$
מוסף 100 האנשים המשפיעים
מאה האנשים שמשפיעים גג כתבה

המעגל הראשון

נגיד בנק ישראל הבא: יועץ־העל הכלכלי שמחובר ישירות לכיס שלנו

הנגיד הבא, יהיה מי שיהיה, יצטרך להיכנס היישר אל הנעליים הגדולות שהוא משאיר. לא תהיה לו תקופת הסתגלות, לא יהיו לו ימי חסד

אמנון אטד 08:2728.08.13

נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' סטנלי פישר הפך בשנים האחרונות לאישיות הכלכלית המשפיעה ביותר במשק הישראלי. הנגיד הבא, יהיה מי שיהיה, יצטרך להיכנס היישר אל הנעליים הגדולות שהוא משאיר. לא תהיה לו תקופת הסתגלות, לא יהיו לו ימי חסד. אלה בוזבזו כולם במהלך השבועות הארוכים של סאגת בחירתו.

 

קשה אפילו להתחיל למנות את הדרכים שבהן משפיע הנגיד על הכסף שלנו. הנגיד הוא, על פי חוק, גם היועץ לממשלה בתחום הכלכלי. מתוקף תפקידו זה הוא משתתף בישיבות הממשלה שבהן נידונים עניינים כלכליים בעלי חשיבות גבוהה. השפעתו הגדולה ביותר של הנגיד בתחום זה באה לידי ביטוי במהלך דיוני התקציב, ולחוות דעתו המקצועית יש חשיבות רבה בכל מה שנוגע לקביעת יעדי הגירעון - החלטה שבסופו של דבר קובעת כמה מסים נשלם וכמה כסף נידרש להוציא מכיסנו כדי לממן שירותי חינוך ובריאות, לדוגמה.

 

 

סטנלי פישר ביוני, בתום מסיבת העיתונאים שבה נפרד מתפקידו. ליורש לא תהיה תקופת הסתגלות סטנלי פישר ביוני, בתום מסיבת העיתונאים שבה נפרד מתפקידו. ליורש לא תהיה תקופת הסתגלות צילום: עטא עוויסאת

 

אבל נגיד בנק ישראל לא מגיע לכיס הפרטי של כל אחד מאיתנו רק דרך ההשפעה העצומה שיש לו על שרי הממשלה ועל העומד בראשה. עיקר השפעתו עלינו היא בנושאים הרבים הנתונים לאחריותו של המוסד שהוא עומד בראשו - ובראש וראשונה מדיניות הריבית. בשנה האחרונה הועברה הסמכות לקביעת הריבית במשק מידי נגיד בנק ישראל לוועדה המוניטרית, שמונתה במסגרת חוק בנק ישראל החדש. הוועדה מונה שישה חברים, מתוכם שלושה מחוץ לבנק, והיא מקבלת את החלטותיה ברוב קולות. ואולם, נגיד הבנק הוא זה שללא ספק משרה על חברי הוועדה את "רוח המפקד", וברוב המקרים הוא מנווט את דיוני הריבית בהתאם לעמדתו הפרטית.

 

כל זה עוד לפני שציינו שהנגיד החדש יידרש לפעול בתקופה הקרובה גם בתחום שער החליפין. אמנם גם שם קובעת הוועדה המוניטרית את קווי המדיניות הכלליים בכל הקשור להתערבות בנק ישראל במסחר במטבע, אבל מי שמורה בפועל לאנשי חטיבת השווקים ולפעילים בחדר המסחר של הבנק לרכוש דולרים, וכמה, הוא הנגיד.

 

ההחלטה העקרונית הקשה שיידרש לקבל הנגיד החדש היא את מי הוא מעדיף: היצוא הישראלי או מחירי הדיור. המכשיר העיקרי שנתון בידיו - גובה הריבית - פועל על שני אלה באופן מנוגד. פישר הכריע בזמנו בעד היצוא, הוריד את הריבית בהתמדה ועזר לבועת הנדל"ן להתנפח. במקביל הטיל פישר מגבלות על המשכנתאות בניסיון לנטרל את השפעת הורדת הריבית, אבל הצלחתן היתה מצומצמת בלבד. צריך לקוות שלמחליף שלו נותרו עוד כמה רעיונות יצירתיים בתחום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x