$
כנס פסגת ת"א 100

מנכ"ל אפריקה ישראל: "צריך להחליף מנכ"ל שהולך לישון בשקט"

בכנס פסגת ת"א של "כלכליסט" ושל פסגות אמר מנכ"ל שיכון ובינוי עופר קוטלר: "מחירי הדיור לא יירדו משמעות ב-3 השנים הקרובות"

אסף גילעם 17:0102.07.13

"יועץ שהולך לישון בשקט צריך להחליף וכמו זה גם מנכ"ל", כך אמר אברהם (נובו) נובוגרצקי מנכ"ל אפריקה ישראל בפאנל בכנס פסגת ת"א 100 של "כלכליסט" ופסגות בית השקעות, נובוגרצקי השיב לשאלה אם מנהלי השקעות בחברה יכול לישון בשקט.

 

נובוגרצקי נשאל על הדרך שעברה אפריקה ישראל מאז שהושלם הסדר. החוב הפיננסי של אפריקה נמצא במגמת ירידה, התשואת ירדו, אך עדיין נותרו גבוהות יחסית.

 

בפאנל השתתפו חוץ מנובוגרצקי יובל ברונשטיין מנכ"ל עזריאלי, רוני סופר מנכ"ל גזית גלוב, עופר קוטלר מנכ"ל שיכון ובינוי ואיתן בר זאב מנכ"ל ביג.

 


 

"נכנסתי לתפקיד לפני כשנה", אמר נובוגרצקי. "האג"ח של החברה עמדו על תשואה של 13%. מאז עם הפעילות שביצענו, מימוש נכסים, הזרמת הון והמשך הפיתוח אני חושב שאתה יכול לישון הרבה יותר בשקט. החברה ממשיכה בפיתוח עסקי מואץ מאוד בכל היבשות בהם היא פעילה. החבכרה הוכיחה שהיא עומדת בהסדר החוב שלה".

 

על התלות של אפריקה ישראל בשוק הרוסי אמר נובוגרצקי, כי "אין ספק שחלק נכבד נמצא ברוסיה, בעיקר בסביבות מוסקבה – משרדים, בתי מלון קניונים ענקיים. הפוטנציאל הוא עצום. אבל אנחנו פעילות גם במזרח אירופה, בישראל. אנחנו בונים בהרבה מאוד מקומות. אין ספק שהכלכלה של רוסיה מאוד משפיעה על החברה, אבל המצב שם הוא טוב מאוד, אבל אפשר לראות את המימושים שלנו שאנחנו מוכרים מעל הערכות השווי שלנו".

 

איתן בר זאב מנכ"ל ביג נשאל על הצמיחה של החברה. ביג שצמחה בעשור האחרון פי שלושה, הציגה צמיחה איטית יותר בשנים האחרונות. האם היא נעצרת? איתן בר זאב: "פעילותינו בישראל גדלה בשנים האחרונות בצורה די דרסטית, בעקבות פעילות ייזום גדולה מאוד. קדימה, אנחנו לא מתמקדים ב'שפנים' או בצמיחה. זו לא מטרת על מבחינתינו. יש לנו ויכוחים על זה עם חלק מהדרקטוריון. אני רואה את מניעת הכיווץ כפקטור יותר חשוב. גדלנו תוך כדי לקיחת סיכונים נמוכים מאוד יחסית, עם פיזור טוב, ובלי לקיחת חוב גדול מדי. ההתנהגות הזו הביאה אותנו למקום הטוב שבו אנחנו נמצאים. אומרים שכשנותנים לך כסף תיקח אותו, אני פועל בצורה הפוכה, כי אם אתה לקוח סתם כסף אתה חייב להשקיע אותו וזה מסוכן".

 

בפנייה למנכ"ל עזריאלי, על רקע התגברות התחרות בענף הקניונים, אמר יובל ברונשטיין: "ביחס להיקף השטחים צריך לבדוק ביחס לצריכה. הצריכה בישראל גדלה בהיקף של מעל 80% מתחילת שנות האלפיים. כך שבהיקף לסך הצריכה, השטחים גדלו בצורה נמוכה יותר. זה נכון שיש מקומות שבהם התחרות גדלה יותר".

 

בהתייחסות לעומס על השוכרים, אמר ברונשטיין כי "צריך לראות את הגידול בפדיונות של השוכרים. הוא לא גדל אצלינו בהיקף משמעותי. אבל הפדיונות גדלו כתוצר ישיר של הגידול בצמיחה".

 

"מחירי הדירות לא יירדו ב-3 השנים הקרובות"

 

עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי אמר בהתיחסות לאפשרות של ירידת מחירי הדיור: "הלוואי וירדו. לנו יש פוטנציאל יחידות דיור, לצערי אני לא צופה שבשלוש השנים הקרובות תהיה ירידה משמעותית במחירי הדיור. בהיבט של שיכון ודיור, המשקל של מכירת דירות הוא רק שישית מהרווח, אבל עדיין אני מקווה שהמחירים ירדו".

 

מימין: רוני סופר, עופר קוטלר, יובל ברונשטיין, איתן בר זאב, אברהם נובוגרצקי והמנחה יניב רחימי מימין: רוני סופר, עופר קוטלר, יובל ברונשטיין, איתן בר זאב, אברהם נובוגרצקי והמנחה יניב רחימי צילם: אוראל כהן

 

מנכ"ל גזית גלוב רוני סופר נשאל מדוע מכל החברות הבנות של הקבוצה, אטריום, חברת הבת האירופית של גזית גלוב נסחרת מתחת להון העצמי שלה. סופר: "ראינו את זה גם ב-2008 בקרנות נדל"ן בארה"ב. אירופה נכנסה למיתון אחרי ארה"ב. כרגע באירופה יש תהליך של שנה-שנתיים של יציאה מהמשבר. אנחנו נמצאים במדינות היותר יציבות באירופה, ששם בשטח רואים ביקוש גדול של נכסים, אבל בשווקי ההון, כשהגשם יורד הוא יורד על כל החברות. אני חושב שבסוף, לאורך זמן, אפשר לראות את הנדל"ן של החברות הציבוריות. בטווח הקצר יש עיוותים".

 

מתחילת השנה גייסו חברות ציבוריות כ-20 מיליארד שקל, הרוב ללא ביטחונות. איך המנכ"לים של חברות הנדל"ן רואים את הדברים האלו? סופר: "תמיד מסתכלים על האשראי הלא מובטח בתור ארגז כלים שמאפשר לחברה יותר גמישות פיננסית. כ-60% מהנכסים שלנו לא משועבדים. כשאתה מפתח את החברות אתה צריך תמיד להוריד את רמת המינוף, ואת המאזן, ולשמור על גמישות בפעילות העסקית. יש תקופות שאי אפשר לגשת לשוק ללא ביטחונות, ואז באמת צריך לנצל את היתרות הלא משועבדות, אבל ברמה האסטרטגית, אתה צריך את האפשרות גם לגייס ללא ביטחונות כשצריך".

 

ברונשטיין: "צריך לראות את הגידול בפדיון השוכרים אל מול הגידול בשכ"ד. היחס הזה לא גדל אצלנו משמעותית".

 

בר זאב: "צריך להסתכל על החברה מלמעלה, לראות איך מורכב המאזן שלה בהיבט השיערוך נכסים, וזה אחד הפרצות הגדולת זה שיערוכי החברות תחת ה-IFRS, שבגינם ראינו כבר התרסקויות גדולות. אנחנו, כשאנחנו מגייסים חוב לא משועבד, אנחנו שומרים נכסים לא משועבדים בהיקף של כחצי מיליארד מוכנים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x