי שנתיים של מו"מ עם דיויד גילה: דלק תמכור שני מאגרי גז תמורת פטור מהסדר כובל

לכלכליסט נודע כי במסגרת ההסכמות עם הממונה על הגבלים עסקיים, השותפות בלווייתן יחויבו למכור את המאגרים תנין וכריש בתוך 2.5–4 שנים

ליאור גוטמן 07:1131.12.13

חברות דלק קידוחים ואבנר, שמחזיקות יחד ב־45.3% במאגר הגז לווייתן, הגיעו בימים האחרונים להסכמות עקרוניות מול הממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיויד גילה, שיאפשרו להם לקבל פטור מלהפוך להסדר כובל על מאגר הגז.

ל"כלכליסט" נודע כי על פי ההסדר, שותפות הגז במאגר, שכוללת גם את רציו(15%) ונובל אנרג'י (39.7%), יחוייבו למכור בתוך 2.5-4 שנים את שאר מאגרי הגז שהן מחזיקות בהן - תנין וכריש, שהם מאגרים קטנים יחסית ללווייתן - לגורם זר.

מה דעתך על מניית ניו-מד אנרג יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

מערכת הולכה חדשה

המכירה של המאגרים, שמכילים יחד (נכון למידע שקיים כיום בידי החברות) כ־6.5% ממאגרי הגז שהתגלו מול ישראל (60 מיליארד מ"ק), תתבצע לאחר שהרוכש יתחייב לכמה מגבלות שיחולו עליו בעניין מכירת הגז. המגבלה הראשונה היא שכל הגז במאגרים ישוריין לטובת השוק המקומי בלבד, וייצוא שלו יתאפשר רק אם הצליח לשריין מכסה זהה ממאגר אחר לטובת המשק המקומי בעסקת החלפה (Swap). הכלל השני הוא שהרוכש החדש יקים מערכת הולכה נפרדת מזו שמתוכננת עבור מאגר לווייתן. בכך מייצר גילה תחרות במשק הגז שנשען כיום כולו על ספק בודד (מאגר תמר) שכבר הוכרז כמונופול. בנוסף, החיוב להקים מערכת הולכה מקבילה תעמיד לרשות המשק מערכת הולכה אלטרנטיבית ותנתק תלות של בעל מאגרי הגז להשתמש בצנרת ההולכה שמתוכננת למאגר לווייתן.

 

מגבלה נוספת של גילה היא שאם מכסת הגז הכוללת בכריש ותנין לא תגיע לכ־70 מיליארד מ"ק, השותפות תתחייב למכור עוד 10–30 מיליארד מ"ק מלווייתן או תמר. כפי שפורסם ב"כלכליסט", אחת החברות שכבר הביעו עניין ברכישה היא אדיסון האיטלקית. לעת עתה, מאגר תמר - וכמעט כל מאגר לווייתן - נשארו מחוץ להסדר. החתימה הסופית בין הצדדים מתוכננת לשבועות הקרובים.

 

דיויד גילה הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה הממונה על ההגבלים העסקיים צילום: אוראל כהן

 

שנתיים של מו"מ

בספטמבר 2011 חשף גילה את כוונתו להכריז על שותפות הגז לווייתן כעל הסדר כובל. לפי גילה, ב־2007 רכשו דלק ונובל אנרג'י כמה רישיונות חיפוש מרציו, כשבחלק מהם התגלה ברבות הימים מאגר לווייתן.

בעת הרכישה החברות לא ביקשו ממנו פטור מהסדר כובל וכיום - לאחר גילויו של תמר - החברות מחזיקות בידיהן כמעט את כל מאגרי הגז הקיימים מול חופי ישראל.

 

לעומת זאת, לתפיסת החברות, בעת רכישת רישיונות הגז שבהם התגלה לווייתן לא היה ידוע על קיומו של מאגר תמר ולכן לא היה להן על מה לבקש פטור מהסדר כובל.

 

הצדדים ניהלו מו"מ אינטנסיבי בחצי שנה האחרונה שכלל לפחות שתי ישיבות בארבע עיניים בין בעל השליטה בדלק יצחק תשובה לגילה. ברשות הבינו שהכרזה על הסדר כובל עלולה לגרור את הצדדים לבית המשפט ולעכב בשנים את הפיתוח של המאגרים — מציאות ממנה ינזק המשק כולו — ולכן העדיפו להגיע לפשרה.

 

עוד הוסכם בין הצדדים שאם יתגלה מאגר נפט או קונדנסנט (תוצר לוואי של הפקת גז שמשמשת חומר גלם לבתי זיקוק) נוסף ברשיונות, הוא יישאר בשליטת נובל אנרג'י ודלק. ההפקה שלהם תתבצע, אם וכאשר, באמצעות קידוח מקביל למאגרים שיימסרו לבעלים חדשים. על פי הערכות, מאגר כריש מכיל כ־13 מיליון חביות קונדסנט ועוד מאגר גדול ולא מוכח של עשרות עד מאות בודדות של חביות נפט.

מהממונה נמסר בתגובה ש"איננו מתייחסים לגופו של הליך תלוי ועומד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x