$
המלחמה על דמי הניהול

האוצר: העמיתים יפסיקו לשלם על דמי ניהול בקופות הגמל על תעודות הסל

עד היום דמי הניהול גולגלו על הלקוחות. המהלך עשוי לגרור מכירות בהיקף של 7.5 מיליארד שקל על ידי גופי הפנסיה

רחלי בינדמן 12:3431.08.11

במשרד האוצר מחדשים רעיונות נושנים ופרסמו באחרונה טיוטה לפיה קופות הגמל, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים ידרשו בקרוב לספוג את דמי הניהול בגין תעודות הסל שהם קונים לעמיתים לתיקים.

 

הדרישה חלה רק לגבי תעודות סל על מדדים בישראל ולא על רכישת תעודות בחו"ל מתוך ההבנה של

האוצר כי בחו"ל אין למנהלי ההשקעות המקומיים ערך מוסף בניהול השקעות ולפיכך רכישת מדדים היא דרך טובה לקבל חשיפה לחו"ל.

 

כיום מחזיקים הגופים המוסדיים בחיסכון הפנסיוני תעודות סל בהיקף של 13 מיליארד שקל. מתוך תעודות אלה 5.5 מיליארד שקל הם בתעודות העוקבות אחר מדד ת"א 100 ומדד ת"א 25 והן נמכרות למוסדיים ללא דמי ניהול על ידי חברות תעודות הסל. אלא שהיתרה, בהיקף של 7.5 מיליארד שקל, מושקעת בתעודות העוקבות אחר מדדי יתר ומדדי תל בונד שכן עולים למוסדיים כסף. החשש של ענף תעודות הסל כי מהלך כזה יגרור מכירה אינטנסיבית של התעודות עם כניסת החקיקה הרלוונטית לתוקף. כך שאפקטיבית הסכום שעלול לזרום לשוק מוגבל ל-7.5 מיליארד שקל שמרוכז במדדי התל בונד ומדדי מניות היתר שהתעודות עליהם גובות דמי ניהול.

 

בשנת 2008 ביקש ידין ענתבי, המפקח על הביטוח דאז לבצע מהלך דומה אלא שחודשים ספורים לאחר שפרסם אותו פרץ המשבר בשוק ההון כשבנק ליהמן ברדרס קרס והיוזמה הוקפאה מחשש שמהלך שכזה יחמיר את הירידות שממילא התרחשו בשווקים כתוצאה מזריקת סחורה על ידי המוסדיים. גם כעת, מתפרסמת הטיוטה של האוצר ימים ספורים לפני תחילת הירידות החדות בשווקי העולם, כך שלא ברור מה יעלה בגורלה.

 

הכוונה שעומדת מאחורי המהלך של האוצר היא הכוונה לעודד את מנהלי ההשקעות לבצע ניהול השקעות אקטיבי ולא לגבות כסף מהלקוחות על ניהול פסיבי. בנוסף, כבר כיום נדרשים גופי החיסכון ארוך הטווח לספוג את דמי הניהול עבור רכישה של קרנות נאמנות בישראל, והמהלך נועד להשוות את התעודות לחקיקה בקרנות. המוסדיים אגב כמעט שלא קונים קרנות נאמנות שגובות דמי ניהול מסיבה זו. עם זאת, במסגרת תיקון 16 לחוק קרנות הנאמנות שטרם נכנס לתוקף צפוי להיות מיושם מודל של דמי ניהול דיפרנציאלים שבו יוכלו מנהלי הקרנות להציע דמי ניהול נמוכים עבור רכישות בהיקף גבוה, מה שעשוי לעודד את המוסדיים לחזור ולרכוש קרנות לקופות הגמל וקרנות הפנסיה.

 

בכל מקרה, לטענת גורמים בתעשייה שצפויים להתנגד למהלך הוא טומן בחובו מספר לקונות. כך למשל הטיוטה לא אוסרת על הגופים המוסדיים לקנות חוזים עתידיים שהם תחליף לרכישת תעודות הסל ולהשית את עלויות הקניה של החוזים הללו על הלקוחות. בנוסף, לטענת אותם גורמים, המוסדיים מחזיקים אחוזים בודדים בקופות הגמל של תעודות סל כדי לשמור על מרכיב נזילות בתיק וכי דמי הניהול המושתים היום על הלקוחות בגין החזקת תעודות אלו נאמדים בשקלים בודדים.

 

לקראת סוף ספטמבר צפוי איגוד תעודות הסל בראשות בועז נגר להיפגש עם הגורמים הרלוונטים באוצר ולתקוף את טיוטת החוק החדשה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x