$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": משפחת ברוניצקי נדחקת מאורמת

ישי דוידי בדרך להשתלטות על אורמת. פימי רכשה 10% מחברת האנרגיה הירוקה ב־220 מיליון שקל ומנהלת מגעים עם דיתה ברוניצקי לרכישת 25% נוספים. סלע המחלוקת: גובה הפרמיה שתשולם ביחס לשווי השוק הנוכחי

גולן חזני 07:0210.10.11

דרמת השליטה באורמת נמשכת ומקבלת תפנית מפתיעה: ל"כלכליסט" נודע כי קרן פימי מנהלת מו"מ לרכישת השליטה באורמת, לאחר שאתמול דיווחה כי הגיעה לאחזקה של 10% מהחברה.

 

עוד נודע כי לפי מתווה העיסקה המסתמן, פימי תרכוש כ־23%–25% מאחזקותיהם של בעלי השליטה באורמת, יהודה ודיתה ברוניצקי, ותעניק להם אופציה למכור את 10%–12% ביוותרו בידיהם בעתיד במחיר זהה או עם פרמייה - אם החברה תתאושש.

 

 

הוויכוח נע עתה סביב שאלת המחיר, כשהברוניצקים דורשים 25–27 שקלים למניה ואילו פימי מוכנה לשלם כ־24 שקלים למניה - המחיר שבו היא נסחרה אתמול, המשקף שווי של 2.8 מיליארד שקל. בשלב הראשון צפויה הקרן להגיע לאחזקה של כ־35% מאורמת.

 

כאמור, קרן פימי דיווחה אתמול כי הגדילה את אחזקותיה באורמת תעשיות, שבשליטת יהודה ודיתה ברוניצקי, ל־10% - לאחר שרכשה 4.25% ממניות אורמת שבידי נורסטאר, שבשליטת חיים כצמן ודורי סגל.

 

המהלך מגיע לאחר שכמה ימים לפני ראש השנה שיגרה קרן פימי, בניהולו של ישי דוידי, הודעה למשקיעים שלה, ובה קריאה ל־60 מיליון דולר בסך הכל עבור רכישה של מניות אורמת, ואחרי שבמהלך ימי המסחר האחרונים בבורסה רכשה פימי מניות בבורסה ממשקיעים פרטיים ומקרן הפנסיה הוותיקה עמיתים. רכישת המניות מנורסטאר התבצעה תמורת 110 מיליון שקל - 22 שקל למניה.

 

פימי רכשה קודם לכן 6.84 מיליון מניות (5.76% ממניות אורמת) וההשקעה הכוללת שלה מסתכמת ב־60 מיליון דולר. על פי ההערכות, קיבלה הקרן מימון מבנק גדול, כנראה דיסקונט, לצורך הרכישה - מימון ביניים עד להגעת הכסף מהמשקיעים.

 

הודעת פימי מסמנת שיתוף פעולה בינה לבין כצמן וסגל. כצמן "תקוע" עם המניות שנרכשו ב־2007 במחירים של 47–56 שקל למניה, ובמשך החודשים האחרונים חיפש נואשות קונה עבור החבילה שלו, ללא הצלחה. ההפסד של נורסטאר באורמת הוא הכישלון הגדול ביותר של כצמן וסגל בקריירה העסקית שלהם (השקיעו בזמנו כ־250 מיליון דולר ברכישת המניות). ולכן ניתן להבין את ההיענות המהירה שלהם להצעה של דוידי.

 

על פי ההסכם בין פימי לנורסטאר, עשויה האחרונה לקבל תמורה נוספת עבור המניות שמכרה, אם פימי תמכור אותן ברווח על פי ספי מחיר מסוימים שנקבעו בהסכם. עוד נקבע בהסכם בין הצדדים, כי פימי ונורסטאר יעניקו, זו לזו, את זכות ההצטרפות במקרה של מכירת מניות אורמת. מה שלא נחתם בין הצדדים הוא הסכם הצבעה. פימי מחזיקה עתה ב־10%, נורסטאר ב־10.8%, עמיתים ב־5.9% (לאחר שמכרה כ־2% לפימי) והפניקס בכ־5%.

 

עם הרכישה מחזיר למעשה דוידי את בני הזוג ברוניצקי לשולחן המו"מ כמעט בעל כורחם. כפי שנחשף ב"כלכליסט", פימי ניהלה עם משפחת ברוניצקי, המחזיקה ב־35% ממניות אורמת, מו"מ ביוני 2011 על מתן הלוואה המירה למניות אורמת בהיקף של 100 מיליון דולר. המו"מ עלה על שרטון לאחר שמשפחת ברוניצקי דרשה שמחיר ההמרה של ההלוואה למניות החברה יעמוד על 28 שקל - גבוה ב־27% ממחיר העסקה בין פימי לנורסטאר.

 

העסקה אמורה היתה לסייע למשפחת ברוניצקי לפרוע הלוואה של 600 מיליון שקל (שעמודת כיום על 665 מיליון שקל) שקיבלה מבנק הפועלים בדצמבר 2007. ההלוואה, שתשלומי הקרן בגינה אמורים להיפרע מדצמבר 2011, מימנה למשפחת ברוניצקי רכישה של 7.6% ממניות אורמת, כחלק מהמאמץ להדוף את מה שהמשפחה תפסה כניסיון השתלטות עוינת של חברת נורסטאר.

