$
שווקי חו"ל

הנפקת הענק מולידה תביעת ענק: יאהו רוצה נתח מפייסבוק

יאהו, שותפתה העסקית של פייסבוק, הגישה נגדה תביעה - ומביאה לעולם הרשתות החברתיות את מלחמות הפטנטים שמשתקות את התעשייה. האם כך יצליח סקוט תומפסון, מנכ"ל יאהו החדש, להעלות את ההכנסות?

עומר כביר 17:1213.03.12
כשההנפקה מתקרבת, התביעות מתחילות: ענקית האינטרנט יאהו הגישה תביעת ענק נגד פייסבוק, הרשת החברתית הגדולה בעולם, שנערכת בימים אלו להנפקה ציבורית לפי שווי של 100 מיליארד דולר.

 

לטענת יאהו, פייסבוק הפרה עשרה פטנטים שונים הרשומים על שמה, ובראשם פטנטים בתחום הפרסום ברשת - מקור ההכנסות העיקרי של שתי החברות. יאהו דורשת תשלום פיצויים שסכומם לא נמסר, וכן פסיקה שתאסור על פייסבוק להוסיף ולעשות שימוש בפטנטים המפרים. עם זאת, אם התנהלות תביעה זו תהיה דומה לתביעות פטנטים אחרות, רוב הסיכויים הם שהיא תיגמר בפשרה שפרטיה המדויקים לא יפורסמו.

 

מדובר בקרב הפטנטים הראשון בין שתי חברות האינטרנט, והוא מסמן החרפה משמעותית במלחמת הפטנטים ההרסנית שמשתוללת בימים אלו בעולם הטכנולוגיה, שבה מעורבות חברות כמו אפל, מיקרוסופט, סמסונג ומוטורולה, ושמתפרסת על פני כמה מדינות.

 

יאהו מחפשת דרכים לשפר את המאזן

 

אף שהן אינן נמצאות בעימות ישיר מבחינת תחומי הפעילות המרכזיים שלהן, הצמיחה האדירה של פייסבוק נחשבת לאחד הגורמים שהביאו לפגיעה בהכנסות יאהו מפרסום. בנוסף, יאהו מפעילה כמה רשתות חברתיות נישתיות, המוכרת שבהן היא פליקר, שסבלו מהאטה בפעילותן לאור השימוש המסיבי והמקיף בפייסבוק.

 

"מודל הרשת החברתית של פייסבוק, שמאפשר למשתמשים ליצור פרופילים ולקשר ביניהם לבין אנשים ועסקים, מבוסס על פטנטים של יאהו בתחום הטכנולוגיה לרשתות חברתיות", נטען בתביעה. בין השאר מכוונת יאהו לפיד של פייסבוק, שיטות הפרסום והגדרות הפרטיות שלה. "פייסבוק ניצלה את הקניין הרוחני של יאהו למטרותיה, ותשלום תמלוגים לבדו אינו מהווה פיצוי מספק", נטען.

 

יאהו, למרבה האירוניה, אף עושה שימוש במילותיו של מייסד ומנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג, שאמר בעבר: "להיות ראשון זה לא הדבר הכי חשוב". לדברי יאהו, הציטוט מהווה ראיה לכך שצוקרברג "הודה שהעיצוב של פייסבוק אינו חדש ומבוסס על רעיונות של אחרים". צוקרברג התייחס בזמנו לעצם הפעילות בתחום הרשתות החברתיות, אך פרשנים ציינו שיש לטענה של יאהו מסר סמוי: יאהו נמצאת בשטח לפני פייסבוק, ויש לה יותר פטנטים.

 

התביעה היא, ככל הנראה, יוזמה של מנכ"ל יאהו סקוט תומפסון, שנכנס לתפקיד בינואר ופתח במהלכים נרחבים לשיקום החברה ומאזן ההכנסות שלה. אלו כללו חילופים בצמרת הדירקטוריון, ובראשם פרישה של מייסד יאהו ג'רי יאנג והיו"ר רוי בוסטוק, וכן סבב קיצוצים נרחב שיוכרז כנראה בסוף החודש.

 

סקוט תומפסון. יצליח לשפר את המאזן? סקוט תומפסון. יצליח לשפר את המאזן? צילום: בלומברג

 

לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", התביעה הוגשה אחרי שבחודשים האחרונים ניהלו שתי החברות מגעים פרטיים בניסיון להגיע להסכמה על דרישות יאהו. "למרבה הצער, הסוגיות עם פייסבוק לא נפתרו ואנחנו נאלצים לפנות לבית משפט פדרלי. אנחנו בטוחים שננצח", נמסר בהודעה מטעם יאהו.

 

מפייסבוק נמסר בתגובה לתביעה: "אנחנו מאוכזבים שיאהו, שותפה עסקית של פייסבוק זה זמן רב וחברה שזכתה להטבות משמעותיות משיתוף הפעולה עם פייסבוק, החליטה לתבוע. נגן על עצמנו במרץ אל מול טענות מבלבלות אלו".

 

תגובת פייסבוק מתייחסת לשיתופי פעולה כמו שילוב כפתורי לייק ו־Share באתרי החדשות, הספורט והבידור של יאהו. לפי נתונים של חברות מדידה, כפתורים אלו ושיתופי פעולה דומים מספקים ליאהו עשרות מיליוני גולשים המגיעים לפורטל מפייסבוק.

