$
בורסת ת"א

איש הצללים של עידן עופר יוצא אל קדמת הבמה

רון מושקוביץ הגיע לקבוצת עופר רק לפני חמש שנים, אך הפך במהירות לאיש אמונה של המשפחה וקיבל לידיו את ניהול עסקיו הפרטיים של בעל השליטה. האיש שטיפל במשבר סביב הכנסת המשפחה לרשימת החברות החשודות בקשרים עם איראן, קיבל את כיסא היו"ר של החברה לישראל

ניר צליק 08:4916.12.13

ביום שלישי האחרון נחתה על המשקיעים בחברה לישראל ובחברת התרופות טבע בשורה דרמטית. אמיר אלשטיין, שכיהן כיו"ר החברה לישראל בשלוש השנים האחרונות והחזיק בעמדות שונות בחברה מאז 2003, מונה לסגן יו"ר בטבע.  

מינויו של אלשטיין יצר משחק כיסאות בחברה לישראל שבשליטת עידן עופר, ובמקומו מונה ליו"ר רון מושקוביץ, ששימש עד כה כדירקטור בחברה לישראל, ולא היה עד כה אחת הדמויות הבולטות בה לציבור המשקיעים.

 

מושקוביץ חבר למשפחת עופר ב־2007, לאחר שכיהן מאז 1998 בתפקידים שונים בחברת אמדוקס, שבה היה מנהל כספים בין 2002 ל־2007. בתקופה שבה הועסק באמדוקס, התפוצצה פרשת הריגול התעשייתי שזכתה לכינוי פרשת הסוס הטרויאני.

 

אמדוקס, ביחד עם חברות גדולות נוספות במשק הישראלי, שכרו משרדי חקירות פרטיים כדי לאתר מדליפים של מידע לתקשורת. המשרד שעבד עבור אמדוקס השתיל סוס טרויאני על גבי מחשבים של מערכות עיתונים, ללא ידיעתה של אמדוקס. מושקוביץ, היה מעורב בטיפול במשבר זה.

 

רון מושקוביץ רון מושקוביץ צילום: סיוון פרג'

 

איש אמונו של עידן עופר

מושקוביץ הגיע לקבוצת עופר על בסיס כישורים מקצועיים, אך מהר מאוד הפך לאיש אמונו של עידן עופר. לאחר שחבר למשפחת עופר כיהן מושקוביץ בתפקידי ניהול שונים בטאואר סמיקונדטור, יצרנית השבבים ממגדל העמק הנשלטת על ידי החברה לישראל. אולם מהר מאוד, עבר לפעילות בחברות הפחות מתוקשרות של הקבוצה, וכיהן דירקטור בטאואר.

 

מאז מאי 2008 הוא מסייע לעופר בעסקיו תחת הכובע של מנהל העסקים הראשי ומנכ"ל קוואנטום גרופ, החברה באמצעותה מנהלת המשפחה את עסקיה הפרטיים ואת פסיפיק דרילינג. במסגרת תפקידו זה סייע מושקוביץ למשפחת עופר להתמודד ולהסיר את הסנקציות שהטילה עליה ממשלת ארה"ב בשל חשד להפרת העיצומים וההגבלות שהוטלו על איראן במסגרת המאבק הבינלאומי בתוכנית הגרעין וקיום קשרים עסקיים עם האיראנים. החשד התעורר אחרי שמכליות שבבעלות משפחת עופר עגנו בנמלים איראניים ב־2011.

 

מושקוביץ ריכז את המאמצים מול מחלקת המדינה האמריקאית, ופעל להסביר כי המכליות שבבעלות המשפחה שעגנו במדינה עשו זאת ללא ידיעתה. עוד היה מעורב מושקוביץ בגיוסי חוב שביצעה המשפחה מחוץ לישראל. בנוסף מושקוביץ מכהן כיו"ר פסיפיק דרילינג, חברת קידוחי הנפט הימית הנמצאת בשליטתו של עידן עופר, הוא צפוי להמשיך בתפקידים אלה במקביל לתפקידו החדש.

 

מקורות בשוק סיפרו ל"כלכליסט" על הקשר שקיים בין מושקוביץ לבין המנכ"ל הדומיננטי של החברה לישראל - ניר גלעד. "רון מכהן כדירקטור בחברה לישראל כבר לא מעט זמן ומנהל את עסקיו של עידן עופר בלונדון זה חמש שנים. ניר גלעד עבד עמו בתקופה הזו, וההיכרות ביניהם מצוינת. שניהם אנשים מאוד דומיננטיים ודעתניים, והם עובדים בצורה טובה ביחד".

 

אשר לחלוקת העבודה בין גלעד למושקוביץ, היא צפויה להישאר דומה לזו שהיתה בין גלעד לבין אמיר אלשטיין. בעוד גלעד יתמקד בניהול השוטף של החברה ובשיפור היכולות התפעוליות שלה, מושקוביץ יתווה את המהלכים האסטרטגיים הגדולים ויעבוד בצמידות עם הדירקטוריון.

 

ניר גלעד ניר גלעד צילום: אוראל כהן

 

לא סחבק של אף אחד

משיחות שערך "כלכליסט" עם מנהלים בכירים במשק הישראלי, שליוו את מושקוביץ לאורך דרכו בקריירה, מושקוביץ מצטייר כאדם נעים ומקצועי, אך כמנהל נוקשה, שאינו נוטה להתחבר יתר אל המידה לאנשים שעובדים עמו, ושומר על מרחק מהם.