 

משפחת ברוניצקי רכשה את החבילה תמורת 61.6 שקל למניה, אולם מאז נפלה המניה ב־61%. המשפחה שעבדה את כל אחזקתה בחברה, בשווי של 915 מיליון שקל, כבטוחה לפירעון ההלוואה.

 

המגעים מול שיכון ובינוי בסכנה

 

לאחר המו"מ מול פימי, קיבלו בני הזוג והבן יורם שתי החלטות אסטרטגיות: האחת, למכור את כל המניות שלהם באורמת כדי להשאיר מאחוריהם חברה ללא חובות. השנייה, מתן העדפה לרוכש אסטרטגי ולא קרן, מתוך מגמה שלמפעל החיים שלהם תהיה המשכיות בידי גוף מהתחום.

 

מהבחינה הזו שיכון ובינוי התאימה כמו כפפה ליד. כפי שנחשף ב"כלכליסט", בין אורמת לשיכון ובינוי התקיים מו"מ מתקדם, לאחר הפיצוץ עם פימי, על מכירת כל אחזקות המשפחה באורמת לשיכון ובינוי, שבשליטת שרי אריסון. המו"מ הזה ידע עליות ומורדות, אולם בשבוע שעבר התקרבו הצדדים לכדי עסקה, כשרוית בר־ניב, יו"ר שיכון ובינוי, מנהלת את המו"מ אישית מול דיתה ברוניצקי.

 

זה היה המצב גם אתמול בבוקר, עת התבררה העסקה בין כצמן ודוידי. זו מציבה את שיכון ובינוי, את הברוניצקים וכל גוף שיבקש לרכוש מהם את השליטה בחברה בבעיה. עם 20% מהמניות ואפשרות לרכוש כ־6% נוספים של עמיתים ברכישה מיידית, יחזיקו דוידי ושותפיו ביותר מרבע ממניות החברה ועלולים לטרפד כל החלטה מהותית שלה, ולנטרל את הברוניצקים מניהול.

 

משא ומתן בתנאים של פימי

 

במידה והמו"מ עם דוידי ייכשל, בפני הברוניצקים יעמדו כמה אפשרויות: מציאת רוכש ל־35% המניות שלהם באורמת, שיצטרך להציע מחיר אטרקטיבי שישכנע גם את פימי ונורסטאר למכור (מחיר הגבוה מ־35 שקל למניה). במקרה כזה מקבל דוידי רווח עצום על הנייר בפרק זמן קצר וכצמן מצליח להיחלץ בהפסד נמוך מזה שעליו חלם מההשקעה הכושלת.

 

קשה להאמין שגוף כלשהו יסכן סכום כה גדול בלי להגיע הבנות עם בעלי מניות המיעוט. גוף גדול עשוי לבצע גם הצעת רכש ולמחוק את המניות מהמסחר. כזכור, לפי התקנות החדשות שעליהן המליצה ועדת הריכוזיות, יכול גוף מסויים להגיש הצעת רכש למניות החברה הציבורית כלשהי במחיר הגבוה ב־10% משווי השוק, ובעל השליטה ייאלץ במקרה כזה למכור את מניותיו תוך היענות להצעה או לרכוש בעצמו את המניות של כל בעלי המניות. לא הברוניצקים ולא שיכון ובינוי בנויים למערכה כזו, וכל רוכש פוטנציאלי ייאלץ לנהל מו"מ גם מול פימי וכצמן.

 

אפשרות אחרת היא למכור את אורמת טכנולוגיות, החברה־הבת שבה מרוכזת הפעילות של אורמת, קרי - התחנות הגיאו־תרמיות שהיא מחזיקה ברחבי העולם, אך מיתווה כזה איננו מעשי.

 

נראה שהפעם לא נותרו לדיתה ברוניצקי אפשרויות רבות ולכן היא נאלצת, כנראה בעל כורחה, לשבת למו"מ מול דוידי ולמכור את מרבית מניותיה במתווה אליו פימי שואפת, ושישאיר את דיתה ברוניצקי, אחרי החזר ההלוואה לבנק, עם 10%–12% מהמניות. פימי לא תהיה מוכנה עתה לשלם פרמיה גבוה על שווי השוק של אורמת, ועל פי ההערכות תסתפק במחיר של 25–27 שקלים למניה ולא יותר.

 

אורמת, שעוסקת בהפקת אנרגיה ירוקה, סבלה לאחרונה משורה של תקלות בתחנה הגיאו־תרמית שלה בהוואי, שהביאו אותה להפסד של 163 מיליון שקל ב־2010.

 

התקלות בתחנה תוקנו, והרבעון השני של 2011 הביא עימו התאוששות, כשאת המחצית הראשונה של השנה סיימה החברה ברווח של 13 מיליון שקל. שורה של פרויקטים חדשים שקיבלה, האחרון שבהם בהיקף של 310 מיליון דולר בקניה, מאותתים כי החברה עברה את המשבר.

 

בנוסף לתחום הגיאו־תרמי, אורמת מפיקה חשמל גם בתחום האנרגיה הסולארית בטכנולוגיה פוטו־וולטאית. בנוסף, החברה מתכננת ומפתחת מוצרים דוגמת טורבינות, ומקימה תחנות כוח ליצור חשמל. אורמת פועלת גם בתחום השבחת הנפט הגולמי ובתחום הביו־דיזל.

 

אורמת, שיכון ובינוי וקרן פימי סירבו להגיב לידיעה.

 

לכתבה באנגלית לחצו כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x