$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

ברננקי, הגיע הזמן לאהבה קשוחה

כמו כל הורה, גם הפד צריך להבין שהגנה מוגזמת פוגעת בילד, ולומר בבירור מתי יפסיק להתערב בשווקים

ליאור פאוסט 08:2405.08.13
הקלמר והתיק הוורוד והממותג כבר מוכנים, המחברות עטופות, הספרים מבהיקים וברקע מתנגן בראשי השיר "חמש שנים על מיכאל". נועה הקטנה שלי עולה לכיתה א', ומלבד ההתרגשות - כהורה אחראי אני שואל אם עשיתי די כדי להכין אותה לחיים מאחורי השולחן הירוק (אף שחל שיפור באבזור הכיתות וצבע השולחנות בשנים האחרונות). מאחר שמדובר בבתי הצעירה, אני שואל את עצמי האם לא גוננתי עליה יותר מדי והערכתי בחסר את יכולתה להתגבר על קשיים, כך שבסוף תיווצר לה בעיה על מסלול ההמראה לכיתה א'?

 

בן ברננקי בן ברננקי צילום: בלומברג

 

הדילמה הטבעית הזו מזכירה לי את מה שעובר על בנקים מרכזיים בעולם ובראשם הבנק הפדרלי של ארה"ב. הבנקים המרכזיים נטלו על עצמם את תפקיד המבוגר האחראי עם פרוץ המשבר ב־2008. במשך חמש שנים עטפו את השווקים בחום ואהבה ולא חסכו מהם דבר - ריביות נמוכות, נזילות ומנגנוני ייצוב - והכל תוך שקיפות מקסימלית כדי שחס וחלילה אף אחד לא יופתע וייבהל.

 

עכשיו, מקץ חמש שנים (על מיכאל), ברור שמצב הכלכלה העולמית משתפר והסיכויים להתממשותו של תרחיש קטסטרופלי קטנו. הגיע הזמן להוציא את הילד המגודל מהאינקובטור, ואכן הפד מחפש אסטרטגיית יציאה שתגמול את השווקים. ככל שיתרבו הסימנים שלפיהם הכלכלה "האמיתית" ממשיכה להשתפר, הפד - שכבר רמז בהססנות על מסגרת זמן להקטנת קצב רכישות האג"ח - ייאלץ לתת ל"ילד הבעייתי", בורסות העולם, להתמודד עם קצת פחות חום אבהי.

 

כיצד יגיבו השווקים למצב החדש, אם וכאשר הוא יתרחש?

 

שוק המניות: אחת מתופעות הלוואי של ההקלה הכמותית היא הבועה שנוצרת בשוק המניות. בהיעדר אלטרנטיבות נושאות ערך וריבית, וכשהכסף והמינוף זולים - השוק נוהר אל הבורסה. סביר להניח שסיום ההקלה הכמותית ילווה בתיקון משמעותי מטה של שוק המניות, שלאחריו תתרחש עלייה בתנודתיות מתוך חשש שהמבוגר האחראי פחות מעורב בנעשה. מובן שתמיד ימצאו כוכבים בשוק המניות - חברות שיצליחו להביא ערך אמיתי למשקיעים - אבל הדגש כאן הוא על המילה "אמיתי". ההטיה האוטומטית מעלה בשוק המניות כבר נמצאת בסיום דרכה.

 

שוק המט"ח: ניתן לצפות שצמצום ההקלה הכמותית יחזק את הדולר משתי סיבות: הסיבה הראשונה היא שבמצב של חוסר ודאות בשווקים המשקיעים רצים לחוף המבטחים של הדולר. הסיבה השנייה היא הציפייה שהריבית הדולרית תתחיל לעלות באיזשהו שלב, שהרי בניגוד לפד שרואה את האור בקצה המנהרה - נגיד הבנק המרכזי האירופי מריו דראגי חוזר על המנטרה הקבועה שלפיה הריבית הנמוכה תישאר לעוד זמן רב.

 

שוק הריביות: כאן תגובת השוק צפויה להיות מתונה ומחושבת יותר בשל כמה גורמים ממתנים, ובהם היעדר אינפלציה ואי־הוודאות לגבי מועד התחלת העלאות הריבית בפועל. סביר שנראה את עקומי הריביות מזדקרים באופן מתון בתקופות הרחוקות יותר, וככל שהפד ישפוך אור על תוכניותיו - טווח ההזדקרות יתקרב והגובה יעלה.

 

הפד מבין שהגיעה העת להתחיל ולגמול את השווקים, אבל הוא חושש מתגובתם. האמונה הנאיבית שדי ברמזים כדי להכין את השוק דומה להורים שרומזים לילדיהם בעדינות שהגיעה העת ללכת לישון לבד בחדר. לפעמים אין מנוס מקצת דמעות.

 

השורה התחתונה

הקטנת התערבות הפד בשווקים תביא לחיזוק הדולר, לירידה בשוק המניות ולעלייה מתונה בעקומות הריבית לטווח ארוך

 

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x