$
בורסת ת"א

האוצר בוחן מחדש המגבלות על כפל דמי ניהול בתעודות הסל

הוראת שעה שתפוג בסוף 2013 מגבילה את יכולתם של גופי הפנסיה לגלגל את דמי הניהול של תעודות הסל אל העמיתים. כעת המוסדיים לוחצים על האוצר לאפשר להם גלגול של לפחות חלק מדמי הניהול אל העמיתים. האוצר: "הנושא בדיון"

רחלי בינדמן 08:1211.09.13

אגף שוק ההון במשרד האוצר בניהולה הטרי של דורית סלינגר בוחן מחדש הוראת שעה שנכנסה לתוקף ביולי 2012, שמגבילה את יכולתם של גופי הפנסיה לגלגל אל העמיתים את דמי הניהול שגופי הפנסיה משלמים בעת רכישת תעודות סל לתיקי הפנסיה של העמיתים. זאת בנוסף לדמי הניהול השוטפים שהם גובים עבור ניהול התעודה. מדובר בהוראה שגיבש ויישם המפקח על הביטוח שפרש בסוף אוגוסט עודד שריג, שנועדה במקור לאסור לחלוטין על הגופים המוסדיים לשלם מכספי החסכונות של העמיתים את דמי הניהול הכרוכים בהשקעות דרך תעודות סל העוקבות אחר מדדים בישראל.

 

השקעה במוצר פסיבי

הרציונל מאחורי ההוראה האמורה היא שמנהל של גוף פנסיוני מקבל דמי ניהול בין השאר עבור ניהול ההשקעות של כספי הפנסיה, ואם הוא בוחר להשקיע חלק מהכספים בתעודות סל שהן מוצר השקעה פסיבי, הוא צריך לעשות זאת ממשאביו שלו ולא על חשבון העמית שכן מדובר בכפל דמי ניהול. עם זאת, המוסדיים הורשו לגלגל את דמי הניהול אל תעודות סל שעוקבות אחר מדדים בחו"ל מכיוון שעלויות השקעה ישירה בני"ע בחו"ל גבוהה יותר ומורכבת יותר.

 

אלא שהאיסור הגורף עורר את חמתם של מנהלי חברות תעודות הסל שטענו כי יישום ההוראה ייצור נזק בלתי הפיך לשוק תעודות הסל וישפיע על הבורסה המקומית, שכן המוסדיים שלא ירצו לספוג את העלות ימהרו למכור את התעודות. המוסדיים מצדם הסבירו את החשיבות שבהשקעה של חלק מהתיק במוצרים פסיביים - כמו תעודות סל - כדי לשמור על רכיב נזילות בתיק.

 

הכסף שלנו, הרווח שלהם הכסף שלנו, הרווח שלהם

 

בסופו של דבר, גובשה פשרה שלפיה הגופים המוסדיים יוכלו לממן השקעות דרך תעודות הסל מכספי העמיתים עד היקף עלויות של 0.1% בלבד מהנכסים המנוהלים. בתמורה העניקו מנהלי חברות תעודות הסל הנחות מופלגות למוסדיים על רכישת תעודות סל, כאשר ממילא תעודות הסל על המדדים המובילים (מדד ת"א־25 ומדד ת"א־100) משווקות כיום, על פי רוב, ללא דמי ניהול.

 

רק בשבוע שעבר התברר כי חברת תעודות הסל הגדולה בישראל, קסם – שבבעלות בית ההשקעות אקסלנס ובניהולם של אבנר חדד ובועז נגר – תחל לגבות דמי ניהול בתעודת הסל הפופולרית על מדד ת"א־25. דמי הניהול בשיעור של 0.1% הם בגובה ההיתר של אגף שוק ההון לגלגול אל העמיתים, כך שעלות זו תגולגל אף היא אליהם. החשש הוא שקסם כמובילת שוק תגרור את המתחרים ליישר קו ולגבות גם הם דמי ניהול בתעודות על המדדים המובילים ואף לייקור עתידי נוסף בהמשך.

 

מכיוון שמדובר בהוראת שעה שמסתיימת בסוף 2013, באגף שוק ההון באוצר בוחנים אם לחדש אותה באותה מתכונת. ל"כלכליסט" נודע כי איגוד תעודות הסל מפעיל לחצים על האגף להגיע לפשרה בנושא ולאפשר גלגול חלק מדמי הניהול אל העמיתים על רקע השחיקה ברווחיות תעודות הסל בשנתיים האחרונות.

 

שוק תעודות הסל מגלגל היום נכסים בהיקף של 89 מיליארד שקל על ידי ארבע חברות תעודות סל עד לפני חצי שנה היו קיימים בשוק חמישה מתחרים, אך באחרונה רכש בית ההשקעות פסגות את חברת תעודות הסל של מיטב לקראת המיזוג של מיטב עם בית ההשקעות דש. חרף הירידה במספר השחקנים מדובר בשוק תחרותי במיוחד שכולל גם מתחרים מחו"ל שמציעים תעודות סל על מדדים בחו"ל וכן זוכה לתחרות מצד קרנות הנאמנות שכוללות גם קרנות מחקות שדומות במהותן לתעודות הסל.

 

חשיפה כפולה ומשולשת

התחרות העזה גרמה לירידה חדה בדמי הניהול בשנים האחרונות בשוק זה, בעיקר ביחס לתעודות על המדדים המובילים בארץ. עם זאת, תעודות הסל על מדדים בחו"ל גובות דמי ניהול רווחיים וכך גם התעודות הממונפות המאפשרות חשיפה כפולה ומשולשת למדד מסוים. אגף שוק ההון חווה בחודש האחרון שינויים בצמרת כשעודד שריג הוחלף בדורית סלינגר. שריג תמך באיסור על גביית כפל דמי ניהול, אך לא ברור כיצד תנהג סלינגר.

מאגף שוק ההון נמסר בתגובה: "הנושא בדיון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x