$
שווקי חו"ל

מארק צוקרברג: "כואב לראות את מניית פייסבוק יורדת ככה"

החששות מירידה נוספת בערך מניית פיסבוק גוברים לנוכח העובדה ש־1.9 מיליארד ממניותיה צפויות להיפלט לשוק בחודשים הקרובים. ביום שישי ירד מחיר המניה לראשונה מתחת ל־20 דולר. שווי מניותיו של מארק צוקרברג צנח בכ-9 מיליארד דולר מאז ההנפקה

שניר הנדלר 22:3418.08.12

מניית פייסבוק רשמה אתמול שפל חדש כשאיבדה 4.1% מערכה, לאחר שהוסרה המגבלה על משקיעים שרכשו מניות פייסבוק לפני ההנפקה ועל עובדי הרשת החברתית למכור את המניות שברשותם. בכך השלימה המניה צניחה של כ־50% מאז סיימה במאי האחרון הנפקה ראשונה לציבור (IPO).

 

במהלך שני ימי המסחר האחרונים של השבוע שחלף נפלטו לשוק יותר מ־270 מיליון מניות של הרשת החברתית והקפיצו ב־60% את כמות המניות הסחירות של החברה. הצניחה במניית החברה לאחר הסרת המגבלות על מימוש המניות עשויה לשקף את חששות המשקיעים מהצפוי במניה, כשמניות נוספות יציפו את השוק בחודשים הקרובים לאחר שתוסר גם מהן מגבלת המכירה.

 

 

לשם השוואה, המניות ששוחררו בסוף השבוע מהוות רק כ־14% מ־1.9 מיליארד המניות שיופשרו למסחר בתשעת החודשים הקרובים — מגבלת מכירת המניות תוסר בעוד כחודשיים מ־243 מיליון מניות, כ־1.2 מיליארד מניות נוספות ייפלטו אל השוק ב־14 בנובמבר; ו־47.3 מניות יופשרו למסחר ב־18 במאי 2013.

 

במקביל להצפת המניות בשוק, רמות השורט של מניות פייסבוק עלו לשיא של 92.6 מיליון מניות — 13% מהמניות הסחירות של הרשת החברה. משקיעי שורט משאילים את המניה לסוחר אחר בציפייה לקבלה חזרה במועד מוסכם לאחר שנרשמה ירידה במחיר המניה. העלייה ברמות השורט בפייסבוק מצביעה על כך שיותר ויותר משקיעים מצפים שמניית החברה תמשיך בכיוונה כלפי מטה.

 

מכירת המניות המסיבית בשני ימי המסחר האחרונים מרמזת כי גם המשקיעים הוותיקים כמו גולדמן זאקס, DST גלובל ועובדי החברה מעריכים כי מחירי השפל שבהם נסחרת מניית הרשת החברתית גבוהים ממחיר המניה שמשקף את השווי, ובו לדעתם צריכה פייסבוק להיסחר.

 

הדו"חות הכספיים שפרסמה פייסבוק ביולי האחרון הגבירו את חששות המשקיעים מפני יכולת הצמיחה של החברה על רקע השימוש הגובר מצד משתמשי האפליקציה של הרשת החברתית בסמארטפונים. מדיווחי החברה עולה כי נכון לסוף יוני, מספר המשתמשים הפעילים בפייסבוק באמצעות גרסאות המובייל הסתכם ב־543 מיליון, עלייה של 67% לעומת התקופה המקבילה. לכאורה נתון חיובי, אך למעשה אלו אינם נתונים מעודדים מבחינת פייסבוק, שחלק הארי מרווחיה מקורו בחבילות הפרסום הגדולות יותר בגרסת המחשב הביתי. שלושה חודשים בדיוק לאחר ההנפקה נראה כי כגודל הציפייה — גודל האכזבה. אחרי התקלות הטכניות שאפיינו את יום המסחר הראשון, פעולות השורט שנקטו רבים מהמשקיעים והחששות לגבי יכולת הצמיחה, מחקה פייסבוק יותר מ־50 מיליארד דולר משווייה בהנפקה. בזמן שרבים מהמשקיעים מבכים על ההחלטה להשקיע במניית הרשת החברתית, קבוצת החתמים בהובלת מורגן סטנלי דווקא יכולה להיות מרוצה.

 

כבר ביום הנפקתה התערבו החתמים בהנפקה ורכשו מניות פייסבוק כדי לשמור על מחיר המניה הגבוה. מהלך זה, של רכישת המניות במחיר נמוך מתוך ציפייה שהביקושים מצדה יעודדו משקיעים נוספים לרכוש את מניות הרשת החברתית ומכירת המניה לאחר מכן, הניב על פי הערכות לחתמים רווחים של יותר מ־100 מיליון דולר. רווחים אלו מצטרפים לעמלות ולהנחות לרכישת מניות פייסבוק בשווי כולל של 176 מיליון דולר שקיבלו החתמים במסגרת ההנפקה.

 

צוקרברג ובכירי פייסבוק פותחים את המסחר בנאסד"ק ממשרדי הרשת החברתית בקליפורניה, ביום ההנפקה צוקרברג ובכירי פייסבוק פותחים את המסחר בנאסד"ק ממשרדי הרשת החברתית בקליפורניה, ביום ההנפקה צילום: רויטרס

 

אחד הנפגעים העיקריים משורת האירועים סביב מניית פייסבוק הוא המייסד ומנכ"ל החברה מארק צוקרברג המחזיק כעת במניות פייסבוק בשווי 9.9 מיליארד דולר בלבד. לשם השוואה, ערב ההנפקה החזיק צוקרברג - שעדיין לא מורשה למכור את מניותיו - במניות פייסבוק בשווי 19.1 מיליארד דולר. "כואב לראות את מניית פייסבוק נופלת ככה", אמר צוקרברג בישיבת עבודה שקיימה פייסבוק על רקע הצפת המניות, כך לדברי "הוול סטריט ג'ורנל".

 

נכון לסוף יוני יש בקופתה של פייסבוק מזומנים והשקעות לטווח קצר בשווי 10.2 מיליארד דולר. סכום זה כולל בתוכו את 6.8 מיליארד הדולר שקיבלה הרשת החברתית במסגרת ההנפקה לציבור שביצעה במאי. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x