 

"אני מכיר את רון עוד מימי אמדוקס, לפני שהוא הצטרף לקבוצה של עידן עופר", אמר ל"כלכליסט" בנקאי זר ובכיר, שעבד עם החברות השונות של משפחת עופר בשנה האחרונה. "אחד היתרונות שלו טמון בעובדה שהקבוצה לא שמה אותו עד כה בפוקוס בישראל, וזה אפשר לו לפעול ללא רעש. בחברות של משפחת עופר עושים עסקאות מאוד מתוחכמות בצורה מאוד שקטה.

מה דעתך על מניית חברה לישראל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

"רון בנה מסביבו צוות של אנשים שמאוד דומים לו. כאלה שעושים יותר ומדברים פחות, ובכל פעם שעושים איתם עסקה, הם מרימים את הרף. הוא בונה צוותים מאוד חזקים ועושה דברים מאוד מסובכים, והוא לא מושך אליו תשומת לב שמפריעה לפעילות. התפקיד שלו בתוך הקבוצה הוא מקצועי. הוא לא הגיע בגלל שהוא מכיר מישהו או בגלל שהוא בן של מישהו. הוא לא מהנסיכים. הוא לא סחבק של אף אחד, אבל נעים לעבוד איתו.

 

"אם מדברים על חברות האחזקה במשק הישראלי, אז בחברות האחרות יש איזה פטריארך שכולם שרים למרותו. רון הוא טיפוס אחר, איש מקצוע. אני אפילו לא יכול להגיד שהוא חבר אישי של עידן כי אני לא יודע את זה, אבל יש הערכה כלפיו במערכת. הוא בחור צנוע, הוא לא מעורבב בביצה הישראלית, הוא לא עושה קיצורי דרך והניסיון שהוא מביא איתו הוא בעיקר מחוץ לישראל".

 

אדם נוסף שליווה את מושקוביץ לאורך הדרך אמר ל"כלכליסט": "אני מכיר את רון מהתקופה שבה הוא היה סמנכ"ל כספים באמדוקס ואנחנו עובדים צמוד בדברים רגישים. הוא לא שייך לתרבות הטייקונית של אנשים עם חיבורים או חברויות, אצלו זה מקצוענות קרה נטו.

 

"אם אתה לא עומד בסטנדרט שלו, אתה לא יכול לעבוד איתו. רון הוא מאוד ריאלי ומתמטי בתפיסה שלו. הכל אצלו מבוסס על אנליזות, והסטנדרטים שלו מאוד גבוהים. תמיד תמצא אצלו ניירות עבודה מסודרים, ואין דבר שהוא מותיר ליד המקרה. בשל כך הוא צבר עוצמה גדולה אצל עידן עופר, כי הוא ידוע כבן אדם שאומר את האמת בפנים ולא מנסה להתחנף, ואני חושב שזה מה שהביא אותו למעמד גבוה.

 

"כשהיה המשבר האיראני שבו משפחת עופר נכנסה לרשימה השחורה, הוא עבד מסביב לשעון עד שהוא הביא לתוצאה של הסרת השם מהרשימה השחורה. קור הרוח שלו והיכולת שלו להסתכל קדימה סייעו לו הרבה. יש לו מעט מאוד אנשים שהוא סומך עליהם ומעט מאוד חברים מהקהילה העסקית".

 

לצד הקולות החיוביים שנשמעים על פעילותו של מושקוביץ עד כה, ישנם גם קולות אחרים, חיוביים פחות.

 

אחד הדירקטורים שפעל עמו בעבר, אמר: "רון יכול להיות גם אדם לא נעים וקשה כשדברים לא הולכים לפי מה שהוא רוצה. אי אפשר להגיד שהוא אדם שצועק או מתבטא בצורה חריפה, אבל הוא יודע לתת לך תחושה לא נעימה. אף פעם אין איתו תחושה חברית, ותמיד נראה שהוא נמצא בתפקיד, לטוב ולרע. לכן החיבור איתו הוא לפעמים קשה. הוא מתקשה לשחרר את החגורה גם בזמנים שצריך לשחרר אותה".

 

עידן עופר עידן עופר צילום: בלומברג

 

ללא תקופה של חסד

מושקוביץ, נשוי ואב לשניים, מתגורר בלונדון. הוא גדל והתחנך בקריית ביאליק, ובשירותו הצבאי היה קצין חי"ר. מאוחר יותר למד כלכלה וחשבונאות באוניברסיטת חיפה, שם שימש כמרצה לחשבונאות, ובהמשך סיים לימודי תואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת תל־אביב.

 

למושקוביץ אין מאה ימים של חסד. הוא ייכנס לתפקיד יו"ר החברה לישראל בתקופה שבה היא מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים, בהם הסדר חוב המתגבש בצים — שכעת עלה על שרטון בעקבות סירובם של מחכירי האוניות לפרוס את חובם – מצוקת מזומנים בבזן שגייסה בסוף השבוע האחרון 270 מיליון שקל וירידה ברווחיות של כיל. מהלך גדול שמצפה למושקוביץ הוא פיצול של אחזקותיה של החברה לישראל לשתי חברות נפרדות.

 

בראשונה תרוכז אחזקתה בבזן ובכיל, ובשנייה ירוכזו האחזקות במיזם המכוניות הסיני קורוס, מיזם תחנות החשמל AC פאואר, חברת הספנות צים ויצרנית השבבים טאואר. עדות להרעה במצבה של החברה לישראל ניתן היה למצוא בדו"חות הרבעון השלישי, שאותו סיימה עם הפסד של 84 מיליון דולר לעומת רווח של 159 מיליון דולר ברבעון המקביל, כשההכנסות ירדו ל־2.65 מיליארד דולר מ־3 מיליארד דולר ברבעון המקביל. צים ספגה הערת עסק חי, אך בזן הצליחה לחמוק מהערה זו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x