$
שווקי חו"ל

בלעדי "כלכליסט": קומברס משאירה את העובדים מחוץ לכסף

במכתב שהעבירה החברה לעובדיה לשעבר היא דורשת כי יממשו תוך חודש את כל האופציות שברשותם - שיצאו מחוץ לכסף בעקבות הקריסה במניה

שניר הנדלר 06:5805.10.11

עובדי קומברס בעבר המחזיקים באופציות על מניות החברה ייאלצו לממש את האופציות שברשותם בתוך 30 יום. תקופת המימוש הדחוקה שהוקצבה נחשפת במכתב ששלחה לאחרונה הנהלת קומברס לעובדיה לשעבר ושהגיע לידי "כלכליסט". כבר באפריל אשתקד נחשף ב"כלכליסט" כי עובדי קומברס, בעבר ובהווה, יוכלו לממש את האופציות שברשותם בתוך ימים ספורים מהרגע שבו יחזרו מניות קומברס להיסחר ברשימה הראשית של בורסת נאסד"ק.

 

מניית קומברס הועברה מהרשימה הראשית לרשימה משנית הקרויה "פינק שיטס" בפברואר 2007, לאחר שהחברה הפסיקה לפרסם דו"חות כספיים בעקבות התפוצצות פרשת הבקדייטינג – שבה ביצעו בכירים בחברת הבילינג והתיבות הקוליות תיארוך לאחור של אופציות והועמדו לדין. מאז אותה פרשה הקפיאה קומברס את מימוש האופציות שניתנו לעובדים. כעת, ימים ספורים לאחר שקומברס חזרה להיסחר ברשימה הראשית בנאסד"ק, מחייבת ספקית השירותים למפעילי תקשורת את עובדיה לממש את האופציות שברשותם בתוך חודש (עד ל־4 בנובמבר השנה).

 

נקודה מהותית נוספת שעולה מהמכתב היא העובדה שכל האופציות שמועד פקיעתן עבר, אבדו ללא פיצוי. חרף האיסור של קומברס על העובדים לממש אופציות בחמש השנים האחרונות, היא העדיפה שלא לפצות את העובדים באמצעות הארכת מועד הפקיעה - ולכן העובדים לשעבר לא יכלו לממשן.

 

מאז מרץ 2006, עת התפוצצה פרשת הבקדייטינג בקומברס, היא לא אפשרה לעובדיה בהווה ובעבר לממש את האופציות שברשותם. מאז פקעו כ־13.7 מיליון אופציות במחיר מימוש ממוצע של 10.78 דולר, בעוד שמניית קומברס נחתכה בכ־77% עד היום.

 

מחיר מניית קומברס אתמול בפתיחת המסחר בארצות הברית עמד על 6.8 דולרים למניה, ולכן האופציות שפקעו רחוקות מהכסף. לאור זאת, לא מן הנמנע שמניות אלה היו היום עמוק בתוך הכסף - ולכן העובדים איבדו יותר מ־150 מיליון דולר.

 

המניה מתקשה להתרומם

 

מניות שחוזרות להיסחר מחדש בבורסה הראשית בנאסד"ק מבצעות בדרך כלל רישום מחדש למסחר לנוכח ביקושים ערים שתורמים לעליות חדות במניה. הסיבה: העלייה בשקיפות החברה אל מול המשקיעים והעובדה שהנהלים בקרנות השקעה רבות אינם מאפשרים להן להשקיע בחברות ציבוריות שאינן נסחרות ברשימה הראשית. לפיכך, ייתכן שאם העובדים לשעבר יכלו להמשיך ולהחזיק באופציות לתקופה ממושכת נוספת, הם היו נהנים מעלייה אפשרית במניית קומברס, ויכלו לרשום רווח נאה על אופציות שעדיין לא פקעו.

 

בינתיים, מאז חזרה קומברס להיסחר ברשימה הראשית, מנייתה מתקשה להתרומם בעיקר בשל תנאי המאקרו המעיבים על הכלכלה העולמית כולה והעובדה שביצועיה הכספיים ממשיכים להצביע על ירידה בשורה העליונה.

 

את הרבעון השני סיימה קומברס עם ירידה של 18% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל והן הסתכמו ב־182 מיליון דולר. בקומברס מסבירים כי הירידה נובעת מהתמקדות בשמירה על רווחיות ומזומן וכן לנוכח העובדה שהיא סלקטיבית יותר בעסקאות שהיא לוקחת.

 

למרות הירידה בהכנסות עברה קומברס ברבעון השני לרווח תפעולי של 9.6 מיליון דולר לעומת הפסד של 13.2 מיליון דולר ברבעון המקביל, כאשר חלק נכבד מהשיפור מיוחס לגל פיטורים מסיבי שבוצע בחברה.

 

מדו"חות קומברס ל־12 החודשים שהסתיימו בינואר 2011 עולה כי בידי העובדים כ־10.7 מיליון אופציות בנות־מימוש במחיר ממוצע של 17.42 דולר למניה. מתוך אופציות אלו, רק 641 אלף אופציות נמצאות בתוך הכסף וניתנות למימוש במחיר ממוצע של 5.6 דולרים. אם העובדים אכן יממשו את האופציות האלה, תזרים קומברס לקופתה כ־3.6 מיליון דולר.

 

לא פעם ראשונה

 

המהלך של הנהלת קומברס אינו מפתיע לאור העובדה שהחברה־הבת, ורינט, נהגה כמוה. באפריל 2010 חשף "כלכליסט" כי עובדי ורינט שעזבו לפני פברואר 2010 "זכו" למכתב מוורינט הדורש מהם לממש את האופציות שברשותם בתוך 30 יום.

 

עובדי ורינט התקשו לקבל את הדרישה, והחליטו לחדש את התובענה הייצוגית שהגישו בעבר עם עובדי קומברס בדרישה לקבלת פיצוי בגין ירידת ערך המניה מאז פרשת הבקדייטינג, וכן פיצוי על האופציות שפקעו. ביום שני הבא צפוי להתקיים דיון מקדמי בבית המשפט המחוזי בתל אביב בתביעות שהוגשו נגד ורינט וקומברס. מקומברס לא נמסרה תגובה.

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x