$
בורסת ת"א

יו"ר רשות ניירות ערך זוהר גושן יפרוש במאי 2011

גושן ביקש משטייניץ לסיים את תפקידו לאחר למעלה משלוש שנות כהונה. לדברי גושן הוא "השלים את היעדים שקבע לעצמו". המועמד המוביל להחלפתו הוא ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל. שלושה מועמדים נוספים ששמם עלה הם פרופ' אסף חמדני, מנכ"לית מעלות הפורשת דורית סלינג'ר והיועץ המשפטי של הרשות שוני אלבק

מישל אודי 10:1725.01.11

יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' זוהר גושן, ביקש משר האוצר יובל שטייניץ, לסיים את תפקידו לאחר ש"השלים את היעדים שקבע לעצמו". זאת, שנתיים לפני מועד סיום הכהונה המקורי. השניים סיכמו, כי גושן יסיים את תפקידו בתחילת חודש מאי 2011, בתום למעלה משלוש שנות כהונה.

 

בהודעת רשות ני"ע נמסר כי שטייניץ הודה לגושן על "כהונה עתירת הישגים" ואמר כי יפעל בהקדם למינוי יו"ר חדש לרשות, על מנת לעמוד באתגרים הרבים הניצבים בפני הרשות. עוד נמסר כי גושן הודה לשטייניץ על שיתוף הפעולה והגיבוי לו זכה במהלך כהונתו.

 

גושן שנכנס לתפקיד בדצמבר 2007 החליף את משה טרי. בחודשים האחרונים התפרסמו ידיעות בענין פרישתו הצפויה, אך אלו לא זכו להתייחסות מצדו.

 

בחודש שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי המועמד המוביל לתפקיד הוא פרופ' יוג'ין קנדל, המכהן כיום כראש המועצה הלאומית לכלכלה. קנדל מוערך מאוד הן על ידי שר האוצר פרופ' יובל שטייניץ והן על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שקנדל נחשב למקורבו.

  

מועמדים נוספים ששמם עלה בהקשר זה הם פרופ' אסף חמדני, מנהל המרכז לממשל תאגידי בפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית, ושוני אלבק, היועץ המשפטי של רשות ני"ע, שעל פי ההערכות, צפוי ליהנות מתמיכתו של גושן. שם נוסף שעלה הוא של פרופ' שמואל האוזר, דיקאן ביה"ס למינהל עסקים בקריה האקדמית אונו, שכיהן בעבר במשך כ־17 שנים ככלכלן הראשי של רשות ני"ע. לאחרונה הצטרפו למרוץ גם מנכ"לית מעלות הפורשת דורית סלינגר ומנכ"ל דן אנד ברדסטריט הקודם ראובן קובנט שהיה גם ראש אגף חקירות ברשות.

 

הבייבי של גושן

 

בשבוע שעבר אושר חוק האכיפה המינהלית, מה שכונה ה"בייבי של גושן". אחרי שיכנס החוק לתוקפו הרשות תוכל  למצות את הדין עם מפרי חוק ניירות ערך שלא באמצעות ההליך הפלילי היקר, הארוך והמורכב אלא בדרך של קנסות ולמרות ההתנגדות החריפה של המוסדיים.

 

ההליך המינהלי מאפשר לרשות ני"ע למצות את הדין עם אותם "מפרי ביניים" ולהטיל עליהם סנקציות, בהן קנסות כספיים של עד מיליון שקל ליחיד ועד 5 מיליון שקל לתאגיד, וכן מגבלות על העיסוק של מפרי החוק לתקופה של עד שנה ובאישור בית משפט אף לתקופה של עד חמש שנים. ההליך המינהלי יתבצע מחוץ לכותלי בית המשפט על ידי ועדה שבה חברים עובד רשות ני"ע שמונה על ידי יו"ר הרשות ושני חברים נוספים הממונים על ידי שר המשפטים.

 

בכירי ענף שוק ההון קיבלו את הבשורה על החוק באכזבה: "מדובר בכישלון אדיר של הברוקרים והבנקים. לא הצלחנו להסביר לוועדת הכספים שהכוח שניתן פה לרשות הוא מוגזם. אנשים לא יבואו לעבוד בשוק ההון, ואם כן, הם ידרשו משכורות עתק כדי להתגונן מהקנסות. בתי ההשקעות נעלמים על רקע הרגולציה המתהדקת, ובסוף יישארו פה רק הבנקים וחברות הביטוח".

 

כאמור, החוק מחליף בחלקו את ההליך הפלילי שגם בו גושן רשם הצלחות חלקיות מבחינת רשות בתקופה האחרונה. שתי פרשות הדגל של הרשות: פסגות ומליסרון הגיעו לכתבי אישום בפרליטות בכפוף לשימוע, למרות שההיסטוריה מלמדת שידה של הרשות על התחתונה בעימותים משפטיים כדוגמת פרשת אופמת.   

בטל שלח
    לכל התגובות
    x