$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": פסגות יאבד בשנה הכנסות של 50 מיליון שקל מהרפורמה בגמל

החל מ־2014 תרד תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ל־1.05% מהצבירה לעומת תקרה של 2% המותרת כיום. את עיקר הפגיעה בהכנסות יספוג פסגות, כאשר דש ומיטב שצפויים להתמזג ירשמו אובדן הכנסות מצרפי של כ־26 מיליון שקל בשנה

רחלי בינדמן 07:0826.07.12

פסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל המנוהל בידי חגי בדש, צפוי לספוג אובדן הכנסות של 50 מיליון שקל בשנה כתוצאה מהרפורמה בדמי הניהול בקופות הגמל, כך נודע ל"כלכליסט".

 

לפני כמה חודשים החליטה הממשלה על רפורמה בדמי הניהול בקופות הגמל, שבמסגרתה בשנת 2013 תעמוד תקרת דמי הניהול בקופות על 1.1% מהצבירה, והחל מ־2014 תרד התקרה ל־1.05% לעומת תקרה של 2% מהצבירה היום.

 

בתי ההשקעות וחברות הביטוח המחזיקים בקופות גמל, שניהלו מלחמת חורמה במהלך, נאלצו לבצע חישובים פנימיים המשקללים את דמי הניהול הנוכחיים שהם גובים בקופות הגמל, בפרט מהלקוחות המשלמים דמי ניהול הגבוהים מהתקרה החדשה, כדי להבין את היקף הפגיעה הצפויה בהכנסותיהם. נתונים אלו טרם דווחו לציבור הרחב.

 

אחת הנפגעות העיקריות מהרפורמה היא פסגות, חברת הגמל הגדולה בישראל, המנהלת נכסים בהיקף של 46 מיליארד שקל, מתוכם 33.5 מיליארד שקל בקופות תגמולים, והיתר בקרנות השתלמות וקופות פיצויים שנשארו מחוץ לרפורמה. העובדה כי 72% מהנכסים של פסגות הם בקופות הגמל עומדת בעוכריו של פסגות, לעומת בתי השקעות שתמהיל הנכסים שלהם מוטה יותר לקרנות ההשתלמות. כמעט 21 מיליארד שקל שוכבים בגדיש, קופת הגמל הגדולה בישראל, שמנוהלת בידי פסגות ושדמי הניהול הממוצעים בה עמדו ב־2011 על 1.14%.

 

מדו"חות חברת הגמל של פסגות עולה כי ההכנסות של פסגות מקופות התגמולים שלה, שגבו בממוצע דמי ניהול של 1.11%, עמדו ב־2012 על 393 מיליון שקל, כך שירידה שנתית של 50 מיליון שקל בהכנסות מהווה פגיעה של 12.7% מהכנסות קופות התמלוגים.

 

בית ההשקעות פסגות נשלט בידי קרן אייפקס, שרכשה אותו לפי שווי של 2.76 מיליארד שקל, שאותו היא תצטרך להצדיק בפני קהל משקיעיה.

 

עוד נודע כי בתי ההשקעות מיטב ודש, הצפויים להתמזג בקרוב, ירשמו יחדיו הפסד הכנסות שנתי של כ־26 מיליון שקל כתוצאה מהרפורמה בדמי הניהול בקופות הגמל. מדובר בסכום נמוך בהשוואה לפסגות כיוון שהיקף הנכסים של שתי החברות בקופות התגמולים מסתכם יחד בכ־15 מיליארד שקל, פחות ממחצית מהיקף הנכסים בקופות התגמולים של פסגות.

 

בית ההשקעות מיטב, המנהל בקופות התגמולים נכסים בהיקף של 6.26 מיליארד שקל בדמי ניהול ממוצעים של 1.07%, צפוי לרשום הפסד הכנסות שנתי של קרוב ל־14 מיליון שקל. דש, לעומתו, המנהל בקופות התגמולים שלו נכסים בהיקף גבוה יותר של 8.48 מיליארד שקל בדמי ניהול ממוצעים של 1.02%, צפוי לרשום הפסד הכנסות שנתי נמוך יותר של כ־12 מיליון שקל.

 

הסיבה שבגינה הפגיעה הצפויה בקופות דש נמוכה מזו של קופות מיטב, אף שהיקף הנכסים בקופות התגמולים של דש גבוה מזה של מיטב, מקורה בקופות הגמל של ישיר בית השקעות, שהתמזג לתוך מיטב לפני כשנתיים וחצי ושקופות הגמל שלו גובות דמי ניהול גבוהים יחסית לענף. כך, למשל, קופת מיטב קרן השפע גובה מעמיתיה דמי ניהול ממוצעים של 1.6%, וקופת מיטב מירון גובה דמי ניהול ממוצעים של 1.49%. הורדת תקרת דמי הניהול לשיעור של 1.05% תגרור, אם כן, פגיעה משמעותית יותר בבתי ההשקעות שגובים דמי ניהול גבוהים יחסית לממוצע.

 

חגי בדש, מנכ"ל פסגות חגי בדש, מנכ"ל פסגות

 

לכאורה, ממוצע דמי הניהול של קופות התגמולים של פסגות, העומד על 1.11%, אינו מצביע על פגיעה משמעותית בהשוואה לתקרה החדשה. אלא שבפסגות, בדומה לבתי השקעות אחרים, עובדת שיטת הסבסוד הצולב שבה לקוחות שנמצאים תחת ארגוני מעסיקים חזקים או לקוחות עם סכומי כסף גדולים שהשכילו להתמקח, משלמים דמי ניהול אפסיים לעומת לקוחות חסרי כוח מיקוח עם צבירה נמוכה שמשלמים דמי ניהול המתקרבים לתקרה המותרת בחוק. לכן, הממוצע היבש אינו חזות הכל, והורדת תקרת דמי הניהול תפגע במיוחד בארגונים שגובים דמי ניהול בפערים גדולים בין הלקוחות.

 

בהערכה הכלכלית שקיבלה דש באחרונה מחברת הייעוץ וריאנס לצורך השפעת חלוקת דיבידנד צפויה על יכולת החזר החוב שלה, מגיעה וריאנס לתחשיב שלפיו בשנים 2012–2014 יישחקו דמי הניהול בקופות התגמולים בכ־18% בעקבות הרפורמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x