 

לפייסבוק אין זמן לקרב משפטי

 

לדברי מומחים, תזמון התביעה אינו מקרי. "כשחברה מתכוננת להנפקה, הדבר האחרון שהיא צריכה זה קרב משפטי ארוך ואלים", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס פרופ' קולין צ'יין, מבית הספר למשפט Santa Clara Law. "מצב זה יכול להגדיל את הנכונות של פייסבוק לפתור את הסכסוך עם יאהו".

 

מדובר, כך מתברר, בטקטיקה שגורה של יאהו. באוגוסט 2004, תשעה ימים בלבד לפני הנפקתה הראשונית, הסכימה גוגל להעביר לידי יאהו 2.7 מיליון מניות בשווי מוערך של 290 מיליון דולר כדי להביא לסיום סכסוך סביב השימוש של גוגל במערכת "תשלום לפי הקלקה". בנוסף חתמה גוגל על הסכם לרישוי השימוש בפטנטים של יאהו.

 

מומחים אחרים מייחסים את התביעה למצב הקשה של יאהו, ומזכירים כי תומפסון אמר שהחברה צריכה לבדוק דרכים ליצור הכנסות בתחומי פעילות חדשים או בלתי מנוצלים. "זה די נפוץ שחברות מבוגרות, שפעילותן העסקית לא מתנהלת כשורה, מגישות תביעות נגד חברות חדשות ערב ההנפקה", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" מייקל ברקלי, מארגון הגנת זכויות הגולשים EFF.

 

מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג. רק זה היה חסר לו עכשיו מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג. רק זה היה חסר לו עכשיו צילום: בלומברג

 

מנגד, טאפן באהט, לשעבר מנהל מוצר בכיר ביאהו, טען: "הרבה מהעקרונות שעליהם מתבססת פייסבוק בהצלחה, מקורם בדברים שיאהו עשתה שנים קודם לכן". בין השאר הוא ציין את הניוז פיד של פייסבוק, שלטענת יאהו מפר פטנטים שלה הנוגעים לתחום ההתאמה האישית וליצירת עמודי אינטרנט על סמך העדפות המשתמש. "המוצרים של יאהו לא אומצו על ידי הלקוחות כמו אלו של פייסבוק. אבל בתביעה הזו, יאהו אומרת שאלו היו רעיונות שלה".

 

קרבות הפטנטים משתקים את התעשייה

 

התביעה שהגישה יאהו היא רק האחרונה בשורת תביעות הדדיות של חברות טכנולוגיה שונות, ואשר רובן ככולן נוגעות לפטנטים בתחום התוכנה. תביעות אלו אמנם אינן חדשות, ואולם נראה שבחודשים האחרונים נרשם זינוק משמעותי במספרן והן הופכות לכלי ניגוח מרכזי במאבקים שונים שמנהלות החברות.

 

הפטנטים, שנוצרו במטרה להגן על זכויות ממציאים ולהבטיח שיוכלו להתפרנס מההמצאות שלהם, הפכו בעמק הסיליקון לאמצעי ליצירת רווחים כספיים - אם בתביעות משפטיות ואם בתשלום על שימוש בהן - או כדרך להקשות על פעילות לגיטימית של חברות מתחרות ולהצר את צעדיהן. הפטנטים עצמם לא מתייחסים בהכרח לפיתוחים מקוריים וחדשניים, ובחלק מהמקרים מדובר בפטנטים טריוויאליים וכלליים ביותר, המכסים מגוון רב של פעולות.

 

נכון להיום, כל חברות הטכנולוגיה משקיעות סכומי כסף אדירים בהגשת תביעות פטנטים או בהתגוננות מהן, וסכומים גדולים אף יותר ברכישת פטנטים שישמשו לצורכי הגנה או התקפה בתביעות עתידיות. ביוני שעבר רכש איגוד של חברות טכנולוגיה בראשות אפל וסוני 6,000 פטנטים של חברת הטכנולוגיה פושטת הרגל נורטל תמורת 4.5 מיליארד דולר; באוגוסט הודיעה גוגל שהיא רוכשת את מוטורולה מוביליטי תמורת 12.5 מיליארד דולר, כאשר פורטפוליו הפטנטים העצום של החברה נחשב לנכס מרכזי ברכישה; וקודאק, שהכריזה על פשיטת רגל, מחפשת רוכש לאוסף הפטנטים שהיא מחזיקה.

 

נורטל. אחת הדוגמאות הבולטות לשיגעון הפטנטים נורטל. אחת הדוגמאות הבולטות לשיגעון הפטנטים צילום: בלומברג

 

בתנאים אלו, סכומי כסף גדולים ומשאבים רבים מוקדשים לניהול תביעות משפטיות שאינן מייצרות ערך מוסף, במקום לפיתוח מוצרים ושירותים חדשים. מצב זה מקשה גם על חברות סטארט־אפ צעירות, שלא פעם נאלצות להתמודד עם בקשות לתשלום סכומי כסף גבוהים עבור פטנטים שהן מפרות לכאורה.

 

התוצאה: פגיעה משמעותית בחדשנות הטכנולוגית בעמק הסיליקון, שמשפיעה על עולם הטכנולוגיה העולמי. כלכלת ההייטק היא היום מנוע הכנסות מרכזי בכלכלה האמריקאית, שעדיין סובלת ממשבר כלכלי. אם ארה"ב לא תפעל במהרה לתיקון שיטת הפטנטים השבורה וההרסנית שלה, היא עלולה לגלות שקרבות הפטנטים חונקים את התעשייה החשובה הזו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x