$
בורסת ת"א

לווייתן: קידוח הנפט נדחה בחצי שנה לפחות - עמוק לתוך 2014

קידוח הנפט במאגר כבר הופסק בשנה שעברה בשל מחסור בציוד קידוח מתאים. בתגובה שותפות הקידוח צללו בבורסה של תל אביב. נובל: "אנו נשארים מחויבים לפיתוח הפרויקט"

ליאור גוטמן 17:0618.11.13

דרמה בשותפות הקידוח הימי לווייתן - קידוח הנפט שתוכנן לפברואר הקרוב נדחה עמוק לתוך 2014.

על פי ההערכות במשק האנרגיה כבר בתחילת השנה הבאה אמורה הייתה להגיע לישראל אסדה ייעודית שנבנתה לקידוח בעומק של יותר מ-7 ק"מ שם שוכן לכאורה מאגר נפט בהיקף שנאמד על ידי נובל אנרג'י ביולי האחרון שמכיל מינימום של כ-210 מיליון חביות. עם זאת, האסדה הייעודית שהייתה אמורה להגיע לישראל נדחתה לתוך המחצית השנייה של 2014.

 

 

קידוח הנפט במאגר לווייתן כבר הופסק בשנה שעברה בשל מחסור בציוד קידוח מתאים.

 

הביקוש לגז לא יושפע

העיכוב בקידוח הנפט של לוויתן לא צפוי להשפיע על הביקוש המקומי לגז בישראל - עיון בדו"חות הכספיים של דלק קידוחים שפורסמו שבוע שעבר מעלה ששותפות מאגר "תמר השלימה את התכנון המוקדם והקצאת הכספים לשדרוג מערכת הולכת הגז משם לישראל.

 

מדובר בהתקנת מדחסים (בוסטרים) בצנרת ההולכה הקיימת כך שהיא תוכל להזרים גז טבעי בהיקף של כ-1,200 מיליארד רגל מעוקב (BCF) ליממה, זאת במקום אלף בלבד כיום. לפי נובל אנרג'י, היא קבלנית הקידוח של מאגר תמר ובעלת האחזקות העיקרית (36%), עלות הפרויקט תגיע ל-250 מיליון דולר כאשר מועד ההפעלה המשוער של מערכת ההולכה המשודרגת הוא כשנה וחצי מהיום, כלומר תחילת 2015.

 

השלמת שדרוג מערכת ההולכה הנוכחית אמורה לשרת שתי מטרות. הראשונה היא סגירת חוזים חדשים במשק - מאחר ושותפות תמר היא מונופול מוכרז, ומאחר ואין באופק ספקי גז חדשים, הרחבת ההספק תאפשר לשותפות תמר לחתום על חוזי גז חדשים ולממש את חוזה הענק עם חברת החשמל שנחתם שנה שעברה ושהיקפו (כולל רכישה אופציונאלית) הוא כ-23 מיליארד שקל בעבור אספקה של קרוב לשליש מנפח מאגר תמר כולו ולמשך 15 שנה

 

המטרה השנייה היא פתיחה ראשונית של שוק ייצוא הגז מישראל - חלק משותפות תמר ניהל בשנה האחרונה מגעים עם חברות בירדן ועם בכירים בממלכה ההאשמית למכירת גז של עד 1 מיליארד מ"ק לשנה. אחד הלקוחות העיקריים לגז היא מפעלי פוטאש בירדן שזקוקים לו כחומר גלם זול להפעלת המתקנים שם. מאחר והמרחק הפיסי בים מערכת הולכת הגז הפנים ארצית בישראל לזאת בירדן הוא כמה עדרות ק"מ בלבד, חיבור של שתיהן יכול להסתיים בתוך חצי שנה שלאחריו מאגר "תמר" יוכל למכור גז לירדן. על פי ההערכות מדובר במכירה בהיקף של 220 מיליון דולר בשנה, כאשר 62% מההכנסות הן מיסים (תמלוגים+מס חברות+ששינסקי).

 

יצוין שנושא הגדלת כמות הולכת הגז למשק כבר נידון במשרדי הממשלה במהלך 2012 והוא נחתם באוקטובר שנה שעברה על ידי שר האנרגיה הקודם עוזי לנדאו.

 

מנובל אנרג'י נמסר בתגובה: "אנו נשארים מחויבים לפיתוח שדה לווייתן וממשיכים לעבוד קשה על מנת לקדם את הפרויקט"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x