$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אריסון תרכוש גז מתשובה בחצי מיליארד דולר

שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת מנהלת מו"מ מול שותפות תמר לרכישת גז טבעי, שישמש להפעלת תחנת הכוח שלה באשדוד. חברת חשמל פרסמה מכרז לרכישת גז נוספת, ותשובה צפוי לזכות גם בו

ליאור גוטמן 07:0121.10.12

חברת שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, חברה־בת של שיכון ובינוי, מנהלת מו"מ מתקדם מול שותפות תמר לרכישת גז טבעי עבור תחנת הכוח שלה באשדוד בהיקף של כחצי מיליארד דולר - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בחוזה לאספקת גז טבעי למשך 15–17 שנה ובעלות שתגיע עד ל־30 מיליון דולר לכל שנת אספקה. כמות הגז המבוקשת עשויה לנוע בין 0.15 ל־0.2 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי לשנה. הגז הטבעי שיירכש צפוי לשמש את תחנת הכוח "אתגל", שנמצאת בבעלות אתגל אנרגיה - חברה־בת של שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת.  

אף שהצדדים נמצאים בשלב המו"מ, הסבירות שהחוזה ייחתם בסופו של יום גבוהה מאחר ששותפות תמר, שבה מחזיק תשובה באמצעות דלק אנרגיה שבשליטתו (31.25%, באמצעות חלוקה שווה בין שותפויות אבנר ודלק קידוחים), היא למעשה ספק הגז היחיד למדינה. מצב זה נוצר בפברואר 2011, כאשר הגז המצרי הפסיק להגיע בצורה סדירה, והחריף בשנה האחרונה, כשרוב קידוחי הגז שסומנו כמתחרים התגלו כעקרים (שרה, מירה) או בעלי פוטנציאל הפקה מסחרית קטן ביותר (שמשון). מאחר שתחנת הכוח של אתגל מתוכננת לפעול בסוף 2015 או בתחילת 2016, הסבירות שיימצא מתחרה לשותפות תמר בעניין אספקת הגז, ושהוא יספיק להרים צנרת הולכה בתוך שנתיים וחצי, קטן עד קלוש.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

התחנה תוסב לשימוש בגז טבעי

 

תחנת הכוח של אתגל פועלת זה כמה שנים, אולם מדובר בתחנה ישנה יחסית שמופעלת באמצעות מזוט. בשנה האחרונה התקבלה החלטה בשיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, שאותה מנהל אמיר לוי, להסב את התחנה לשימוש בגז טבעי תוך הגדלת התפוקה שלה מכ־26 מגה־ואט כיום לכ־145 מגה־ואט בעתיד. הטורבינה עבור התחנה תרכש מרולס רויס או ג'נרל אלקטריק, ולחברה כבר יש חוזה מינואר 2011 מכירת חשמל בהיקף של כ־170 מיליון שקל לנמל אשדוד.

 

המו"מ מול שיכון ובינוי מהווה שלב שני של סגירת חוזי אספקה למשק הישראלי שאותה מנהלת שותפות תמר, ותלוי בהקמת צנרת הולכה נוספת לזו שמחוברת כיום באשדוד.

 

מכרז נוסף בחברת חשמל

 

ביום בחמישי האחרון פרסמה חברת החשמל מכרז לרכישת גז נוסף בסוף 2016, ואם לא יימצא ספק גז שני גם הפעם, ייפול החוזה בידי תשובה - הפעם באמצעות אחזקותיו ברישיון לווייתן (45.34%, באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים לאבנר). הממונה על הגבלים עסקיים כבר הודיע על כוונתו להכריז הן על שותפות תמר והן על שותפות לווייתן כמונופול בתחום, אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה שהחלטה סופית תיפול רק בעוד כמה שבועות.

 

אם תמר ולווייתן אכן יוכרזו כמונופול, תוכל המדינה לקבוע מחיר תקרה לעסקאות הגז ובמקרה קיצון לקבוע מחיר קבוע. היתרון העיקרי של מהלכים אלו הוא ריסון עלויות האנרגיה של הלקוחות, שמשפיעות באופן ישיר על תעריפי החשמל - ככל שעלות רכש הגז גבוהה יותר, כך קיים סיכוי שתעריפי החשמל יעלו, ולהפך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x