$
ת"א 100 Live3

יוסי רוזן: "כותרת על איראן משפיעה יותר על מחיר הנפט מאשר היצע וביקוש"

יו"ר בזן בכנס "ת"א 100" של "כלכליסט" ואקסלנס: "להטיל עלינו את כלל הרגולציה זה כמו שמפקד המשטרה יטיל עוצר על כל העיר בגלל 5 אחוז עבריינים"

ליאור גוטמן 16:2806.03.12

"המחאה החברתית מדברת על מחירי הדלק אבל שימו לב לפילוח המחירים - יותר מ-50% ממחיר הליטר הוא למעשה מס", כך אמר יוסי רוזן, יו"ר בז"ן במסגרת כנס ת"א 100 של "כלכליסט" ואקסלנס.

 

לדבריו, "בכנס הנוכחי מדברים על רגולציה וריכוזיות והכל טוב ויפה אבל אני חייב לומר שריכוזיות

ותחרות אין ביניהם קשר. בתחום האנרגיה יש תחרות יבוא תזקיקים מלאה, אבל יותר מדי רגולציה - נסו לקרוא את דו"ח הדירקטוריון זה דו"ח על דו"ח. גם אני לא תמיד מבין מה כתבתי כי צריך ל לסמן וי לגבי מה שהרגולציה דורשת. הדרך הנכונה היא כמו ברפואה: צריך פיקוח אבל במינון נכון. אנחנו מרכיבים 5 אחוז מהשוק אבל להטיל עלינו את כלל הרגולציה זה כמו שמפקד המשטרה יטיל עוצר על כל העיר בגלל 5 אחוז עבריינים". 

 

רוזן התייחס לאתגרים העומדים בפני המגזר העסקי לרבות מחנק אשראי או מצב בטחוני מעונן. "שוק האנרגיה הוא לא שוק של היצע וביקוש ולכן מאוד קשה להסביר את מחירי הדלקים בעולם. אם אני מדבר על נפט גולמי ומוצריו אזי התמחור בנוי מביקוש והיצע, תחזיות גיאופוליטיות והרבה מאוד פעילויות ספקולטיביות", אמר. לדבריו, אף אחד לא יכול להסביר את התנודות החריפות במחירי הנפט. "במהלך 30 חודשים מ-140 דולר לחבית, ירדו ל-35 דולר ועלו חזרה ל-120 דולר לחבית ללא שום הסבר מהותי. כל ניסיון לחזות מחירים הוא ניסיון תיאורטי - כותרת על איראן משפיעה יותר על מחיר הנפט מאשר היצע וביקוש", הוסיף.

 

מנטרלים את ההשפעות העולמיות

 

רוזן הסביר שנושא נוסף שנמצא בתנועה מתמדת הם מרווחי הזיקוק. "מה שמאפשר לבתי הזיקוק לבצע את פעילותם הם מרווחי הזיקוק. בשנים האחרונות הם נעים מעלה ולמטה גם בגלל שינויים במקורות הנפט ומעבר לגז בחלק מהשווקים. נושא נוסף שמשפיע הוא פתיחה וסגירה של בתי זיקוק בגלל שיקולי איכות סביבה. פתאום אתה מוצא בפני סגירה 4 בתי זיקוק שלאחר חודש נפתחים מחדש. זו אחת הסיבות שקשה לבצע תחזיות בשוק בדומה לאלו שנעשות בעולמות האשלג, המזון או זהב".

 

רוזן מסר שהרקע הזה הביא את בעלי המניות של החברה לאחר הרכישה מהמדינה ב-2007 ליצור סביבה עסקית שתצמצם את החשיפה. אחת הדרכים הייתה מעבר לתפעול מכשור בגז טבעי: כפי שנחשף ב"כלכליסט", במאי האחרון רכשה החברה גז בהיקף של כ-1.2 מיליארד מ"ק ובעלות של כמיליארד שקל. "פעולה נוספת שביצענו היא מיזוג חברות הקבוצה (כאו"ל, גדיב ושבח) כאשר הדגש הוא ניצול הסינרגיות. בעבר הבעלות לא הייתה זהה וכמעט לא היה ניתן לבצע סינרגיה בין החברות. היום הייצור הוא על שיקולים כלכליים של הקבוצה. נוכל להחליט שנייצר יותר בשבוע מסוים יותר סולר אח"כ ארומטים אח"כ פולימרים", אמר.

 

לאחרונה ביצעה החברה שינוי ארגוני שהפך כל חטיבה למרכז רווח עצמאי. "שידרגנו ב-500 מיליון דולר את הציוד ורכשנו פצחן מימני לייצור דלקים נקיים שיעבוד כבר באמצע השנה". נושא איכות הסביבה מטריד את אנשי בז"ן כאשר עיקר הטענות כאן הם על כפילות המוסר של המדינה בנושא זה. "המדינה ניהלה את בתי הזיקוק 60 שנה וברגע שמכרה סובבה את הכובע ודרשה תוך 3 שנים לתקן מה שהיא לא עשתה. זה עולה לנו ברגולציה ועצבים ו-250 מיליון דולר עם הסבר שמה שלא עשו שישים שנה אי אפשר לעשות בשלוש שנים" סיכם.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x